Cine sunt favoriţii PNL şi PSD Cluj pentru parlamentare, după votul politic de la locale

Cine sunt favoriţii PNL şi PSD Cluj pentru parlamentare, după votul politic de la locale
Rezultatele alegerilor locale sunt un barometru important pentru ce se va întâmpla la alegerile parlamentare din toamnă.

 

Votul politic pentru Consiliul Judeţean Cluj la alegerile locale din 5 iunie arată următorul rezultat al celor care au depăşit pragul electoral de 5 % : PNL - 97.591 de voturi, adică un procent de 37,99 % din voturile valabil exprimate, PSD - 68.331 de voturi , adică un procent de 26,6 % şi UDMR, cu 35.855 de voturi, adică 13,96 %.

Judeţul Cluj are repartizate un număr de 10 mandate de deputat şi 4 mandate de senator. Acestea sunt ocupate astăzi de Adrian Oros (PNL), Radu Zlati (PNL), Elena Uioreanu (PNL), Steluţa Cătăniciu (ALDE, dar aleasă din partea PNL pe listele USL), Mircea Irimie (ALDE dar ales pe listele PDL), Adrian Gurzău (PMP, dar ales pe listele PDL), Cornel Itu (PSD), Aurelia Cristea (PSD), Ioan Moldovan (ales pe listele PPDD) şi Mate Andras Levente (UDMR), deputaţi, respectiv Alin Tişe (PNL, ales pe listele PDL), Marius Nicoară (PNL), Alexandru Cordoş (PSD şi Laszlo Attila (UDMR), senatori.

Toţi aceştia au fost aleţi în 2012 în colegii uninominale, iar în toamnă se va reveni la votul pe liste, urmând ca partidele să trimită primii clasaţi în parlament în funcţie de numărul de voturi obţinute de fiecare partid.

Mandatele de deputat şi senator se vor distribui după o formulă potrivit căreia numărul total de voturi valabil exprimate se va împărţi la numărul de mandate, va rezulta un coeficient electoral pe judeţ iar numărul de voturi obţinute de fiecare partid se va împărţi la acest coeficient. La prezenţa din iunie coeficientul electoral pentru deputaţi ar fi de peste 20.000 de voturi iar pentru senatori de peste 50.000 de voturi, dar aceste cifre se pot schimba în toamnă.

După votul politic de la CJ Cluj, principalele formaţiuni politice clujene şi-au stabilit deja ţintele pentru alegerile parlamentare din toamnă.

PNL Cluj anunţă prin vocea copreşedintelui executiv Alin Tişe că mizează în toamnă pe o mai bună prezenţă a electoratului propriu la vot şi implicit pe un rezultat mai bun decât la locale. Astfel, targetul PNL pentru la toamnă este de a obţine 2 senatori şi 5 deputaţi. În condiţiile în care copreşedintele Daniel Buda va rămâne să-şi termine mandatul de europarlamentar iar Alin Tişe va ocupa funcţia de preşedinte al CJ Cluj, se va crea loc pentru ca fostul PDL să-şi propulseze alţi oameni în faţă, un nume vehiculat fiind cel al fostului primar interimar al Clujului, Radu Moisin. Din partea vechiului PNL cei care au cele mai mari şanse să fie pe un loc eligibil sunt copreşedintele Marius Nicoară şi copreşedintele executiv Adrian Oros.

PSD Cluj, care are în prezent 1 senator şi 2 deputaţi, îşi propune să obţină la toamnă cel puţin 1 senator şi 3 deputaţi. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, spune că singurul dintre actualii parlamentari care este favorit cert pentru un nou mandat este deputatul Cornel Itu, care a obţinut la Dej un scor foarte bun, în cazul în care nu obţine funcţia de preşedinte al CJ Cluj. Astfel, pe locurile eligibile am putea vedea şi alte nume decât cele ale actualilor titulari, Aurelia Cristea şi Alexandru Cordoş. Ultimul cuvânt îl va avea aici conducerea centrală a partidului şi nu e exclus ca social-democraţii să se trezească pe locurile eligibile cu vreun candidat paraşutat din rândul sateliţilor ALDE sau UNPR, în cazul în care se va încheia o alianţă electorală cu aceştia.

UDMR Cluj, încurajat de mandatele în plus obţinute la consiliul judeţean şi local în urma votului din 5 iunie, vrea să obţină 1 senator şi 2 deputaţi, adică un mandat în plus de deputat faţă de cât deţine în prezent. Conducerea judeţeană a partidului nu a discutat încă despre persoanele care vor ocupa primele poziţii pe listele electorale.

 

Comenteaza