„Ce vor tinerii de la politicieni?” Evenimentul a fost organizat de către deputatul clujean Viorel Băltărețu

„Ce vor tinerii de la politicieni?” Evenimentul a fost organizat de către deputatul clujean Viorel Băltărețu

La sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentarul USR Cluj, Viorel Băltărețu, a organizat, în parteneriat cu organizația USR Tineret Cluj, un eveniment dedicat analizei problemelor cu care se confruntă tinerii și identificării posibilelor soluții.

Împreună cu invitații - Oana Murariu, Deputată și Președintă USR Cluj, Alexia Petrovai, Președintă USR Tineret Cluj, Marius Sironka, Vicepreședinte USR Tineret Cluj, Alina Floroaie, Politolog și Profesor de antreprenoriat -, au fost abordate temele: educația, locurile de muncă, costul vieții (prețul chiriilor, al transportului), accesul la servicii medicale și sociale, antreprenoriatul în rândul tinerilor, politicile de sprijin al tinerelor familii și alte aspecte importante pentru aceștia.

Tinerii clujeni prezenți la eveniment au semnalat mai multe nevoi: încurajarea, prin măsuri fiscale și programe universitare, a muncii în timpul studenției; facilitarea stagiilor de practică și de internship plătit pentru studenți; măsuri pentru sprijinirea educației și a facilităților educative pentru tinerii din mediul rural; creșterea finanțării pentru educație.

“Ne-am propus să avem o serie de discuții constructive între tineri și politicienii clujeni tocmai pentru a crea obișnuința unor astfel de dialoguri. E simplu să spunem că “tinerii sunt viitorul țării”. Dar nimeni nu îi întreabă cum văd ei viitorul lor - și al nostru -, și cum îi putem ajuta acum

Tinerii din generațiile de azi sunt mai dinamici, mai implicați, își doresc să fie parte dintr-o schimbare de amploare a societății românești. Dar cum îi sprijinim, de exemplu, în Cluj-Napoca, oraș notoriu pentru costul ridicat al vieții, când oferim locuri în cămine pentru doar 15% dintre studenții clujeni?’, a ridicat problema Băltărețu, moderatorul dezbaterii.

“Pe lângă măsurile ce trebuie luate la nivel universitar sau al administrației locale, ce pot eu face e să transform solicitările lor în inițiative legislative. Taxarea minimă sau egală cu zero a veniturilor studenților care muncesc, posibilitatea de angajare part-time (maxim 4 ore), deducerile fiscale pentru companiile care angajează studenți sau tineri până într-o anumită vârstă, programe de tip "masa de prânz în școală" pentru combaterea absenteismului în special în mediul rural, sunt doar câteva exemple.”, a adăugat deputatul.

“Mi-a făcut plăcere să văd atât de mulți tineri în public, asta îmi dă speranță că tineretul nu se dă bătut în lupta cu politicienii. Am participat ca purtător de cuvânt al tinerilor. Prezența noastră în față, în centrul discuțiilor, este vitală.”, a spus Alexia Petrovai, Președintă USR Tineret Cluj.

“Am toată încrederea în tinerii de azi și în capacitatea lor de a transforma țara noastră; știu că, atunci când generația lor va conduce România, tranziția de la comunism la noua societate - reformată atât structural, cât și moral - se va fi încheiat. Dar depinde și de noi, liderii de azi, să le netezim drumul”, a mai spus Băltărețu.

Comenteaza