Ce decizie a luat "senatorul adormit". "Riscurile sunt uriașe"

Ce decizie a luat
Cum boala unui senator poate schimba legislația în domeniul sănătății.

Clujeanul Mihai Goțiu, vicepreședintele Senatului, a devenit celebru în prima parte a acestui an, când a fost filmat dormind în Parlamentul României. Presa s-a grăbit să îl numească "senatorul adormit". Atunci, reprezentantul Uniunii Salvaţi România (USR) a anunțat că s-a autopedepsit: și-a donat o parte din salariu unor copii nevoiași.

Vineri, însă, la radio Realitatea FM Cluj, Goțiu a explicat că suferă de o boală și a dezvăluit că a luat o decizie. "Acum vin de la un consult medical și, din păcate, am aflat că sufăr de o boală. Această boală are o incidență de 2,5% din populație și nici consultațiile, nici tratamentul nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), deși sunt destul de scumpe. Mi-am propus ca, la toamnă, să elaborez un proiect de lege prin care și costurile de diagnosticare și tratament pentru această boală să fie decontate de CAS, întrucât incidența este mare și riscurile, mai ales în cazul șoferilor, sunt uriașe", a spus Goțiu.

Colegii de partid ai senatorului spun că acesta ar suferi de apnee. Sindromul apneei în somn este o afecţiune care se încadrează în categoria problemelor de sănătate publică, deoarece afectează un număr foarte mare de adulţi.

Unul din cinci bărbaţi, respectiv una din nouă femei peste vârsta de 40 de ani suferă de apnee în somn. Specialiștii spun că persoanele care suferă de apnee în somn se simt adesea extrem de obosite şi somnolenţe în timpul zilei, iar capacitatea lor de concentrare şi performanţa pe timp de zi suferă drastic.

Cercetătorii australieni au descoperit că apneea în somn de intensitate moderată sau severă este asociată cu un risc de 3,7 ori mai mare de accident vascular cerebral, de 2,5 ori mai mare de cancer, de 3,4 ori mai mare de deces cauzat de cancerului şi de 4,5 ori mai mare de moarte prematură în general.

Deputatul USR a fost filmat în 6 februarie în timp ce dormea în plenul Parlamentului. Mihai Goțiu a spus că a ațipit din cauza oboselii, după cele cinci zile şi cinci nopţi în care partidul său a urmărit ca la comisiile de buget-finanţe social democraţii să nu facă „vreo măgărie".

„Susținerea voastră mă obligă la asumarea până la capăt a ceea ce s-a întâmplat. Atât în semn de mulțumire pentru sprijin, cât și de penitență, am decis să mă autosancționez cu indemnizația pe o săptămână. Suma o voi dona pentru susținerea unui proiect de dotare cu echipamente a saloanelor pentru tratarea copiilor bolnavi cronic din patru spitale regionale, pentru care, în ciuda promisiunilor electorale, actuala Putere n-a găsit fonduri în legea bugetului", a scris atunci Mihai Goțiu, pe reţeaua de socializare Facebook.

Etichete
Comenteaza