Cine va conduce PNL Cluj după fuziune. Un lider liberal ar putea renunţa la candidatură
- Scris de Mircea Tatar
- 05 Apr 2017, 15:59
- Politica
- Ascultă știrea
Calendarul alegerilor interne din PNL Cluj include până în 13 aprilie, alegeri la nivelul comunelor, în perioada 19-22 aprilie, alegeri în organizaţiile urbane, iar în 23 aprilie, alegerea noii conduceri judeţene a PNL Cluj.
Candidaturile anunţate până acum arată o împărţire clară a „teritoriilor" între cele două grupări politice, cei proveniţi din fostul PDL şi vechii PNL-işti. Astfel, grupul PDL vizează conducerea organizaţiei judeţene, prin europarlamentarul Daniel Buda, în timp ce vechii liberali se vor mulţumi cu funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, prin Dan Tarcea. Daniel Buda are totuşi un contracandidat declarat, din aripa PNL, pe primarul Floreştiului, Horia Şulea, dar sursele ZIUA de CLUJ spun că acesta ar fi dispus să renunţe la candidatură, în anumite condiţii. Daniel Buda va fi secondat de un prim-vicepreşedinte din vechiul PNL, cel mai probabil de Marius Nicoară, iar gruparea PNL va avea şi postul de secretar general al organizaţiei judeţene, prin Mircea Abrudean.
La nivelul municipiului Cluj-Napoca, singurul candidat anunţat este Dan Tarcea, care a obţinut anul trecut funcţia de viceprimar, tot în urma algoritmului stabilit de cele două grupări din PNL, şi care nu este contracandidat de nimeni din tabăra PDL. Un posibil adversar ar fi putut fi Radu Moisin, fost viceprimar al Clujului, dar acesta a declarat pentru ziarul nostru că îl susţine pe Dan Tarcea şi se gândeşte încă dacă va candida la una din celelalte funcţii scoase la bătaie, cel mai probabil, în opinia noastră, pentru una din cele două de prim-vicepreşedinte. Pentru că aripa PNL are preşedinţia organizaţiei municipale, cei din PDL vor avea ei de data aceasta funcţia de secretar general la municipiu.
Cert este că gruparea PDL din noul PNL va fi vioara întâi la nivelul Clujului, iar din cei 15 membri ai conducerii Biroului Politic Judeţean, 8 vor proveni din rândul foştilor „portocalii". Un lider important al PNL Cluj, provenit din PDL, Alin Tişe, spune că nu va candida pentru o funcţie de conducere în organizaţia judeţeană, pentru că are de drept asigurată funcţia de vicepreşedinte, fiind preşedinte al Consiliului Judeţean,dar vizează o funcţie de conducere la nivel naţional, cel mai probabil, pe cea de prim-vicepreşedinte, sau chiar pe cea de preşedinte. Deputatul Adrian Oros, provenit din PNL, are şi el ca şi parlamentar, asigurată o funcţie de vicepreşedinte la nivel judeţean şi a decis să candideze pentru o funcţie de vicepreşedinte al PNL la nivel naţional. Din ecuaţia puterii în cadrul filialei PNL Cluj nu poate fi scos primarul Emil Boc, care va rămâne un lider foarte influent al noului PNL, chiar dacă deocamdată nu doreşte nicio funcţie politică de conducere nici la nivel judeţean nici la nivel naţional.
După ce-şi va stabili conducerea unică la nivel judeţean, PNL Cluj are ca şi obiectiv obţinerea a două posturi de conducere la nivel naţional, fie două poziţii de vicepreşedinte, fie una de vice şi una de prim-vicepreşedinte. Delegaţia Clujului va avea un cuvânt greu de spus la congresul care va alege noul preşedinte al PNL, prin influenţa unor lideri cu state vechi în partid şi cu multe relaţii dar şi prin numărul mare de delegaţi pe care îi va avea, peste 170, fiind a treia ca număr la nivel naţional.
Şi la alegerea viitorului preşedinte al partidului, se pare că PNL Cluj va avea o atitudine pragmatică. Dacă din sondajele interne se va detaşa clar un câştigător, e posibil ca PNL Cluj să recomande delegaţilor susţinerea acelui candidat, iar dacă va fi o confruntare mai echilibrată, să se dea libertate de mişcare membrilor PNL Cluj. Până acum fiecare din cei doi candidaţi anunţaţi, Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban, au avut negocieri cu conducerea PNL Cluj, mai mult a fost prezent la Cluj şi actualul secretar general al PNL, Cristian Buşoi, care visează şi el să conducă PNL, deşi la alegerile parlamentare, organizaţia Bucureşti, condusă de el, a luat puţin peste 11 %.