Cât au muncit parlamentarii UDMR de Cluj, anul acesta

Cât au muncit parlamentarii UDMR de Cluj, anul acesta

UDMR Cluj este reprezentată în Parlamentul României de deputatul Csoma Botond, lider al organizației județene a Uniunii, și de senatorul Laszlo Attila.

Cei doi reprezentanți ai UDMR Cluj în Parlamentul României au avut, anul acesta, inițiative legislative în calitate de inițiatori și coinițiatori, aflate în prezent, în diverse stadii ale procesului legislativ.

Astfel, Csoma Botond a depus la Senat și la Camera Deputatilor cinci inițiative legislative. Una dintre acestea a vizat, potrivit site-ului Camerei Deputaților, instituirea mecanismului de compensare a unor obligaţii fiscale cu sume de recuperat din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Liderul UDMR Cluj a mai avut o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul de procedură civilă și o alta pentru modificarea unei Ordonențe de Urgență privind Codul administrativ.

Tot în această sesiune parlamentară, Csoma Botond a avut o interpelare referitoare la interpretarea și aplicarea unor prevederi din Legea privind sistemul public de pensii.

Deputatul a fost, în schimb, mai „silențios”, luând cuvântul în plen doar la trei ședințe.

Sănătatea, domeniul prioritar al senatorului Laszlo Attila

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, a avut, potrivit site-ului Senatului, opt inițiative legislative aflate fie în lucru la comisiile de specialitate ale celor două camere din Parlament, fie urmează să fie dezbătute.

Parlamentarul clujean este unul dintre susținătorii propunerii pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care terapia durerii este inclusă în drepturile pacienților. Aceasta a și devenit lege între timp.

Practic, prin actul normativ, se include dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru recuperare.

O inițiativă mai „aparte” a senatorului clujean Laszlo Attila a vizat instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie ca „Ziua de Curățenie Națională”.

Senatorul nu a formulat interpelări și întrebări, dar a luat cuvântul în ședințe de zece ori.

Comenteaza