Cât dăunează scandalul procurorilor candidaturii lui Antonescu

Cât dăunează scandalul procurorilor candidaturii lui Antonescu
Prima criză majoră din USL ridică deja primele semne de întrebare privind susţinerea de care se mai bucură şeful PNL din partea social-democraţilor.

„Eu, dacă vreo secundă o să ajung la concluzia că succesul eventualei mele candidaturi depinde de aceea că umblu sau nu de mână cu domnul Ponta, nu mai candidez", a spus Antonescu. „Antonescu decide pe cine vrea alături. Conform sondajelor, nu sunt chiar o piatră de moară", a venit replica premierului. Între timp au apărut scenarii potrivit cărora „virajul" brusc al lui Ponta în problema procurorilor ar fi survenit unei negocieri cu Traian Băsescu privind un nou proiect politic care s-ar finaliza cu candidatura liderului PSD la preşedinţie, în 2014.

Liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, exclude orice posibilitate ca şeful său de partid să nu candideze la preşedinţie. „Cuvintele lui Crin Antonescu erau doar o exprimare eufemistică, nu există nici un scenariu în spatele lor privind un eventual abandon. Domnul Antonescu a vrut doar să sublinieze că funcţia de preşedinte nu e obsesia vieţii lui şi a mai vrut să sublinieze că nu depinde de nimeni", a afirmat Nicoară. El nu crede că brusca schimbare de direcţie a premierului din noaptea de marţi spre miercuri s-ar datora negocierii unui proiect politic alternativ cu Băsescu. „Nu cred să fi negociat aşa ceva cu Traian Băsescu, iar USL e un proiect care s-a dovedit viabil şi care va merge înainte exact aşa cum s-a stabilit,fără probleme", a opinat Nicoară.

Nici proaspăt realesul preşedinte al PSD Cluj, Remus Lăpuşan, nu crede în asemenea scenarii. „Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare: USL e o construcţie de succes şi nu se poate pune în discuţie stabilitatea ei. Crin Antonescu este candidatul nostru la alegerile prezidenţiale de anul viitor şi eu îl susţin la fel ca în prima zi", a declarat Lăpuşan.

Cu totul altfel vede lucrurile analistul politic Ioan Hossu. În opinia sa, viitorul USL este extrem de scurt. „Chiar şi fără scandalul de acum, Antonescu avea şanse foarte mici să fie nominalizat drept candidat al USL, de câteva luni se duce în jos în sondaje. În acest moment, candidatura lui Antonescu e un subiect închis. Există deja o preferinţă a electoratului mai degrabă spre premier, spre Victor Ponta decât spre Antonescu, iar, dacă se păstrează acest trend, nu văd de ce ar fi nominalizat Crin Antonescu drept candidat, mai ales că masa critică din PSD nu vrea să susţină candidatul partidului numărul doi din alianţă. Incidente din astea, cum e cel cu procurorii, nu sunt decât pretexte pentru a tranşa situaţia, iar situaţia trebuie tranşată rapid, pentru că alegerile sunt aproape. Dacă diferendul de acum se va transforma în conflict, înseamnă că cei din USL sunt incapabili de a gestiona o problemă internă, iar o ruptură ar fi dezastruoasă pentru toţi. Ar deveni alianţa care ar rezista cel mai puţin la guvernare, chiar mai puţin decât Alianţa DA. Riscă să intre în sevraj mai repede decât e cazul. Tensiunile interne au fost gestionate cu greu până în decembrie, iar după alegeri au început să răbufnească. Acum a apărut prima criză internă - mult mai bine gestionată decât crizele din Alianţa DA, că au mai învăţat între timp - care se reflectă asupra guvernării şi se reflectă şi în politica internă, unde se redeschid toate posibilităţile de alianţe", a apreciat Hossu.

Analistul politic crede că lucrurile se vor tranşa la congresul PSD din 19-20 aprilie. „În mai puţin de o lună vom şti exact cum stă peisajul. La congresul PSD de la sfârşitul lui aprilie cred că se vor lămuri lucrurile, pentru că nimeni nu mai vrea să stea în tensiunea şi în starea de permanent conflict din USL. Asta e, în România nu rezistă alianţele politice, pentru că la noi nu există cultura «win-win» şi sunt chestiuni non-ideologice, sunt chestiuni de orientări personale. Traian Băsescu a inaugurat conceptul de jucător, din păcate l-a preluat Ponta şi ar vrea să-l preia şi Antonescu, dar nu cred că va mai apuca", a comentat Hossu.

 

Comenteaza