Video Ce spune Emil Boc despre comasarea alegerilor: „Este posibil. Rămâne să vedem dacă este și oportun”

Ce spune Emil Boc despre comasarea alegerilor: „Este posibil. Rămâne să vedem dacă este și oportun”

Liberalii din conducerea partidului au votat, miercuri, în unanimitate pentru începerea discuţiilor în coaliţie privind comasarea alegerilor. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că pe 9 iunie se vor organiza cu certitudine alegeri europarlamentare, precizând că a stabilit cu parlamentarii PSD ca, pentru moment, să nu voteze nicio modificare legislativă în ceea ce priveşte comasarea scrutinelor sau decalarea acestora.

De asemenea, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că o eventuală comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale se poate din punct de vedere constituțional, dar legal nu se poate la acest moment.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre subiectul comasării alegerilor, dând și exemplele altor state europene unde acest lucru se va întâmpla în acest an.

M-aș lega de ce a spus domnul Kelemen Hunor. Din punct de vedere constituțional, nu avem niciun fel de barieră constituțională. Din punct de vedere legal, este posibil dacă se modifică codul administrativ și cred că o prevedere din legea specială. Deci este posibil. Singurul lucru care rămâne de decis este oportunitatea, dacă este bine sau nu să facem alegerile europarlamentare în același timp cu cele locale.

În 9 iunie în Uniunea Europeană, avem așa: în Belgia, alegeri europarlamentare cumulate cu alegeri parlamentare și regionale. În Ungaria, Malta, Irlanda avem alegeri europarlamentare cumulate cu cele locale. În landuri din Germania și regiuni din Italia avem comasate alegeri europarlamentare cu alegeri regionale. Deci odată cu alegerile europarlamentare, în alte state din Europa se organizează și alte alegeri. Deci nimic nou sub soare. Nu am inventat noi apa caldă și nici gaura la covrig.

Eu am fost premier în 2009 când am organizat în aceeași zi primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari. Deci, ca precedent, eu am mai avut o astfel de situație. Țara a mai organizat astfel de lucruri. Urmează ca România să ia această decizie. Dacă mă întrebați: bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război. Asta pot să vă spun”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

Comenteaza