Câţi români trebuie să voteze ca să se modifice Constituţia?
- Scris de Valentin Malaescu
- 14 Mai 2013, 22:10
- Politica
- Ascultă știrea
Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil propunerea coborârii cvorumului de validare a referendumului de la 50% plus un vot, la 30%. PDL ameninţă deja cu atacul la Curtea Constituţională. Nici UDMR nu pare să agreeze această modificare.
Pentru reprezentanţii puterii, coborârea pragului de validare este doar o adaptare a legii la realitatea de la urne. „E un lucru absolut normal, pentru că nu poţi obliga omul să iasă la vot, obligativitatea ar fi o forţare a democraţiei. Cine e interesat iese la vot, majoritatea celor care votează decide, iar cei care nu ies la vot înseamnă că nu sunt interesaţi de subiect şi suportă consecinţele deciziei celor care au votat", a afirmat prim-vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Cornel Itu.
La rândul său, şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, susţine că, printr-o asemenea decizie, ne-am alinia şi noi prevederilor legislative în domeniu, funcţionale în majoritatea ţărilor europene. „Consider că există o motivaţie de bun-simţ pentru acest lucru, constatarea faptului că există, din păcate, un apetit tot mai redus al cetăţenilor pentru implicarea în deciziile politice. Practic se adaptează pragul de validare la realitatea românească şi europeană, pentru că majoritatea statelor europene au prag de 30%. Suntem printre puţinele ţări care au prag de 50%", a comentat Nicoară.
Beneficiari, vara trecută, a pragului de 50%, democrat-liberalii contestă coborârea acestuia. „USL a făcut astăzi, în comisia juridică, un prim pas spre fraudarea referendumului de revizuire a Constituţiei României. Reducerea cvorumului de validare a Constituţiei echivalează cu a impune românilor cu forţa o Constituţie pe care fie nu o vor schimbată, fie nu sunt de acord cu ea. Este profund antidemocratic să modifici o Constituţie votată de 55,7% dintre români în 2003 cu votul a 30% dintre români", a reacţionat vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe. El spune că USL se teme că românii nu vor vota o Constituţie în care nu vor fi introduse temele referendumului din 2009 - parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari.
Nici preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, nu crede că e un lucru bun coborârea pragului de validare. „În primul rând, nu se pot modifica regulile jocului cu şase luni înainte de referendum (referendumul pentru revizuirea Constituţiei e preconizat a se desfăşura în luna septembrie - n.red.). Pe de altă parte, prag coborât la revizuirea Constituţiei înseamnă că nu se doreşte a se lua în considerare opinia alegătorilor. Dacă nu vor să iasă la vot, înseamnă că nu doresc o altă Constituţie şi rămâne în vigoare cea veche. O Constituţie se face pentru 30-40 de ani şi nu poate fi făcută sau modificată de o minoritate", a declarat Mate.