Ce promit candidaţii Clujului (VI)

Ce promit candidaţii Clujului (VI)
Moldoveanu protejează demnitatea umană a medicilor şi profesorilor, Cordoş ne pensionează mai târziu, iar Haiduc ajută afaceriştii falimentari.

Încheiem astăzi maratonul promisiunilor electorale ale principalilor candidaţi care vor aştepta duminică voturile clujenilor. În ultimul episod vă prezentăm proiectele candidaţilor din colegiile 3 şi 4 pentru Senat.

Senator al colegiului 3 (de nord) al judeţului, şeful liberalilor clujeni, Marius Nicoară, încearcă să mai obţină un mandat sub flamura USL. Nicoară are două conturi pe facebook, unul pe twitter, dar nicăieri nu există vreun program politic.

Contracandidatul său din partea ARD, Ramon Moldoveanu are, în schimb, un program politic cu şapte capitole şi mai multe puncte. Printre altele, a preluat şi el ideea introducerii posibilităţii demiterii parlamentarului prin referendum în colegiu, „dacă activitatea acestuia nu reprezintă interesele zonei". Moldoveanu promite să construiască abatoare şi unităţi de procesare a laptelui, a legumelor şi a fructelor în colegiu şi să încurajeze „schimbul de produse la nivel local". Candidatul ARD mai vrea să protejeze „demnitatea umană" a cadrelor medicale, a pacienţilor şi a cadrelor didactice. Moldoveanu mai vrea să înfiinţeze în fiecare comună câte un „Centru de Informare pentru Cetăţeni", în care oamenii să aibă acces gratuit la presă şi să poată „desfăşura activităţi de recreere (şah, rebus, lectură)".

Candidatul UDMR în acelaşi colegiu 3 senatorial, consilierul judeţean Lorinczi Laszlo este de negăsit pe internet şi nici apariţii media în care să-şi prezinte vreun program sau proiect politic n-a avut.

Titular al funcţiei de senator în colegiul 4, candidatul USL Alexandru Cordoş, nu are, pe propriul site de campanie şi nici măcar pe pagina de pe facebook, postat vreun program politic concret. Totuşi, din interviurile electorale apărute în presa clujeană, reiese că prioritatea eventualului său nou mandat va fi tot legislaţia muncii (în mandatul aflat pe final, Cordoş a fost secretar al comisiei senatoriale pentru muncă). El susţine că va încerrca să modifice Codul Muncii şi structura contractelor colective de muncă în favoarea salariaţilor. Cordoş spune că va încerca să ridice pragul de impozitare al pensiilor, dar şi vârsta de pensionare.

Principalul adversar al lui Cordoş este fostul şef al Agenţiei naţionale pentru IMM-uri, Cristian Haiduc (ARD). Nici el nu are postat vreun program politic pe cele două pagini de pe facebook, în schimb, are numeroase apariţii în presa din Turda. Pe această cale am aflat că Haiduc vrea, printre altele, eliminarea imunităţii parlamentare şi o mână de ajutor din partea statului pentru oamenii de afaceri ajunşi în faliment, cu condiţia ca aceştia să se... recalifice. Concret, el propune un program guvernamental intitulat „A doua şansă". „Acesta se bazează pe un sprijin guvernamental pentru redeschiderea unei afaceri, în alt domeniu faţă de cel în care a eşuat. Trebuie să-i capacităm pe cei care pot aduce plusvaloare, nu să-i afundăm şi mai tare", explică Haiduc.

Spre deosebire de colegul său de partid din colegiul 3, candidatul UDMR în colegiul 4 senatorial, vicepreşedintele consiliului judeţean Vakar Istvan are pagină pe facebook, dar, cel puţin în postările în limba română, nu există nici o referire la vreun proiect sau program politic.

 

Comenteaza