Consultări la Cotroceni după referendum. Orban: "Modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”

Consultări la Cotroceni după referendum. Orban: "Modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis pe tema transpunerii în legislaţiei a referendumului pe justiţie, că liberalii susțin toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei, dar şi refacerea dezbaterilor privind legile Justiţiei.

Liberalii susţin toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei, orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată la referendum şi ideea de refacere a dezbaterilor publice privind legile Justiţiei, a declarat marţi preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Poziţia exprimată de noi este foarte simplă. Voinţa cetăţenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de preşedintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul Justiţiei, susţinem clar ideea de refacere a dezbaterilor publice pentru a genera o legislaţie europeană în domeniul Justiţiei, care să fie conformă cu recomandările din MCV, care să ţină cont de recomandările date de Comisia de la Veneţia şi de Grupul Statelor Anticorupţie. PNL va susţine toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni şi pentru a asigura că voinţa cetăţenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum şi anume că România trebuie condusă de oameni cinstiţi, corecţi, care respectă legea, această voinţă să fie transpusă în realitate", a precizat Orban, la finalul consultărilor delegaţiei PNL cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres

Președintele PNL a spus și că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale.

„Ar fi bine să se ajungă la referendum odată cu scrutinul de alegeri prezidenţiale, pentru că e şi mai ieftin, şi mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri. Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinţei exprimate de cetăţeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituţionale cât mai repede posibil, pentru că ştim bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forţe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranţa că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a spus Orban.

Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, înaintea începerii consultărilor de la Cotroceni, că un referendum pentru revizuirea Constituţiei, pentru implementarea a ce s-a votat pe  26 mai, trebuie organizat "când se poate şi cu cât mai repede, cu atât mai bine" și că ar putea avea loc la alegerile locale sau parlamentare de anul viitor, nu neapărat la cele prezidenţiale.

Comenteaza