Cine sunt cei 10 care vor să conducă oraşul

Cine sunt cei 10 care vor să conducă oraşul
Până vor binevoi să-şi facă publice CV-uri cât mai detaliate, ZIUA de CLUJ încearcă, din minimele surse de informaţii care au putut fi accesate la doar o zi de la încheierea înscrierilor în competiţia electorală, să vă prezinte (pentru început extrem de sumar) cei 10 clujeni care vor să conducă urbea de pe Someş. Pentru a evita orice speculaţii, candidaţii vor fi prezentaţi în ordine alfabetică.

Liviu Alexa, candidat ML

Jurnalist şi om de afaceri în vârstă de 36 de ani, Alexa reprezintă o voce contondentă, dar mai cu seamă extrem de controversată în peisajul media clujean. După ce a ucenicit ca „pălmaş" în presa clujeană, Alexa a decis să treacă la nivelul următor şi să devină patron de presă. Două sunt brandurile create de Alexa care încă rezistă pe piaţă, citynews.ro şi ziardecluj.ro. Tot el este în spatele sălii de gimnastică Gimmy. Realizarea sa cu cel mai mare impact în Cluj a fost aducerea rockerilor veterani de la Iron Maiden pentru un megaconcert în parcarea Polus Center.

 

Emil Boc, candidat PNL

Nu că ar mai avea nevoie de vreo prezentare, dar, pentru conformitate, Emil Boc este avocat şi cadru didactic universitar, în vârstă de 49 de ani. Primul şi singurul său mandat de deputat (2000-2004) i-a adus notorietatea naţională, fiind declarat, alături de Mona Muscă, drept cel mai bun parlamentar român. În 2004 este ales primar al Clujului, iar după ce Traian Băsescu este ales preşedinte, Boc preia conducerea PD. Reales în fruntea clujenilor, îi abandonează după doar câteva luni, sedus de mirajul palatului Victoria. Nu reuşeşte să-şi ducă mandatul de premier la capăt, demisionând după trei ani sub presiunea nemulţumirii populare, în scurt timp renunţând şi la conducerea partidului. Câştigarea la mustaţă a unui nou mandat de primar îi salvează cariera politică ajunsă pe buza prăpastiei. Din păcate pentru el, după aproape 20 de ani de politică la nivel înalt, cel mai pregnant brand al lui Boc este „tăietorul de salarii".

 

Octavian Buzoianu, candidat independent

Cum lipitul de etichete e sport naţional în România, aproape sigur, inginerul devenit om de afaceri Octavian Buzoianu, 61 de ani, nu va scăpa cât va trăi de anatema (mai mult sau mai puţin meritată) „omul care le-a furat Ursusul clujenilor". Nici faptul că a construit primul hotel de cinci stele din Cluj pe terenul unde ani la rând s-au copt dulciurile Feleacu - alt brand important pierdut de clujeni - nu reprezintă tocmai un lucru care să ungă sufletul concitadinilor săi. Altminteri, Buzoianu este unul din oamenii de afaceri de succes ai Clujului, milionar prezent în topul Forbes, care, rara avis, până acum n-a fost implicat în niciun scandal cu iz penal. A mai cochetat cu administraţia publică locală, având în CV un mandat de consilier local din partea ApR.

 

Fancsali Erno, candidat PPMT

Cel mai tânăr candidat (24 de ani) vine, potrivit propriilor mărturisiri, „din Secuime", a devenit clujean de şase ani, fiind sedus de „multiculturalismul Clujului". A absolvit facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), secţia relaţii internaţionale şi studii europene, şi se pregăteşte să îşi înceapă şi masteratul în istorie contemporană. Spune că e „manager de proiect la o asociaţie", unde se ocupă cu „proiecte agricole pentru agricultorii maghiari". Fancsali a devenit cunoscut anul trecut, când a făcut valuri prin petiţia pe care a lansat-o pentru autonomia Transilvaniei.

 

Mircia Giurgiu, candidat PSRo

Nici fostul deputat-sindicalist nu e tocmai un necunoscut pentru clujeni. Fostul tipograf, absolvent de Filozofie, în vârstă de 51 de ani, a avut două mandate de deputat, dar când a încercat să urce în ierarhie şi a candidat pentru Senatul României a dat greş. Ca parlamentar s-a dovedit a fi un demn urmaş al lui Gheorghe Funar, fiind, la fel ca fostul peremist, un veritabil stahanovist al semnatului de iniţiative legislative, depăşind mia de proiecte de lege semnate, majoritatea gândite de alţii. Totuşi, ca parlamentar, a rămas celebru printr-un proiect de lege propriu care a dus la introducerea fructelor în şcoli. Giurgiu a ajuns să fie exclus din PDL după ce a votat în două rânduri pentru demiterea cabinetului Boc. Candidatul lui Mircea Geoană îndeplineşte cu asupra de măsură criteriile necesare pentru a fi numit traseist politic, după ce a parcurs ruta PRM - BND - PDL - PSD - PSRo. Ca să nu mai spunem că, la un moment dat, a fost la un pas să-şi treacă în palmares şi PNŢCD. Cea mai mare realizarea a sa în favoarea clujenilor a fost conducerea protestelor şi a marşului public care au izbutit să blocheze construirea unui crematoriu uman în Mănăştur.

 

Adrian Gurzău, candidat PMP

Absolvent de teologie, fost om de afaceri, Gurzău are 39 de ani şi este la cel de-al doilea mandat întreg de deputat. El a debutat în Parlamentul României în 2004 când, pentru câteva luni, l-a înlocuit pe Emil Boc, care tocmai devenise proaspăt primar al Clujului. Dacă de-a lungul primul său mandat de deputat, Gurzău a avut o singură preocupare - preţul gazului metan, în cel de-al doilea s-a remarcat prin chiul, fiind prezent la mai puţin de jumătate din voturile date în plen. Fost gealat de-al lui Emil Boc în PDL, Gurzău a ajuns să îşi contracandideze fostul şef la funcţia de primar al Clujului, după ce a ales să dea PDL pe PMP de dragul nurilor Elenei Udrea şi a ochilor lui Traian Băsescu.

 

Horvath Anna, candidat UDMR

La doar 42 de ani, actualul viceprimar al Clujului a absolvit două facultăţi, Economie şi Drept, în prezent fiind studentă la Geografie. Până să ajungă primul viceprimar de sex feminin al Clujului, Horvath a profesat ca avocat, dar şi în administraţia publică în calitate de consilier ministerial, secretar de stat sau direct al Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului. Ca viceprimar s-a remarcat doar ca oponent public al primarului Emil Boc în eterna dramoletă de doi bani a plăcuţelor bilingve.

 

David Ille, candidat UCDR

Medic specialist pediatru cu competenţe în ecografie generală la o clinică privată şi predicator adventist sunt singurele lucruri pe care am reuşit să le aflăm despre candidatul UCDR, formaţiune despre care n-a auzit nimeni mai nimic până acum, dar despre care gurile rele spun s-ar vrea a fi braţul politic al evangheliştilor (baptişi, penticostali, adventişti).

 

Irina Pop, candidat M10

Potrivit prezentării făcute de formaţiunea politică pe care o reprezintă, Pop este o avocată de 31 de ani, membră a baroului clujean, absolventă a UBB, iar şi principalul lucru cu care se mândreşte pare a fi faptul că a făcut parte din echipa de campanie a Monicăi Macovei la ultimele alegeri prezidenţiale.

 

Bruno Roschnafsky, candidat PPU-sl

În vârstă de 45 de ani, fosta glorie a baschetului clujean (a făcut parte din „echipa de aur" a Universităţii, fiind coleg, printre alţii, cu Gheorghe Mureşan, Horia Rotaru, Mircea Cristescu, Mihai Sinevici, Marcel Ţenter) este absolvent de Educaţie Fizică şi Sport la UBB, dar are şi studii economice la o facultate particulară. Ca performanţe notabile în baschet, pe lângă titlurile de campion cucerite cu "U" şi prezenţele în echipa naţională, „Bubu" Roschnafsky a mai fost câştigătorul concursului de slam-dunk al primului All Star Game românesc, organizat în Sala Sporturilor din Cluj. Spre finalul cariierei sportive a jucat în Germania, după care, revenit la Cluj, a înfiinţat echipa Gladiatorii, cu care (inclusiv în calitate de jucător) a promovat în prima ligă, în care n-a rezistat, însă, decât un an. În prezent este inspector judeţean şef la Poşta Română Cluj-Napoca.

Etichete
Comenteaza