Ce face Guvernul pentru reducerea abandonului școlar

Ce face Guvernul pentru reducerea abandonului școlar
| Foto: Facebook.com/RaduMarinMoisin

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, a vorbit despre pașii pe care actuala guvernare îi face pentru combaterea ratei de abandon școlar din România.

Într-o postare pe rețelele de socializare, parlamentarul clujean a precizat că, a solicitat Ministerului Educației informații referitoare la modalitățile prin care autoritățile încurajează participarea școlară și reducerea abandonului școlar, precum și date legate de sprijinul acordat elevilor în pandemie.

Guvernul face pași spre combaterea ratei de abandon școlar!

Prin intermediul unei întrebări parlamentare, am solicitat Ministerului Educației informații cu privire la modalitățile prin care autoritățile naționale încurajează participarea școlară și reducerea abandonului școlar, precum și date legate de sprijinul acordat tuturor elevilor în pandemie, pentru a avea în viitor elevi care obțin performanțe deosebite la examenele naționale.

Conform Ministerului Educației Naționale, în perioada 2019-2020 s-a înființat Comitetul Național de Sprijin pentru Educația Timpurie (CNSET) și s-au realizat dezbateri regionale pentru a realiza o analiză SWOT a serviciilor educaționale, medicale și sociale furnizate în educație timpurie din România în ultimii 3 ani.

Pentru că e necesar ca toți copiii să beneficieze de educație de calitate, Ministerul Educației, în parteneriat cu Consiliul Europei și cu sprijinul UE a inițiat proiectul INSCHOOL – “Inclusive schools: Making a difference for Roma children”, care susține școlile din fiecare țară în a adopta abordarea educației incluzive, precum și înregistrarea informațiilor importante în acest proces, pentru a ajuta MEN în elaborarea politicilor educaționale.

De asemenea, s-a continuat și implementarea proiectului “Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale”, având drept obiectiv creșterea incluziunii sociale prin dezvoltarea serviciilor comunitare integrate în 139 de comunități rurale cu tip de marginalizare peste medie și severă.

Pentru elevii care provin din medii dezavantajate, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, susținute de autoritățile locale, iau măsuri pentru a asigura condițiile și accesul necesar la activități de învățare prin dotarea cu echipamente informatice și conectate la internet. Pentru elevii care, în perioada suspendării cursurilor, nu au putut participa la cursurile on-line, școlile vor realiza planuri de recuperare a materiei.

În contextul pandemiei Covid-19, Ministerul Educației a venit în ajutorul profesorilor și elevilor, prin:

• Realizarea unor ghiduri metodologice ca materiale suport pentru profesori, inclusiv pentru activitatea cu elevii cu dizabilități din învățământul special și special integrat.

• Desfășurarea programului național pilot “Școală după școală” pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv, activitățile de educație remedială începând în data de 8 martie 2021.

• În parteneriat cu TVR, derularea proiectului “Teleșcoala” – cursuri pentru toate nivelurile de învățământ, cu prioritate pentru clasele a VIII-a, a XII-a/a XIII-a, pentru a asigura pregătirea necesară în vederea susținerii examenelor naționale”, a transmis Moisin pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza