CCR: Elevii NU mai au voie să bată mingea în curțile școlilor după ore! Clujul s-a opus încă din 2009, iar Boc cerea demiterea directorilor

CCR: Elevii NU mai au voie să bată mingea în curțile școlilor după ore! Clujul s-a opus încă din 2009, iar Boc cerea demiterea directorilor
| Foto: facebook.com/EmilBoc

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care permitea comunităților locale să folosească curțile școlilor în afara programului de desfășurare a cursurilor. Astfel, elevii care vor să se joace pe terenul de sport al școlii după ore sau la sfârșit de săptămână nu vor mai avea voie.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului şi a stabilit că este neconstituţional proiectul de lege prin se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program. "Cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000", se arată în minuta deciziei.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat, miercuri, că va redepune, alături de deputatul Tudor Rareş Pop, proiectul care permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program.

Anul trecut, civicii au protestat la Primăria Cluj-Napoca pentru deschiderea curților de școli nu doar din oraș, ci din toată țara. 

Boc cere deschiderea curţilor şcolilor. Directorii care nu vor, să fie demişi: "Voi face o listă publică a ruşinii!"

După protest, primarul Emil Boc a cerut public directorilor de şcoală să deschideă curţile instituţiilor de învăţământ pe perioada verii, aşa cum spune HCL-ul aprobat în urmă cu 12 ani. De asemnea, edilul a cerut şefilor ISJ ca, la evaluarea directorilor din toamna trecută, să fie demiși cei ce nu respectă acest lucru.  "Voi avea o listă a ruşinii cu directorii care nu deschid curţile şcolilor, cu probe. Să se ştie cine joacă cu comunitate şi cine împotriva ei. Sunt plătiţi din bani publici", spunea Boc, în vara anului trecut. Edilul declara şi în anii trecuţi, însă fără succes, că directorii de școli care nu vor respecta Hotărârea de Consiliu Local vor fi demiși.

Amintim că, în anul 2009, a fost adoptată o Hotărâre de Consiliu Local în care scrie negru pe alb că elevii trebuie să aibă acces la terenurile de sport din școli și pe timpul vacanțelor și după orele de curs. Nici în prezent, nici Primăria Cluj-Napoca și nici Inspectoratul Școlar Județean Cluj nu au reușit să se impună în fața directorilor de școli pentru a permite accesul elevilor în curtea școlii și după ore și în timpul vacanțelor. Există, se pare, doar 2 excepţii.

Comenteaza