Comisarul european Adina Vălean: „Clujul este un centru de excelenţă pentru Uniunea Europeană și pentru cetățeni"

Comisarul european Adina Vălean: „Clujul este un centru de excelenţă pentru Uniunea Europeană și pentru cetățeni"
| Foto: ZIUA de CLUJ

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean consideră că municipiul Cluj-Napoca este un centru de excelență în mai multe domenii pentru Uniunea Europeană, dar și pentru cetățeni în general.

Adina Vălean a declarat, joi, la Cluj, că municipiul nostru este un centru de excelenţă pentru Uniunea Europeană și pentru cetățeni în general, un hub universitar, unul în IT și un hub de transport.

„Mă bucur să mă aflu la Cluj la deschidereaa acestor zile ale inovării. Clujul este pentru mine şi pentru Uniunea Europeană în general, pentru alte ţări europene, pentru cetăţeni, un centru de excelenţă, este un hub universitar, este un hub de IT şi este, nu în ultimul rând, un nod de transport, un hub de transport, pe reţelele importante europene", a spus Adina Vălean.

În opinia sa, Clujul este şi un centru important pentru transporturi. „Clujul se află pe axa de transport est-vest, Dunăre-Rin, Clujul este un nod urban, el are nevoie de conectivitate în acest coridor, atât pentru autostradă, cât şi pentru cale ferată. Va face parte din linia de viteză rapidă, legătura cu viteză rapidă între capitalele europene; România se va conecta de Budapesta, de Sofia cu linii de mare viteză şi Clujul este un punct esenţial pe acest traseu. Noi lucrăm la nivelul Uniunii Europene, cei de la transporturi, la a finanţa şi a sprijini autorităţile naţionale şi regionale în implementarea proiectelor care să ne conducă la această reţea performantă şi în România. Am mai spus, am adus în România 12 miliarde de euro în ultimii ani, sunt foarte mulţi bani", a menţionat comisarul european.

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a subliniat că libertatea de mișcare în Uniunea Europeană înseamnă, între altele, capacitatea de a alege să rămâi acasă, să nu fii obligat din motive economice să îți părăsești țara, regiunea sau orașul. „Ceea ce facem noi la Cluj este tocmai acest lucru, să arătăm că în orice colț al UE inclusiv în această parte a Europei de est se poate rămâne acasă și să ai o viață de calitate. Mai e mult până departe cum spune ardeleanul, dar suntem pe calea corectă și împreună putem reuși, nu un start-up este un succes dar un ecosistem de start-upuri este cu siguranță un succes, este exact ceea ce face Clujul în materie de inovare", a declarat Emil Boc.

Adina Vălean a participat, joi, la deschiderea Cluj Innovation Days, eveniment cu tema „Inovaţii digitale pentru un viitor sustenabil şi sigur", la care au participat și reprezentanți ai administrației locale.

Comenteaza