Video Consilierul județean Laura Pop Chiorean (PSD): „Trebuie să aducem serviciile medicale în fiecare comună din județ”

Consilierul județean Laura Pop Chiorean (PSD): „Trebuie să aducem serviciile medicale în fiecare comună din județ”
| Foto: Facebook Laura Pop Chiorean

Social democrata Laura Pop Chiorean a subliniat, la ZIUA LIVE, că investițiile în sistemul medical de stat ar trebui să fie o prioritate pentru administrație în mandatul următor, mai ales în mediul rural.

Laura Pop Chiorean și-a depus, săptămâna trecută, candidatura pentru încă un mandat în Consiliul Județean Cluj. Șefa Organizației de Femei a PSD Cluj a vorbit, la ZIUA LIVE, despre câteva dintre problemele cu care s e confruntă clujeni în prezent și a propus soluții. Între domeniile pe care le are în vedere se numără sănătatea, educația, transportul, dar nu numai.

„Pandemia ne-a dovedit că investițiile în ceea ce înseamnă spitale de stat sunt soluția, nu am văzut în pandemie foarte multe clinici private deschise, am văzut spitale de stat sufocoate și atunci ne-am dat seama cât de importante sunt aceste investiții. Mă bucur să întreaga administrație a înțeles acest lucru, chiar dacă într-un mod dureror.

Pandemia ne-a dovedit că aici trebuie să meargă în primul rând resursele financiare.

De asemenea, mă întreb cum dacă aș fi luat o decizie de genul închiderea dispensarelor de la țară aș mai putea dormi noaptea... Cum să refuzi acestor oameni din mediul rural, copiilor de acolo, șansa de a ajunge în câteva minute la un cabinet medical unde să fie măcar o asistentă medicală, dacă nu un medic de familie?

Este o discuție foarte serioasă (pe subiectul închiderii acestor dispensare medicale – n.red) sunt convinsă că în viitoarea administrație și la nivel local și la nivel central vom pune presiune pe a corecta această greșeală, chiar prin fondurile europene pe care Consiliul Județean le atrage și prin proiectele pe care le demarează, trebuie să ne gândim cum putem să aducem serviciul medical mai aproape de om.

(...) Trebuie să ne gândim la aceste proiecte prin care sistemele de sănătate și de educație să fie accesibile fiecărui cetățean din Cluj, indiferent de locul în care se naște, trebuie să aibă acces la resurse. Vorbim deci de educație pentru copii și vorbim de accesul la sănătate. Au fost investiții majore în dotarea clinicilor din Cluj, în susținerea sistemului de sănătate din Cluj-Napoca, dar în mandatul următor trebuie să ajungem cu aceste servicii medicale în fiecare comună”, a declarat Laura Pop Chiorean.

Consilierul județean s-a referit și la proiectul PSD care privește înființarea unei companii de transport interjudețean. „Înainte de a-i convinge pe oameni să renunțe la mașină proprie, trebuie să le acorzi o alternativă, pentru că dacă nu au acea alternativă, nu au cum să renunțe la aceasta. În multe cazuri este singurul mijloc de transport cu care pot să ajungă oamenii de acasă la locul de muncă, iar aici mă refer în general la zona metropolitană și aatunci implementarea unui mijloc de transport integrat care să conecteze cumva toată zona metropolitană interjudețeană și care să le asigure un mijloc de transport eficient, dacă se poate cel mai puțin poluant ar fi cea mai bună soluție.

Nu trebuie să inventăm noi asta, putem să ne inspirăm de modele pe care ni le oferă alte zone metropolitane, avem atâtea exemple, în Franța, Norvegia, la Bruxelles, sunt atâtea moduri prin care poți să ajungi foarte rapid în centrul orașului prin aceste mijloace de transport în comun. La Milano, spre exemplu, acolo cei care locuiesc înafara orașului nu merg niciodată cu mașina în oraș, sunt acele parcări imense care pot fi gândite și la noi, una eventual în zona dinspre Apahida, una în partea dinspre Jucu, una să fie în Feleac, iar de acolo să fie niște mijloace de transport rapide care să te aducă în câteva minute oriunde dorești în Cluj-Napoca,

Nimeni nu se gândește în Milano să vină cu mașina în centrul orașului, nu e doar o chestiune de opțiune, devine un stil de viață, se gândesc probabil că se ajunge mai rapid cu un tren rapid sau cu metroul, apoi parcările în centru sunt foarte scumpe, și mai există și o conștiință ecologică”, a mai spus laura Chiorean.

În opinia consilierului județean, înființarea unei companii interjudețene de transport, inițiativă trecută și în programul pe care secretarul general al PSD, Alexandru Cordoș l-a pregătit pentru candidatua la șefia Consiliului Județean Cluj, este absolut necesară. „Sigur, pe rutele acestea foarte aglomerate găsești variante. Dacă ar avea această mobilitate, foarte multe familii și-ar dori să facă o navetă într-un interval de timp rezonabil.

Este necesară, ca și ecea de regândire a sistemului de cale ferată, de transport pe calea ferată, tren metroplitan. Noi nu avem ca în orice mare oraș al Europei, nu avem o linie de cale ferată, o stație de tren, deși trece calea ferată pe lângă aeroport, ca să poți să ajungi în condiții umane aici și să iei avionul”, a mai precizat Laura Chirean.

Comenteaza