Video Coaliția de guvernare se „clatină”. Ce șanse are să supraviețuiască până la alegeri

Coaliția de guvernare se „clatină”. Ce șanse are să supraviețuiască până la alegeri
| Foto: Facebook Mircea Abrudean

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre tensiunile din coaliția de guvernare și despre eventuale variante posibile de alianțe ale PNL după alegeri.

Relația dintre PNL și PSD este la cel mai jos nivel din ultimii ani iar mărul discordiei este faptul că PSD nu susține propunerea PNL de a realiza un cadru legal astfel încât președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare. O înțelegere stabilită de cele două partide aflate la guvernare, încă din primăvară, nu a fost, se pare, respectată.

Mircea Abrudean crede că în momentul de față, încrederea în partenerii de guvernare, PSD, este șubrezită, din cauza ultimelor discuții pe acest subiect. Totuși, spune el, actul guvernării trebuie să meargă înainte.

„Cred că fiecare își înțelege locul și rolul acolo (în coaliție -n.red), așa cum ne înțelegem, fiecare, și rolul politic. Lăsând la o parte disputele politice și scandalurile, declarațiile mai mult sau mai puțin vocale, stridente care sunt specifice Bucureștiului, treaba trebuie să meargă înainte, oamenii nu trebuie să aibă de suferit din cauza certurilor politice. Lucrurile astea se vor rezolva, avem alegeri iar românii vor decide ce se va întâmpla și în funcție de asta cum se va forma noul guvern.

Lucrurile trebuie să meargă înainte, ambele partide au înțeles asta. Există o relație de încredere șubrezită, asta e realitatea în momentul de față, mi-e greu să cred că lucrurile vor continua în aceeași coaliție așa cum a fost în trecut, având în vedere situația destul de tensionată cauzată de diverse lucruri care s-au întâmplat, ultima chestiune fiind legată de înțelegerea, cadrul legal pentru o posibilă candidatură a oricărui președinte, nu vorbim doar de domnul Iohannis. Aceasta a generat o ruptură mai serioasă. Cred că o înțelegere a existat, atât cât cunosc eu situația. Ține foarte mult și de modul în care înțelegem să ne respectăm înțelegerile.

Dar cred că în acest caz a existat o înțelegere care ulterior nu a mai fost respectată și s-a ajuns la această situație care nu privea doar o singură persoană, ci se referea la un drept constituțional”, a declarat Mircea Abrudean.

Rămâne de văzut însă dacă actuala coaliție va rămâne în formula astăzi până la alegeri, pentru că deja lucrurile au escaladat și potrivit ultimelor informații, liderul PNL Nicolae Ciucă nu mai vorbește cu premierul Marcel Ciolacu, cel puțin la nivel personal.

Mircea Abrudean e încrezător că PNL va asigura stabilitate în următoarele trei luni până la alegeri și nu se va rupe coaliția.

„Cum spuneam, încrederea a fost afectată foarte serios, mai ales după ultima discuție legată de acel proiect privind înelegerea de care vorbeam, clar că e greu să mergi înainte în acest context, dar cu toate aceste probleme de încredere, coaliția funcționează la nivel guvernamental, tehnic, PNL înțelege că trebuie să asigure stabilitate țării, așa cum a făcut în ultimii ani, la guvernare și va face tot posibilul ca lucrurile să meargă înainte în următoarele trei luni, țara trebuie guvernată. Ulterior, contează foarte mult rezultatul, noi ne-am dori o coaliție de dreapta, așa cum a spus și Nicolae Ciucă, ar fi și natural, dar vedem ce va urma. Noi am mai fost în coaliție cu USR, la momentul acela nu au înțeles cum trebuie gestionate lucrurile și au plecat, sperăm să se mai fi maturizat”, a mai spus Abrudean.

PNL are două variante de a rămâne în arcul guvernamental după alegeri, prima fiind o coaliție de dreapta care să strângă suficiente voturi pentru a putea propune cu succes un premier fără PSD și fără AUR și SOS. A doua variantă e ca PNL să rămână în același clsasament politic actual și să încerce să continue o guvernare alături de PSD.

În opinia lui Abrudean, orice e posibil, mai puțin o discuție cu AUR sau SOS.

„Cred că orice variantă este plauzibilă, excluzând orice discuție cu AUR și SOS. Preferința e pe zona de dreapta, e firesc asta, asta e doctrina PNL și având în vedere și ultima perioadă și încrederea afectată. Contează cum vor vedea românii aceste lucruri și câtă încredere vor acorda PNL, matematic ambele variante sunt posibile, PNL nu poate fi exclus din calcule de guvernare în niciun fel de situație, dar e complicat de făcut acum previziuni”, a mai spus secretarul general al Guvernului.

Comenteaza