Video Ce spune deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, despre premierul Ciolacu / Cum rezolvăm criza din energie

Ce spune deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, despre premierul Ciolacu / Cum rezolvăm criza din energie
| Foto: Facebook Radu Moisin

Parlamentarul clujean Radu Moisin (PNL) a atras atenția, la ZIUA LIVE, asupra faptului că trebuie prevenită o nouă criză a prețurilor la energie electrică.

Din primăvara anului viitor, facturile la energie electrică s-ar putea dubla pentru milioane de români. Schema de plafonare instituită de guvern va expira la 1 martie 2025, iar noile tarife ar putea fi cu până la 97% mai mari decât cele de acum.

În acest context, deputatul Radu Moisin a spus, la ZIUA LIVE, că momentul 1 martie 2025 trebuie anticipat de guvernanți, că trebuie luate toate măsurile necesare și că, prin întrebările parlamentare mai recente și prin cele pe care urmează să le formuleze, va urmări în ce măsură suntem pregătiți pentru a depăși acest moment.

De asemenea, Radu Moisin l-a remarcat pe premierul Marcel Ciolacu pentru că a fost prevăzător în anumite aspecte ce țin de gestionarea problemei energiei.

Consiliul Concurenței va trebui să stea cu ochii pe furnizorii de energie, a mai spus deputatul liberal.

„Oarecum ...avem piață liberă, de exemplu, la lactate, sunt mulți producători, multe magazine, dar în energie nu este chiar piață liberă, pentru că sunt puțini furnizori de energie electrică. Or în momentul în care aceștia ar derula practici anticoncurențiale, piața ar fi profund viciată. Deci Consiliul Concurenței trebuie să fie cu ochii pe acești furnizori”, a spus Moisin.

În privința măsurilor pe care Guvernul ar trebui să le ia cât mai rapid, deputatul a subliniat că prima și cea mai urgentă este creșterea producției.

„Noi, practic, în momentul de vârf producem o treime față de cât avem autorizat și implementat. Eu vreau să aflu de la Ministerul Energiei de ce este această diferență uriașă? Dacă am produce două treimi față de acum prețul ar fi mult mai mic.

În ce privește a doua problemă, iar aici nu îmi face plăcere să îl laud pe premierul Ciolacu, dar trebuie să fiu corect, când a intuit faptul că pe toate aceste fonduri europene lansate pentru producere de energie electrică și fotovoltaice sau eoliene nu a fost eligibilă componenta de stocare. Practic, primeai bani europeni dacă făceai producție și atât.

Nu era eligibil să consumi, de exemplu, 10 la sută sau 25 la sută din sumă pentru o baterie. Vara, când produc foarte mult fotovoltaicele, ele dau energie în sistem pe timp de zi, dar noaptea nu mai produc și atunci trebuie să imporți din afara țării, la prețuri mult mai mari. Dacă ar fi existat aceste baterii implementate, excesul de producție din timpul zilei s-ar fi putut depozita în baterii și să fie folosit seara și noaptea, ceea ce nu s-a făcut. Sper să se redreseze cât de repede. Aici, domnul Ciolacu a avut dreptate cu vulnerabilitatea din programele europene”, a mai spus Moisin.

Comenteaza