"Cel mai mare jaf de la comunişti încoace!”

"Cel mai mare jaf de la comunişti încoace!”
| Foto: Valentin Mălăescu

Sub genericul „Opreşte furtul lor!”, liberalii au declanşat o campanie de apărare a Pilonului II de pensii. Opoziţia reclamă tentativa de naţionalizare din partea actualei Puteri.

Liderul PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a vorbit despre „cel mai mare jaf de la comunişti încoace”.

„Îi solicit public lui Liviu Dragnea să oprească cel mai mare jaf de la comunişti încoace. Nu e nicio diferenţă între preconizata naţionalizare a Pilonului II şi naţionalizarea caselor făcută de comunişti. Îi reamintesc că, potrivit Constituţiei, proprietatea privată este inviolabilă. Le cer românilor să se trezească până nu e prea târziu şi să-şi apere în stradă banii depozitaţi în Pilonul II, iar cei care, din diferite motive, nu pot ieşi în stradă, să susţină on-line petiţia PNL pentru apărarea pensiilor private. Personal voi sesiza mâine Comisia Europeană despre această tentativă de jaf. Îi voi scrie preşedintelui Juncker, pentru că se impune intervenţa Comisiei Europene prin toate mecanismele pe care le are la dispoziţie pentru a bloca acest jaf care se pune la cale în România”, a conchis Buda.

Înainte de a reclama tentativa de naţionalizare a Pilonului II de către actuala Putere, liberalii clujeni au încercat, prin intermediul unor cifre prezentate de vicepreşedintele PNL Cluj, Zoltan Coraian, să demonstreze "atentatul" PSD la adresa nivelului de trai al viitorilor pensionari.

„Prin lege, Pilonul II e obligat să aibă un randament peste rata inflaţiei, iar până acum, în medie, în fiecare an, a avut un randament cu cinci procente peste rata anuală a inflaţiei. În cazul Pilonului I, nu se poate vorbi de un randament, pentru că banii colectaţi acolo nu sunt investiţi, ci se duc direct în pensiile aflate în plată. E important de ştiut că valoarea punctului de pensie e stabilită politic, iar, datorită tendinţei, generale, nu doar din România, de creştere a raportului dintre pensionari şi contributori, ca putere de cumpărare, acesta a scăzut în permanenţă şi va continua să scadă. Prin urmare, pensiile de stat vor scădea, inevitabil, în mod constant. Or tocmai pentru a asigura o compensare viitorilor pensionari au fost introduse pensiile private şi în special Pilonul II, obligatoriu, care va aduce un venit suplimentar, fără ca asta să implice costuri suplimentare pentru contribuabili. În plus, nu va fi afectat nici nivelul pensiei primite de la stat, garantată de Constituţie, care avea aceeaşi valoare indiferent de nivelul contribuţiei la Pilonul II”, a explicat Coraian.

EVicepreşedintele PNL Cluj a mai demonstrat, cu cifre, ce înseamnă nerespectarea legii care impunea ca anul acesta nivelul de contribuţie la Pilonul II să fie de 6%, şi nu 3,75%, cât e acum urmare a controvesatei reforme fiscale marca PSD.

Luând ca reper o persoană cu un salariu net mediu pe economie, în valoare de 2.434 de lei, cu o perioadă completă de contribuţie la Pilonul II, de 40 de ani, şi care ar opta pentru încasarea sumei acumulate sub forma unei pensii suplimentare lunare pe durata a 20 de ani, în condiţiile contribuţiei actuale de doar 3,75%, el ar primi o pensie privată suplimentară lunară de 751 de lei, pe când, dacă procentul de contribuţie ar fi de 6%, conform legii, valoarea pensiei sale suplimentare ar fi de 978 de lei.

Liberalii cer pur şi simplu revenirea în legalitate şi mărirea contribuţiei la Pilonul II la 6% şi chiar creşterea acesteia cu câte 0,5% pe an până la nivelul de 8%, situaţie în care, potrivit aceloraşi calcule, pensia suplimentară în cazul prezentat mai sus ar ajunge la 1.430 de lei.

„PSD a spus că scăderea contribuţiei la Pilonul II de la 5,1% la 3,75% va fi compensată de creşterea brutului prin mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat şi valoarea contribuţiei va rămâne aceeaşi. În realitate, contribuţia la Pilonul II a scăzut cu 12%”, a adăugat Coraian.

Comenteaza