Clujul a fost Kolozsvar doar două ore

Clujul a fost Kolozsvar doar două ore
Un panou de localitate multilingv deghizat în panou electoral, amplasat de PPMT pe un suport publicitar de la intrarea în oraş, a fost dat jos de primarul din Floreşti.

PPMT a găsit o metodă ingenioasă de a instala un panou de localitate multilingv la intrarea dinspre Oradea în municipiu. Totul părea a fi legal, nu însă şi după opinia primarului comunei Floreşti, Ioachim Vancea, care după două ore a trimis angajaţii instituţiei să dea jos panoul.

Exact la miezul zilei de ieri, liderii locali ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) au inaugurat ceea ce ei au numit "panou de localitate multilingv alternativ". Practic, pe un suport privat de panouri publicitare, au instalat două afişe faţă-verso pe care au scris numele municipiului în trei limbi: română (scris Cluj, nu Cluj-Napoca), maghiară şi germană, alături de stema veche a oraşului şi urările "Bun venit!" şi "La revedere!", scrise în limbile română, maghiară, romani şi germană. Nu lipsea nici sigla PPMT, ceea ce dădea acestor panouri statutul oficial de panouri electorale. Alături de liderul local al PPMT, Gergely Balazs, au participat la eveniment şi foştii parlamentari UDMR Vekov Karoly şi Matis Jenö. Membrii partidului lui Laszlo Tökes au anunţat că nu se vor opri aici. "Poimâine punem la intrarea dinspre Baciu, iar după alegeri vom pune şi la intrările dinspre Turda şi Dej, în exact aceleaşi condiţii, perfect legale, prin contracte de închiriere de panouri publicitare. Pe viitoarele panouri vom pune şi logourile firmelor care susţin această acţiune, pe care o vom continua până la rezolvarea oficială, legală a plăcuţelor bilingve şi până se va aplica hotărârea de consiliu local din 2001, care a alocat şi bani pentru această operaţiune", a declarat Gergely.

După numai două ore însă, panoul a dispărut, fiind dat jos de angajaţii primăriei comunei Floreşti, pe teritoriul căreia fusese amplasat. Deşi panourile PPMT fuseseră montate pe un suport de afişe privat, care era amplasat pe domeniul public al judeţului (lângă drumul judeţean), nu al comunei, deoarece se afla în interiorul localităţii, primarul Vancea susţine că a fost dat jos pentru că PPMT nu ar fi plătit primăriei nişte taxe. "Nu s-a prezentat nimeni la noi să ceară permisiunea amplasării acelor panouri pe domeniul public, nu există nici un contract privind plata unei taxe de publicitate sau a altor taxe. Panoul este intact în depozitul primăriei şi îi aşteptăm dimineaţă pe reprezentanţii PPMT să rezolvăm problemele de legalitate, după care îl vor putea reamplasa", a explicat Vancea.

El nu a fost, însă, la fel de sigur dacă şi pentru celelalte panouri electorale din comună s-au plătit aceste taxe către primărie, deşi acestea n-au fost date jos. Liderii PPMT Cluj au însă alte planuri. "Dimineaţă nu vom merge la domnul Vancea, vom merge la procuratură, unde vom depune o plângere penală pentru furt calificat", a anunţat Gergely. El a adăugat că acţiunea primarului din Floreşti l-a îndârjit şi mai tare să continue programul amplasării altor panouri similare. "Cel de la intrarea dinspre Baciu va fi pe teritoriul municipiului. Abia aştept să văd cum va reacţiona domnul primar Moisin", a spus Gergely.

 

 

Etichete
Comenteaza