Corina Creţu este noul Comisar European pentru Politică Regională

Corina Creţu este noul Comisar European pentru Politică Regională
Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker , şi-a anunţat echipa de comisari cu care va conduce executivul Uniunii Europene. Europarlamentarul român Corina Creţu a primit portofoliul pentru Politica Regională a UE. În perioada 2014-2020, UE va investi o sumă totală de 351 de miliarde de euro în regiunile Europei.

UPDATE 2

Corina Creţu, după desemnare: „Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiţii din Europa"

Noul comisar european Corina Creţu, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, după nominalizarea sa. „Mă onorează desemnarea Preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în funcţia de Comisar European, ca şi susţinerea Guvernului României.
Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiţii din Europa şi mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură ţara noastră la Bruxelles. Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea acestui portofoliu"
, a afirmat europarlamentarul român pe reţeaua de socializare.

 

UPDATE 1

PSD Cluj: „E foarte important pentru Cluj şi pentru România"

PSD Cluj a susţinut-o la alegerile europarlamentare din acest an pe Corina Creţu. Preşedintele social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, a declarat pentru Ziua de Cluj: „Suntem foarte bucuroşi şi onoraţi că domna Corina Creţu a fost nominalizată în această funcţie. Este un lucru deosebit de important şi pentru clujeni şi pentru România. Suntem convinşi că trendul din ultimii doi ani de creştere a absorbţiei fondurilor europene va fi accelerat şi că d-na Creţu va fi de real folos tuturor românilor. Le mulţumim clujenilor pentru că au avut încredere în Corina Creţu la alegerile europarlamentare. Este una dintre cele mai importante poziţii ale Comisiei Europene iar prin acest portofoliu România a dovedit că este un membru important şi respectat al Uniunii Europene."

 

POLITICA REGIONALĂ A UE


Politica regională a UE este o politică de investiţii. Aceasta susţine crearea locurilor de muncă, competitivitatea, creşterea economică, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi dezvoltarea durabilă. Aceste investiţii contribuie la punerea în aplicare a strategiei Europa 2020.


Politica regională exprimă, de asemenea, solidaritatea UE faţă de ţările şi regiunile mai puţin dezvoltate, concentrând fondurile în domeniile şi în sectoarele în care acestea pot avea un rol important.


Politica regională vizează reducerea disparităţilor economice, sociale şi teritoriale semnificative care există încă între regiunile Europei. Neabordarea acestor disparităţi ar putea afecta unele dintre bazele UE, inclusiv piaţa sa unică extinsă şi moneda acesteia, euro.


În perioada 2014-2020, UE va investi o sumă totală de 351 de miliarde de euro în regiunile Europei.


De exemplu, finanţarea UE va contribui la:
• stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii,
• sprijinirea cercetării şi a inovării,
• efectuarea de investiţii într-un mediu înconjurător mai curat,
• îmbunătăţirea accesului la tehnologiile digitale,
• dezvoltarea produselor şi metodelor de producţie noi,
• susţinerea eficienţei energetice şi combaterea schimbărilor climatice,
• stimularea educaţiei şi a competenţelor
• îmbunătăţirea legăturilor de transport spre regiunile îndepărtate.

 

Noua Comisie Europeană urmează să fie votată de Parlamentul European în octombrie şi îşi va prelua efectiv mandatul în luna noiembrie.

 

CINE ESTE CORINA CREŢU

 

Corina Crețu este Vicepreședinte al Parlamentului European, aleasă în această funcţie în luna iulie 2014, cumulând un număr de 406 voturi.


Între 2012 și 2014 ocupă funcția de Vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, fiind, în acelasi timp, membră a Preşedinţiei Partidului Socialiştilor Europeni (PES).


În mandatul 2009 - 2014 este Vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European.


În anul 2004 a fost aleasă membră a Parlamentului României, activând în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Senatului și ca Euroobservator la Parlamentul European din partea României.
În anul 2000 a fost aleasă membră a Camerei Deputatilor, renunţând la mandat în favoarea funcţiei de Consilier Prezidenţial.


În perioada 2000-2004, deține funcția de Consilier Prezidential (cu rang de ministru), Purtător de cuvânt al Președintelui României și Şef al Departamentului de Comunicare Publică din cadrul Presedinției României, calitate în care conduce strategia de comunicare a Instituţiei Prezidenţiale.
Este aleasă eurodeputat la alegerile din 2007, la cele din 2009 și la alegerile din luna mai 2014, când este lider al listei de candidați ai Alianței PSD-UNPR-PC.


Corina Crețu este, de asemenea, autoarea cărții „Romania europeană", publicată în 2009 la Bucureşti.

 

 

Comenteaza