Cine este Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova: Economistă cu studii la Harvard, fost consilier la Banca Mondială

Cine este Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova: Economistă cu studii la Harvard, fost consilier la Banca Mondială
| Foto: mediafax.ro

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării.

Maia Sandu are 48 de ani, nu este căsătorită, are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola. Aceasta deține un apartament de două camere în Chișinău și o masină Toyota, cumpărată în anul 2012.

Sandu are trei diplome de studii economice și administrare publică, dintre care una obținută la Harvard. Între 2010 și 2012, a fost consiliera unuia din directorii executivi ai Băncii Mondiale. A ales însă să părăsească Washingtonul, unde câștiga 10.000 de dolari pe lună și să revină în Moldova.

Implicată în politica de peste Prut din 2012, Sandu a mizat în campania electorală pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană. Fost ministru al educației între 2012 și 2015, aceasta a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă.

 

Comenteaza