Cei cinci parlamentari clujeni care şi-au păstrat mandatul VIDEO

Cei cinci parlamentari clujeni care şi-au păstrat mandatul VIDEO
Cinci parlamentari clujeni au reuşit să îşi păstreze mandatul şi vor reprezenta judeţul şi în viitoarea legislatură. Este vorba de doi senatori, Marius Nicoară şi Alexandru Cordoş, şi de trei deputaţi, Cornel Itu, Adrian Gurzău şi Mate Andras Levente. Unii din ei se află chiar la al treilea mandat în Parlamentul României.

Marius Nicoară a reuşit să obţină un nou mandat de senator după ce a câştigat Colegiul 3 cu peste 56% din voturi. Nicoară şi-a început activitatea politică în 1990, când s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. Din 2002 conduce organizaţia Cluj a PNL în calitate de preşedinte, iar la nivel naţional face parte din Biroul Politic Central al partidului. Între 2004 şi 2008 Marius Nicoară a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, pentru ca în ultimii patru ani să reprezinte judeţul în senatul României. Ca parlamentar, Nicoară se poate lăuda cu 55 de iniţiative legislative, 8 interpelări adresate premierului şi cu 137 de luări de cuvânt în plen.

NICOARĂ - PRIMUL MANDAT ÎN CIFRE
SURSA: senat.ro

MARIUS NICOARĂ - vicelider al grupului parlamentar al PNL
- membru în Comisia pentru buget-finanţe şi Comisia pentru cercetarea abuzurilor
- 55 de iniţiative legislative, 95 declaraţii politice
- 8 interpelări adresate primului-ministru, 14 moţiuni susţinute

Alexandru Cordoş va reprezenta Clujul în Senatul României pentru al doilea mandat consecutiv, în urma redistribuirii voturilor. El şi-a început cariera politică la mijlocul anilor '90, ca membru al Partidului Social Democrat. Din 1994 face parte din consiliul naţional al partidului. În calitate de senator, Alexandru Cordoş a ocupat funcţia de chestor şi a făcut parte din două comisii: cea pentru muncă şi cea pentru cercetarea abuzurilor. A avut 68 de iniţiative parlamentare, 264 de luări de cuvânt în plen şi 47 de interpelări.

CORDOŞ CONTINUĂ ÎN SENAT
SURSA: senat.ro
ALEXANDRU CORDOŞ - chestor în Biroul Permanent al Senatului
- membru în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială şi Comisia pentru cercetarea abuzurilor
- 68 de iniţiative legislative, 70 declaraţii politice
- 25 interpelări adresate primului-ministru, 13 moţiuni susţinute

Pe lângă cei doi senatori, alţi trei deputaţi au reuşit să îşi păstreze mandatul obţinut în 2008. Printre aceştia, Mate Andras Levente, aflat la al treilea mandat consecutiv. Liderul grupului UDMR din Cameră îşi va continua activitatea în parlament în urma redistribuirii. El intrat în politică în 1996 şi a ocupat, rând pe rând, mai multe funcţii de conducere în cadrul Uniunii. Mate Andras Levente a fost ales deputat în 2004, şi apoi reales patru ani mai târziu. Între 2008 şi 2012, a avut 68 de iniţiative legislative, a adresat 17 interpelări şi întrebări şi a susţinut 4 moţiuni.

MATE A. L., LA AL TREILEA MANDAT
SURSA: cdep.ro

MATE ANDRAS-LEVENTE - vicelider şi apoi lider al grupului parlamentar al UDMR
- membru în Comisia juridică şi în Comisia pentru afaceri europene
- 68 de iniţiative legislative, 82 de luări de cuvânt în şedinţe
- 17 interpelări şi întrebări, 4 moţiuni susţinute

La al treilea mandat în camera deputaţilor se află şi Adrian Gurzău. Acesta a intrat în parlament in anul 2004, în locul lui Emil Boc, care castiga la acea vreme pentru prima data Primaria Cluj. Apoi, după o pauză de patru ani, a fost reales deputat in 2008. La alegerile de duminică, Adrian Gurzău a câştigat un nou mandat în urma redistribuirii. În legislatura care se încheie acum, Gurzău se poate lăuda cu 36 de luări de cuvânt în plenul Camerei, cu 54 de iniţiative legislative depuse şi cu 26 de declaraţii politice.

GURZĂU RĂMÂNE DEPUTAT
SURSA: cdep.ro

ADRIAN GURZĂU - membru al grupului parlamentar al PDL
- membru în Comisia juridică şi în Comisia pentru cercetarea abuzurilor
- 54 de iniţiative legislative, 36 de luări de cuvânt în şedinţe
- 290 interpelări şi întrebări

Cel de-al treilea deputat din judeţul Cluj care a mai activat în Parlamentul României este social-democratul Cornel Itu. Acesta a câştigat alegerile în colegiul 6 cu aproape 60% din voturi şi şi-a reînnoit mandatul în Cameră.  Itu a condus timp de opt ani organizaţia municipală a PSD din Dej, iar din 2007 este membru al Consiliului Naţional al partidului. În mandatul 2008-2012, Cornel Itu a fost vicelider al grupului parlamentar al PSD, calitate în care a depus 51 de proiecte de lege şi a avut 36 de declaraţii politice.

ITU ŞI-A CÂŞTIGAT COLEGIUL
SURSA: cdep.ro

CORNEL ITU - vicelider al grupului parlamentar al PDL
- membru în Comisia pentru politică economică
- 51 de iniţiative legislative, 43 de luări de cuvânt în şedinţe
- 52 interpelări şi întrebări, 13 moţiuni susţinute

Din cei 14 parlamentari care au reprezentat Clujul în vechea legislatură, nouă nu se mai regăsesc în viitorul legislativ. Este vorba de senatorul PDL Mihail Hărdău, care nu a mai candidat, şi de senatorul PC Şerban Rădulescu, care nu a mai câştigat un nou mandat. În ceea ce priveşte Camera Deputaţilor, au ieşit din parlament deputţii PDL Daniel Buda şi Petru Călian, dar şi social-democratul Mircia Giurgiu, care au pierdut alegerile, Zoltán Pálfi, care a decedat în timpul mandatului, Virgil Pop şi Vasile Soporan, care nu au mai candidat, şi Horea Uioreanu, ales preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

 

Comenteaza