Căzut în dizgraţia lui Dragnea, Grindeanu e apărat de la Cluj

Căzut în dizgraţia lui Dragnea, Grindeanu e apărat de la Cluj
Că Dragnea şi Grindeanu au ajuns două săbii care nu mai încap în aceeaşi teacă e mai mult decât evident. La fel de clar e şi că „El Lider Maximo” vrea să-l măture pe bănăţean din palatul Victoria. Grindeanu e apărat, însă, de la Cluj

Sigur, Dragnea continuă să declare public că nu-şi doreşte înlocuirea întregului guvern şi nici nu poate spune altceva atâta vreme cât debarcarea premierului nu e posibilă decât prin demisie - iar Grindeanu transmite semnale clare că nici prin cap nu-i trece să facă un asemenea gest - sau prin moţiune de cenzură, ceea ce ar pune PSD în situaţia penibilă de a deveni primul partid politic care îşi dă jos propriul guvern printr-o procedură parlamentară din arsenalul exclusiv al opoziţiei.

Însă, atâta vreme cât vehiculează public şi această posibilitate, este clar că Dragnea nu-l mai vrea pe Grindeanu în fruntea guvernului, iar ratarea evidentă de către executiv a mai multor puncte din programul de guvernare (şi nu e vorba doar de pomenile electorale promise în campanie cu nemiluita şi care acum se dovedesc perfect nesustenabile ci, spre exemplu, am adăuga noi, clujenii, şi de autostrada Sebeş - Turda, care, potrivit programului de guvernare, ar fi trebuit să devină integral circulabilă până al finele acestui an, iar, în acest moment, scenariile cele mai optimiste vorbesc de finalizarea, în 2017, a maximum unui tronson din cele patru) este pretextul perfect.

Că, în realitate, Dragnea e vexat de faptul că Grindeanu şi-a cam luat de ceva vreme nasul la purtare şi nu mai răspunde la comenzi e, deja, o altă poveste. Numai că printre subordonaţii lui Dragnea de la Cluj cu care am reuşit să stăm de vorbă, nu se găseşte niciunul care să ceară capul lui Grindeanu.

În fapt, social-democraţii care au răspuns întrebării ZIUA de CLUJ dacă trebuie sau nu schimbat guvernul cu totul s-au împărţit în două categorii: cei care n-au avut curajul unei opinii personale şi cei care au preciat că demolarea propriului guvern ar fi o mişcare extrem de neinspirată din partea PSD.

Nu surprinde cu nimic prezenţa în prima categorie a senatorului Vasile Ilea, care, de când a ajuns în parlament, şi-a demonstrat cu prisosinţă două calităţi: de soldat credincios al partidului şi de mânuitor sârguincios al limbajului de lemn.

„O decizie în privința guvernului o poate lua doar Comitetul Executiv al PSD. Săptămâna aceasta ar urma să se întrunească pentru a analiza activitatea ministerelor. Va exista un raport privind modul în care se derulează programul de guvernare promis de PSD și rămâne să vedem ce decizii se vor lua, repet, la nivelul Comitetului Executiv", a răspuns Ilea.

În schimb, surprinde neplăcut prezenţa printre cei lipsiţi de curajul exprimării propriei opinii a tânărului lider al PSD Cluj, deputatul Horia Nasra. „Trebuie să aşteptăm analiza de miercuri (a CNEx - n.red.) şi după aceea vom lua o decizie", s-a limitat să comenteze Nasra.

În acelaşi „trend" se încadrează şi deputatul Cornel Itu. „Trebuie făcută o evaluare, aşa cum am promis. Va spuene evaluarea dacă s-au îndeplinit sau nu prevederile programului de guvernare. Dacă există neîmpliniri, poate e de vină guvernul, poate funcţionarii, poate legislaţia, sunt multe lucruri care trebuie analizate", ne-a asigurat Itu.

Pe mâini s-a spălat şi primarul din Dej, Costan Morar. „Eu sunt cu treburile administraţiei, n-am făcut analize ale activităţii centrale. Poate sunt miniştri care nu s-au încadrat în program, dar nu pot eu emite o analiză pertinentă", a spus Morar.

Nici deputatul Cristina Burciu nu şi-a asumat un punct de vedere, dar măcar a admis că există o problemă. „Eu zic să lăsăm să se finalizeze analiza activităţii guvernului. Cu siguranţă vom avea un răspuns şi cu siguranţă vor fi luate deciziile corecte. Într-adevăr e important ca programul asumat să fie respectat şi, dacă există miniştri care nu l-au respectat se pot face remanieri. Cert este că aceste divergenţe (între Dragnea şi Grindeanu - n. red.) nu mai trebuie trenate, trebuie luată o hotărâre într-o direcţie sau în alta pentru că situaţia asta nu duce la nimic bun nici pentru partid, nici pentru societate", a afirmat Burciu.

De cealată parte, cel mai tranşant membru al „taberei" care respinge dărâmarea propriului guvern e şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibus. „Eu cred în ideea de stabilitate, să lăsăm oamenii să-şi facă treaba. Nu spun că nu pot fi remaniaţi doi, trei miniştri, dar de aici până la a schimba tot guvernul e o întreagă discuţie", a opinat Cuibus.

Acelaşi lucru îl susţine şi primarul din Apahida, Grigore Fati. „Părerea mea e că nu trebuie schimbat guvernul. Poate că ar trebui remaniaţi miniştrii care n-au fost vizibili, dar nu tot guvernul în acest moment. Trebuie lăsat să demonstreze ce poate. Se spune că unui primar nu-i ajunge un mandat să demonstreze ce poate, dar şase luni unui guvern?", a explicat Fati.

Primăriţa din Chinteni, Lucia Suciu, e chiar ironică la adresa „înţelepţilor" de la Bucureşti. „Contează părerea mea? Păi atunci eu zic că nu trebuie schimbat guvernul. Dar probabil la Bucureşti se cunosc mult mai bine lucrurile şi cu siguranţă cei de acolo vor lua o decizie înţeleaptă. Dacă aş fi în Bucureşti, probabil şi eu aş şti mai multe lucruri şi v-aş putea da mai multe detalii", a comentat Suciu.

Nici fostul şef al social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, nu e adeptul debarcării lui Grindeanu. „Toate deciziile vor fi luate în funcţie de analiza activităţii de până acum. Şi într-o companie privată se face la fel, dacă există lucruri care nu merg, trebuie făcute modificări. Chiar cu totul nu trebuie schimbat guvernul, pentru că sunt şi miniştri care şi-au făcut treaba.

Trebuie făcută o analiză pe baza realizării măsurilor din programul de guvernare pentru care s-au obţinut voturi. Se pot face remanieri de miniştri, de secretari de stat. E normal să faci o analiză la şase luni, să vezi ce n-a mers şi să iei măsuri astfel încât lucrurile să meargă mai bine", a spus Lăpuşan.

Comenteaza