Catălin Predoiu crede că Sevil Shhaideh nu ar primi acces la informatii clasificate

Catălin Predoiu crede că Sevil Shhaideh nu ar primi acces la informatii clasificate
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut joi ''public şi prieteneşte'' serviciilor secrete să precizeze dacă sunt probleme legate de premierul nominalizat şi soţul acesteia.

''Nu văd cum Sevil Shhaideh ar putea primi certificatul ORNISS pentru acces la informaţii de nivel CSAT, deci inclusiv informaţii clasificate NATO. Dl Dragnea înţelege acest lucru, de unde rezultă că în toată această problemă pe care a creat-o statului român prin propunerea sa, încearcă de fapt să facă un joc politic personal mai complicat. Ori dl Dragnea e mai puţin inteligent decât îl prezintă analiştii pro PSD, ori ştie ceva ce noi nu ştim legat de propria persoană şi raporturile sale cu legea, şi încearcă să provoace un scandal prin care vrea să se victimizeze. Eu merg pe varianta 2'', a scris Cătălin Predoiu pe pagina sa de Facebook.

El mai precizează că există niveluri diferite de acces la informaţii clasificate, cu exigenţe diferite privind riscurile şi vulnerabilităţile prezentate de demnitarul care are acces la ele, relatează Mediafax.

''Ministru e una, Prim Ministru şi membru CSAT, e alta, din acest punct de vedere'', a adăugat Predoiu.

Într-o postare ulterioară, liberalul a revenit asupra subiectului cu noi precizări.

''Accesul la informaţii NATO e reglementat de legea ROMÂNĂ. Citiţi litera d) de la suplimentare. E vorba de LEGE, nu de politică. Legea română'', a mai scris Predoiu.

Potrivit aliniatului invocat de Predoiu, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat trebuie să verifice demnitarul, suplimentar, ''dacă poate fi supus la presiuni din cauza rudelor sau a persoanelor apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabilă de către serviciile de informaţii străine ale căror interese sunt ostile pentru interesele de securitate ale NATO şi/sau ale ţărilor membre şi partenere''.

Liviu Dragnea, a solicitat, joi, serviciilor secrete să precizeze dacă sunt probleme legate de premierul nominalizat şi soţul acesteia, precizând că în caz contrar va considera că zvonurile privind eventualele riscuri vin de la SRI şi SIE.

''Serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate sau vreo problemă în ce priveşte această nominalizare, altfel eu o să consider că aceste zvonuri pleacă de la ei şi chiar le cer public, prieteneşte, că ne cunoaştem foarte bine'', a spus Dragnea, întrebat despre o eventuală împotrivire a SRI legat de Sevil Shhaideh şi soţul acesteia. Întrebat cum comentează discuţiile apărute în spaţiul public privind faptul că soţul lui Sevil Shhaideh este cetăţean de origine siriană, fapt ce ar putea reprezenta o vulnerabilitate în ceea ce priveşte desemnarea acesteia ca premier, liderul PSD a răspuns: ''Soţul doamnei Shhaideh este un cetăţean român. Eu sunt absolut convins că instituţiile statului român, toate instituţiile statului român, aşa cum ne verifică pe toţi de când ne-am născut şi până în zilele noastre, nu acordau cetăţenie română unui om dacă era o problemă''.

 

 

Comenteaza