Cristian Bușoi: PNL trebuie să facă o schimbare; Orban nu este un bun lider pentru partid - VIDEO
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iun 2017, 13:39
- Politica
- Ascultă știrea
El a arătat că îi susține în echipa sa pentru funcțiile de prim-vicepreședinți pe Nicolae Robu, Alin Tișe, Mugur Cozmanciuc, dar și pe Viorel Cataramă, iar pentru cea de secretar general al PNL pe Dan Motreanu.
Bușoi a mai precizat în interviu că o modificare a statutului PNL nu trebuie să aibă loc la Congres, motivând că nu este corect să fie modificate regulile în timpul jocului. El a adăugat că incompatibilitățile între funcțiile de vicepreședinte sau prim-vicepreședinte și cele de lider de filială trebuie să rămână în continuare.
Potrivit liberalului, PNL trebuie să facă o opoziție foarte fermă la PSD și să mențină aceași linie în ceea ce privește lupta împotriva corupției și menținerea statului de drept, menționând însă că aceasta nu trebuie să rămână tema principală.
Bușoi afirmă și că liberalii trebuie să aibă un Guvern alternativ și să întărească parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis.
AGERPRES: Care sunt motivele care v-au determinat să candidați la funcția de președinte al PNL?
Cristian Bușoi: Cred că PNL este în situația în care dacă nu face o schimbare va fi foarte greu să învingă PSD. Pentru noi, pentru viitorul PNL câștigarea alegerilor din 2019, câștigarea alegerilor prezidențiale și apoi câștigarea anului 2020 înseamnă obiective esențiale, pentru că dacă PSD va pune mâna pe toate funcțiile importante din România, dreapta va rămâne în continuare foarte fragmentată și PNL nu va conta atât de mult. Cred că această schimbare trebuie gândită și în sensul în care avem nevoie să-i readucem alături de PNL pe acei români care au avut încredere în trecut în PNL, care au votat vechiul PNL, vechiul PDL, candidatul nostru la alegerile prezidențiale din 2014, care sunt împotriva PSD, dar care, din păcate, pentru că nu am fost îndeajuns de convingători, nu ne-au votat în decembrie 2016 și acești oameni așteaptă o schimbare de la PNL, în sensul în care PNL trebuie să fie un partid mai consecvent, care dovedește mai multă seriozitate, care are mai multă substanță, mai multă consistență în ceea ce spune și ceea ce face.
AGERPRES: Care sunt principalele puncte forte ale moțiunii cu care candidați la Congres?
Cristian Bușoi: Cred că principalele puncte forte țin de o viziune despre viitorul PNL, o viziune pe care nu am regăsit-o în celelalte moțiuni și nici în discursul altor candidați și în primul rând a colegului și competitorului meu, dl Ludovic Orban. Această viziune este completată de un plan concret și de exemple de măsuri foarte clare pe care PNL trebuie să le promoveze, legate în primul rând de economie, dar și de alte chestiuni care țin de așteptările fundamentale ale românilor și care, dublate de o mai bună organizare, de mai multă seriozitate în plan intern, de o valorizare a organizațiilor noastre speciale - femeile, tineretul, pensionarii și vârsta a treia-, de revitalizare a comisiilor de specialitate, pot să facă din PNL un partid care să aibă o identitate mai clar conturată și care să conteze din ce în ce mai mult în dezbaterea politică din România.
Cred că PNL trebuie să fie asociat cu ideea de partener al mediului de afaceri românesc, trebuie să susținem în continuare reducerea fiscalității, dar într-un mod rațional, într-un mod care poate fi susținut de la buget și care să aducă avantaje pe termen mediu și lung și aici mă gândesc la scăderea cotei unice de la 16% la 12%. PNL trebuie să susțină investițiile în România - și străine și autohtone - și o măsură foarte concretă de susținere a investițiilor este aceea de a scuti de plata de la contribuțiile pe salarii acele investiții care creează un număr minim de locuri de muncă pentru un număr de trei ani minim și care scot din situația de asistat social, de venit minim garantat, de șomer niște persoane pe care le angajează. De asemenea, cred trebuie să ne concentrăm mai clar în domenii precum energia, agricultura, IT, acolo unde PNL trebuie să susțină niște măsuri foarte clare.
AGERPRES: Cum îl caracterizați pe contracandidatul dvs, dl Orban?
Cristian Bușoi: Ludovic Orban este un bun coleg de partid, dar nu cred că este un bun lider pentru PNL, în acest moment, pentru că nu cred că are o viziune nouă de care are nevoie PNL. Dl Ludovic Orban este apreciat de membrii PNL, îl apreciez și eu, este un coleg care socializează și comunică bine în interiorul partidului, dar care până acum, cel puțin în această precampanie, nu a dovedit o viziune și un plan clar despre viitorul PNL. Poate un lucru pe care trebuie să-l spun în legătură cu dl Orban este faptul că uneori face exact opusul a ceea ce spune, a fost și împotriva Alianței DA și împotriva USL, dar a fost în prima linie și în timpul Alianței DA și în timpul USL, a atacat foarte virulent și cu multe argumente conducerea PNL, folosind chiar expresii care au rămas în mintea colegilor de partid - "unde nu-i cap vai de picioare", "peștele de la cap se împute". L-am văzut apoi înconjurat de mulți din fosta conducere a partidului, cel puțin de fostul secretar general al partidului și fostul șef de campanie din timpul alegerilor parlamentare, atacă în discurs ideea oamenilor plantați de la București în județe, dar iarăși am văzut în jurul domniei sale o serie de colegi care sunt în această situație și cred că exemplele pot continua și nu sunt de natură să întărească ideea unui lider care are consecvență și care merge pe un drum neabătut.
AGERPRES: Câte filiale susțin moțiunea dvs și ce șanse credeți că aveți să câștigați șefia PNL?
Cristian Bușoi: Este un Congres cu 5.000 de oameni și în fiecare filială există opinii diverse față de felul în care trebuie să meargă PNL în viitor. Cred că am șanse foarte bune. Sunt convins că toți membrii PNL vor reflecta foarte bine, vor gândi foarte bine și vor înțelege că PNL trebuie să meargă către viitor. Eu am o viziune despre ce trebuie să facă PNL, eu pot să transmit un semnal către acel electorat care încetul cu încetul s-a îndepărtat, dar de care avem foarte mare nevoie pentru a câștiga bătăliile cu PSD, că PNL se înnoiește, că PNL face o schimbare, că PNL are un discurs și o comunicare cu mai multă substanță, cu mai multă consistență pe subiecte care sunt cu adevărat pentru români, că are soluții despre viitorul românilor și al României. Nu s-a făcut o procedură care să însemne exact ceea ce ar reprezenta o susținere formală din partea unor filiale. Există o procedură internă de a da acordul unei filiale pentru ca o moțiune să ajungă să fie să fie dezbătută în congres. Din păcate, o serie de filiale care poate sunt mai apropiate de contracandidatul meu au înțeles că acesta trebuie să fie un vot în care să dea acordul unei singure moțiuni, dar în final eu vă pot asigura și ziua de sâmbătă va demonstra că votul va fi liber, că peste tot sunt păreri împărțite, că oamenii au înțeles că trebuie să aleagă între două soluții diferite și că poate exista o majoritate care să meargă cu soluția viitorului pentru PNL.
AGERPRES: Peste 100 de liberali și-au depus candidatura pentru funcțiile de conducere. Pe cine vă doriți în echipa dvs de prim-vicepreședinți?
Cristian Bușoi: În echipa mea de prim-vicepreședinți o să-i susțin pe primarul Timișoarei, dl Nicolae Robu, pe președinte Consiliului Județean, Alin Tișe, pe președintele organizației Neamț, un coleg deputat foarte activ, inclusiv în foruri europene, dl Mugur Cozmanciuc, care candidează pentru portofoliul de relații internaționale al PNL și, chiar dacă nu este neapărat în echipa mea, noi o să-l susținem pe Viorel Cataramă pentru o funcție de prim-vicepreședinte în domeniul relații politice. De asemenea, sunt colegi cunoscuți, cu notorietate care candidează pentru funcții de vicepreședinți sau membri în Birou, sunt oameni cu experiență, ca Marcel Vela, Sulfina Barbu, Lucia Varga, Marilen Pirtea, sunt și colegi mai tineri - Ionel Bogdan, președintele de la Maramureș, sau Nelu Turc, președintele de la Bistrița-Năsăud, Marius Bodea, deputatul și președintele Organizației Municipale Iași și spunând doar câteva nume și promovând în zilele următoare echipa completă care îmi stă alături și pe care o recomand a doua zi Consiliului Național să fie aleasă în funcțiile de conducere ale PNL. Mă voi baza și mă bazez pe sprijinul și energia lui Dan Motreanu ca și viitor secretar general al PNL.
AGERPRES: Se discută în ultimul timp de modificări la statutul PNL. Susțineți în continuare criteriile de integritate pentru membrii PNL?
Cristian Bușoi: Criteriile care sunt trecute în statut sunt lucruri pe care legea le cere, fie un bun simț politic, în raport cu așteptările electoratului și nu acesta este obiectul vreunei încercări de modificare sau vreunei discuții legate de modificarea statutului. La Congres statutul nu se va modifica, fiindcă nu este corect să modifici regulile în timpul jocului și mai mult, în mod formal, la Congres se ratifică un statut deja dezbătut și aprobat de Consiliul Național. Dacă vor fi modificări ele vor fi făcute în viitorul apropiat și țin de corectarea unor situații pe care actualul statut nu le-a prevăzut, dar de care ne-am lovit în timpul alegerilor interne sau poate de redenumire a unor funcții. Mai cred, de asemenea, că trebuie să rămână anumite incompatibilități între funcțiile de vicepreședinte sau prim-vicepreședinte și cele de lider de filială pentru că PNL trebuie să găsească un echilibru, între lideri de filiale care cei mai puternici, cei mai buni care intră în Biroul Executiv și care își spun punctul de vedere, dar trebuie să existe și lideri care nu sunt neapărat președinți de filială și care se ocupă de comunicarea partidului, de dezbaterile din platourile de filmare, de formulare a unor politici publice sau în cazurile vicepreședinților regionali de coordonarea și de sprijinirea relației între centru și filialele dintr-o regiune și acest echilibru trebuie păstrat alegând și președinți de filială, și colegi parlamentari, și europarlamentari sau lideri ai PNL care să ocupe celelalte funcții.
AGERPRES: L-ați invitat pe contracandidatul dvs, dl Orban, la o dezbatere. Vreți să reluați această invitație?
Cristian Bușoi: Cred că ar fi necesară cel puțin o dezbatere între dl Ludovic Orban și mine sau între mine și dl Ludovic Orban. Aceasta ar putea să aducă un plus PNL, ar putea arătat PNL și membrilor PNL că PNL este un partid în care există o competiție, nu este un partid în care există un singur candidat ca la PSD, este un partid care are de ales între două personalități diferite, chiar dacă suntem amândoi vechi membri ai PNL, care și-au dovedit atașamentul și implicarea în proiectul PNL de-a lungul anilor. Cred că am o echipă mai bună, cred că am o viziune mai nouă despre PNL, cred că pot aduce mai multă consecvență, mai mult echilibru, mai multă substanță în acțiunea și în comunicarea PNL decât dl Ludovic Orban. Această dezbatere care ar presupune o interacțiune pe care Congresul nu o poate oferi, pentru că acolo sunt strict prezentate imediat una după alta acele două moțiuni fără vreo dezbatere, fără vreo interacțiune, fără vreun schimb de opinii între candidații la președinția PNL, ar fi foarte utilă pentru PNL și sper ca Ludovic să se răzgândească și să accepte măcar în penultima sau ultima zi o astfel de dezbatere la un post de televiziune sau undeva într-un loc în care ar putea mai multe televiziuni să transmită această dezbatere.
AGERPRES: Cum evaluați opoziția făcută de PNL în Parlament, în contextul în care la o lege importantă, cea a salarizării, au fost și câțiva liberali care au votat favorabil? Credeți că se impun niște sancțiuni? Cum vedeți această situație?
Cristian Bușoi: Cred că este un semnal prost pe care l-a dat PNL ca la o lege foarte importantă să avem trei tipuri de voturi, și pentru, și abțineri și împotrivă, și este o slăbiciune a PNL care nu trebuie să se mai repete după Congresul din 17 iunie, după ce va fi aleasă o conducere a PNL și după ce PNL votând una sau alta dintre cele două moțiuni va avea deja o linie pe chestiunile esențiale care țin de dezbaterile publice din România. Cred că PNL trebuie să facă o opoziție fermă la PSD, trebuie să facă o opoziție argumentată și trebuie să vină cu alternative foarte credibile la măsurile pe care le propune PSD. Mai mult decât să ne construim o imagine de Gică contra trebuie ca această opoziție să fie una foarte bine argumentată, dar pentru asta îți trebuie idei, energie, consistență și implicare și o bună relaționare cu mass-media pentru ca mesajele cheie pe care vrei să le transmiți în legătură cu un proiect de lege sau altul, în legătură cu o inițiativă sau alta să poată să fie bine înțelese de către români.
AGERPRES: Cum evaluați activitatea Guvernului?
Cristian Bușoi: Activitatea Guvernului este, în opinia mea, una total nesatisfăcătoare. Este evident că acest Guvern a fost gândit ca o echipă de interpuși ai d-lui Dragnea, ai principalilor lideri din PSD care să gestioneze în numele lor și în interesul PSD guvernarea României. Era de așteptat ca între echipa guvernamentală sau o parte din echipa guvernamentală și garda veche din PSD să înceapă să apară o fisură. Din păcate reglările de conturi din interiorul PSD nu trebuie să afecteze guvernarea României, felul în care România trebuie să ia decizii în chestiuni importante care țin de interesele naționale ale României - economia, echilibrul bugetar, absorbția fondurilor europene, investițiile publice, legile importante din România și am văzut că acest lucru nu a fost posibil și că interesele din interiorul PSD, conflictele interne au influențat și aceste decizii, iar unele dintre lucrurile care trebuiau făcute au fost parazitate tocmai din această hârjoneală și luptă de uzură în interiorul PSD.
AGERPRES: Dacă veți ajunge la conducerea PNL, care va fi relația cu PSD?
Cristian Bușoi: Relația cu PSD nu poate fi decât aceea a unei opoziții foarte ferme, foarte bine argumentate și a unui principiu foarte clar, pe care l-am scris și în moțiune, că niciodată de acum înainte PNL nu va mai intra într-o relație de colaborare, de guvernare, de coaliție cu PSD. E foarte bine că lucrurile s-au separat în România din punct de vedere ideologic, din punct de vedere al viziunii despre România și cred că această separare trebuie să fie foarte clară și în anii care vor urma și românii să poată să aleagă între două soluții diferite. Evident că în chestiuni care țin de legislația europeană, de interesele României, de prezența noastră în NATO și de angajamentele pe care le-am făcut legate de NATO, poate chiar de anumite măsuri convenite pentru reforma sănătății sau reforma educației, dar care să fie cumva inițiate în primul rând de profesioniștii din domeniu, de oamenii care înțeleg bine aceste sisteme, chiar și justiția, și care să fie acceptate de o largă majoritate din clasa politică, poate exista un dialog. Dar altfel, în guvernarea de zi cu zi, în tot ceea ce înseamnă cenzura tuturor exceselor pe care face PSD, în ceea ce înseamnă tot ceea ce este profund în neregulă cu atitudinea PSD în domeniul economiei, în domeniul guvernării, în domeniul administrației publice locale, lipsa de performanță în atragerea fondurilor europene, în toate aceste domenii PNL trebuie să facă o opoziție foarte fermă și să fie opusul PSD, venind și cu soluții alternative.
AGERPRES: PNL trebuie să mențină această linie în ceea ce privește lupta împotriva corupției și menținerea statului de drept?
Cristian Bușoi: Sigur, PNL nu poate abdica de la anumite principii pe care le-a susținut în toată această perioadă și în mod evident, având un discurs argumentat, echilibrat, înțelegând și nevoia de prezumție de nevinovăție sau nevoia de protejare a libertăților individuale, trebuie totuși să spunem clar și răspicat că România trebuie să fie o țară a transparenței, a seriozității, a cinstei în exercitarea unor demnități din politică sau din administrație. Cred însă că, rămânând să susținem aceste principii și păstrând această temă ca una de diferențiere față de PSD, care nu gândește în același fel, al principiilor clare pe care le susținem noi, totuși, justiția nu poate rămâne o temă principală de comunicare a PNL sau singura temă, mai bine zis, pe care comunică PNL. Păstrându-ne principiile, trebuie totuși să începem să comunicăm din ce în ce mai mult pe economie, pe creșterea veniturilor românilor, absorbția de fonduri europene, construcția de spitale în România, să arătăm ce nu face cu adevărat bine PSD în aceste domenii și să insistăm pe nevoia de a fi performanți exact în aceste zone care pot aduce bunăstare românilor.
AGERPRES: Ar trebui să aibă PNL un guvern din umbră? Ce liberali vedeți în poziții de miniștri și pe cine premier?
Cristian Bușoi: PNL trebuie să aibă un guvern alternativ și este trecut în moțiunea mea că trebuie să facem acest exercițiu, care să revitalizeze, pe de o parte, comisiile de specialitate și, pe de altă parte, să construiască profilul unor oameni care monitorizează activitatea unor ministere sau unor miniștri și care încep să comunice ce este rău în activitatea guvernului și propunerile PNL și care, sigur, atunci când PNL va ajunge la guvernare, să fie prima opțiune a PNL pentru acele ministere. Sigur că fiind în coaliție, sau poate ținând cont și de anumite realități politice, pot fi anumite schimbări punctuale. Dar, în mare, echipa pe care o promovăm din timp (...) și au performanță în activitatea de opoziție, vor avea toate argumentele să fie într-un guvern al PNL. Nu pot acum nici să spun cine ar fi premier, cine ar fi membri în această echipă. Aceasta este o decizie pe care va trebui să o cumpănim foarte bine, să o discutăm cu baza partidului, să facem un fel de selecție internă foarte democratică, foarte transparentă și să-i desemnăm pe acei oameni după ce facem o discuție cu baza partidului și cu liderii de filiale. Dar sunt foarte mulți oameni, inclusiv cei care își asumă candidaturi pe domenii în acest Congres și Consiliul Național de a doua zi, care pot să fie foarte buni miniștri într-un guvern.
AGERPRES: O discuție cu președintele Klaus Iohannis în legătură cu candidatura dumneavoastră ați avut? Credeți că PNL trebuie să meargă pe acest parteneriat cu președintele Klaus Iohannis?
Cristian Bușoi: Domnul președinte nu are niciun fel de implicare și nu are niciun fel de parti-pris în ceea ce privește competiția internă din PNL, așa încât nu cred că era cazul să se facă discuții legate de candidaturi la funcția de președinte. În schimb, întrebarea a doua este foarte importantă și eu cred că PNL trebuie să întărească parteneriatul cu președintele României. Avem și noi o responsabilitate susținându-l pe președintele Iohannis în 2014, în condițiile în care domnul președinte al României a fost președintele PNL, ca proiectul de țară al domniei sale să reușească, și pentru acest lucru trebuie să facem toate eforturile să sprijinim acest proiect și să ne coordonăm cu opiniile și pozițiile pe care le exprimă domnul președinte Iohannis. Pe de altă parte, sigur, trebuie să fim pragmatici și să înțelegem care este cea mai bună variantă pentru România în primul rând și pentru PNL în 2019.
AGERPRES: Alegerile parlamentare nu au adus un scor foarte bun PNL, președintele interimar Raluca Turcan spunea că PNL "a fost praf" în aceste alegeri. Următorul test îl reprezintă alegerile din 2019. Cum ar trebui să procedeze PNL pentru a obține un scor bun?
Cristian Bușoi: Trebuie ca PNL să facă o schimbare, trebuie ca PNL să-i readucă alături pe acei români care și-au pierdut la un moment dat încrederea, mai ales la alegerile parlamentare din 2016, pentru că nu am fost îndeajuns de convingători și pentru că am lăsat teren liber stângii să inunde cu promisiuni populiste, să vorbească despre adevăratele așteptări ale românilor. Trebuie, deci, să facem o schimbare, să devenim mai serioși și să avem un discurs cu mai multă substanță, cu mai multă consistență și, sigur, trebuie să venim în sprijinul și înaintea aspirațiilor acestor români, care sunt dinamici, cei mai mulți dintre ei tineri, care se opun PSD, dar care încă nu au găsit la PNL ceea ce așteptau. Și acești oameni care au ieșit în stradă, care sunt activi pe rețelele sociale, care sunt dezamăgiți de vechea politică și care așteaptă ceva nou de la politică și de la PNL, nu mai vor retorică goală, nu mai vor fraze aparent memorabile, dar care în urmă nu lasă niciun proiect, niciun spital nou, niciun kilometru de autostradă, nu mai vor glumițe și povești la ceas de seară în studiourile de televiziune, ci vor mai multă seriozitate, vor mai mult pragmatism, vor mai multă eficiență din partea liderilor politici. Și aceste este profilul pe care trebuie să-l construiască PNL, ca să avem o șansă să câștigăm alegerile foarte importante din 2019 și apoi, sigur, să punem baza solidă a victoriei din 2020.
AGERPRES: Veți fi primul care vă veți susține moțiunea la Congres, credeți că este un avantaj?
Cristian Bușoi: Nu cred că e atât de important care este prima și care este a doua moțiune prezentată, deja fiecare dintre noi am mers în țară și am discutat cu foarte mulți oameni. Cred că mulți dintre cei care vin la Congres au deja o opinie destul de clar conturată. Va conta foarte mult, evident, și felul în care se va desfășura Congresul și discursurile care vor avea loc la Congres, dar cred că, dincolo de momentul în sine, colegii mei vor înțelege că au de ales între două soluții diferite. Soluția pe care o propun eu este cea a viitorului, cea a seriozității, cea a consistenței, cea a consecvenței cu ceea ce spunem.
AGERPRES: Crin Antonescu, cel care a fost primul care v-a semnat moțiunea, a anunțat că nu va participa la Congres. Cum vedeți această situație?
Cristian Bușoi: Știam direct de la domnul Crin Antonescu că nu va participa la acest Congres, pentru că, așa cum a spus-o de foarte multe ori, domnia sa este astăzi într-o etapă în care nu mai este implicat în PNL. Și-a exprimat niște opinii în legătură cu viitorul PNL, pentru că a fost întrebat de mass-media, pentru că este preocupat, pentru că are o datorie morală, sufletească, ca PNL să-și găsească drumul cel bun pentru viitor, și sigur că este o decizie înțeleaptă, pe care o respect, așa cum sunt foarte recunoscător pentru cuvintele pozitive pe care le-a spus despre mine.
sursa: AGERPRES/(autor: Florentina Peia, imagine: Dan Mihalcea)