Candidat-surpriză pregătit de PSD pentru consiliul judeţean (surse)

Candidat-surpriză pregătit de PSD pentru consiliul judeţean (surse)
PSD-ul vrea să câştige Consiliul Judeţean Cluj cu ajutorul lui Ponta. Cu cine ies social democraţii la atac.

Demisia târzie a lui Uioreanu de la şefia CJ Cluj vine ca o mănuşă pe strategia PSD Cluj, orientată pe două direcţii, de a împinge alegerile parţiale anticipate pentru consiliul judeţean după turul doi al prezidenţialelor, mizând pe o victorie a lui Victor Ponta, sau de a nu le mai organiza deloc până în 2016, rămânând astfel pe actualul interimat. Social democraţii vor face un sondaj, dar până acum au două nume pregătite, Valentin Cuibus şi Cornel Itu.

Surse din partid susţin încă că se pregăteşte o surpriză: actualul ministru pentru Dialog social Aurelia Cristea.

Pesediştii au şi argumente legale în întârzierea alegerilor. În ciuda protestelor liberalilor care spun că PSD-ul risipeşte banii publici şi nu organizează scrutinul judeţean odată cu turul doi la prezidenţiale în 16 noiembrie, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, are altă părere. Prefectul a explicat pentru ZIUA de CLUJ: „Este campanie electorală, unii fac politică, noi nu facem, noi aplicăm doar legea. Nu se puteau organiza alegeri pentru consiliul judeţean odată cu turul doi pentru că de-abia în data de 16 octombrie expiră termenul legal de 10 zile de contestare a încetării mandatului lui Uioreanu. Abia apoi noi putem solicita guvernului, prin MAI, să organizeze alegeri. Nu pot să anunţe data alegerilor mai repede de 35 de zile, că trebuie să fie şi campanie electorală, deci cel mai devreme ar putea fi în data de 23 noiembrie , iar cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2015. Cei care spun altceva nu cunosc legea."

Alte voci din ACL şi chiar din PSD spun că aceste alegeri parţiale nu vor mai fi organizate, pe motiv că actuala lege a administraţiei locale stabileşte că se fac alegeri în maxim 90 de zile de la vacantarea postului, dar nu prevede nici un fel de sancţiuni pentru executiv, dacă nu le organizează.

Întrebat de ZIUA de CLUJ dacă un asemenea scenariu este posibil, prefectul Gheorghe Vuşcan a declarat: „Sigur că nu există sancţiuni, cum nu există nici la multe alte legi, dar asta nu înseamnă că legea nu se aplică. Cei care emit asemenea judecăţi să aştepte curgerea termenelor legale şi abia apoi să vorbească".

Dacă se va ajunge totuşi la votul pentru şefia judeţului, după refuzul mai multor lideri de a candida, printre care Ioan Rus, Remus Lăpuşan, Ioan Oleleu, cei mai bine plasaţi să obţină investitura PSD sunt deputatul Cornel Itu şi consilierul judeţean Valentin Cuibus. Din ce în ce mai multe voci din partid o vor însă pe Aurelia Cristea la CJ, dar ministrul clujean declarămomentan  că nu o interesează candidatura. Sursele ZIUA spun însă că dacă partidul i-o va cere, nu va putea refuza candidatura.

„Nu mă gândesc să candidez la consiliul judeţean. Colegii mei parlamentari şi consilieri judeţeni sunt mult mai aproape în acest moment de problemele judeţului şi pot să fie nişte candidaţi mult mai potriviţi", a afirmat pentru ZIUA de CLUJ Aurelia Cristea. Ministrul a admis că o să fie făcut un sondaj de opinie pentru a vedea cine este mai bine plasat, dar la momentul potrivit, după anunţarea datei alegerilor. Surse ZIUA de CLUJ afirmă însă că există deja un astfel de sondaj.

Din PSD Cluj a răzbătut informaţia că atât şefului Inspectoratului Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, cât şi deputatului Cornel Itu li s-a propus să fie luaţi în calcul pentru această candidatură, iar ei nu au dat încă un răspuns tranşant. „Dacă mă voi afla printre cei nominalizaţi, mă voi simţi onorat, oricine va fi candidatul, va avea sprijinul meu total", afirmă deputatul Cornel Itu.

PSD nu a câştigat încă prin vot uninominal nici primăria, nici consiliul judeţean Cluj şi are nevoie de timp să-şi updateze din mers strategia şi să-şi folosească la maxim atuurile.

Acest rest de mandat la CJ, de un an şi jumatate, cu adevărate pietre de moară legate de „gâtul" consiliului, nu e o miză pentru ei. Miza locală cu adevărat importantă este cucerirea Primăriei Cluj în 2016, pentru care social democraţii o pregătesc cel mai probabil chiar pe Aurelia Cristea.

Social democraţii clujeni au câştigat un plus de imagine la centru, au doi miniştri plini în guvern, Ioan Rus şi Aurelia Cristea, şi au câştigat, pentru prima dată un set de alegeri la Cluj, europarlamentarele din luna mai, iar o înfrângere la CJ le-ar ştirbi bruma de popularitate.

Deci, cu cât mai târziu alegeri la CJ sau chiar deloc până în 2016 cu atât mai bine pentru PSD. Să nu uităm că votul la consiliul judeţean, cel puţin la Cluj, are o mare încărcătură politică.

Ultimele alegeri organizate prin vot uninominal dintr-un singur tur la Consiliul Judeţean Cluj au fost câştigate, în cea mai mare măsură, de forţele politice aflate pe val la acel moment şi nu de candidaţii propriu-zişi. Să ne amintim în 2008, când multele realizări din mandatul lui Marius Nicoară nu au contat în faţa valului de simpatie pentru PDL-ul lui Boc şi Băsescu şi astfel a ieşit învingător Alin Tişe, o surpriză la acea vreme. La fel a păţit patru ani mai târziu Alin Tişe. După un mandat bun, cu multe proiecte continuate şi cu altele începute, a fost învins, e adevărat, la limită (Tişe spune şi acum că ar fi fost furat, dar n-a putut dovedi nimeni), de valul uriaş care s-a numit USL.

Lucrurile s-ar complica şi mai tare în condiţiile în care UDMR-ul a afirmat pentru ZIUA, prin vocea liderului judeţean Mate Andras Levente, că Vakar Istvan (actualul vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj) va fi candidatul uniunii la şefia consiliului. Astfel, cele mai multe voturi ale maghiarilor s-ar duce spre UDMR, iar, tradiţional, o parte dintre ele vor merge şi spre forţele de dreapta.

Dacă totuşi vor fi nevoiţi să organizeze alegeri la judeţ, cei din PSD mizează doar pe „forţa valului", pe victoria lui Ponta, care să aducă acel aport suplimentar de simpatie pe care-l primeşte orice învingător şi care să se reverse şi asupra oamenilor lui din teritoriu. Victoria lui Ponta ar completa de minune strategia PSD Cluj. Pe de o parte vor veni multe promisiuni de bani guvernamentali, iar pe de altă parte clujenii vor profita de harababura creată odată cu schimbarea puterii. Băsescu ar pleca de-abia în decembrie, poate cu scandal. Ponta şi-ar da demisia din Guvern, s-ar forma un nou guvern, nou premier, noi vicepremieri, noi miniştri, tot tacâmul, negocieri, grupuri, grupuleţe, depunere de jurământ. Cine şi când ar mai avea timp să se gândească la alegerile de la CJ Cluj?

 

Etichete
Comenteaza