Csoma Botond e gata să-i ia locul lui Mate Andras în Camera Deputaţilor

Csoma Botond e gata să-i ia locul lui Mate Andras în Camera Deputaţilor
Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a decis să facă pasul cel mare, din consiliul local în Camera Deputaţilor. Un loc de deputat tocmai s-a eliberat după decizia lui Mate Andras Levente de a se retrage din politica activă.

Aşa cum anunţase, Csoma şi-a bătut în cuie decizia de a candida la alegerile din toamnă după şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) desfăşurată la Târgu-Mureş. În reşedinţa judeţului Mureş liderii UDMR au stabilit calendarul pregătirilor premergătoare alegerilor parlamentare.

Astfel, până în 31 iulie fiecare organizaţie judeţeană va trebui să îşi stabilească procedura prin care îşi va selecta candidaţii şi locurile pe care aceştia le vor ocupa pe liste, urmând ca până în 25 septembrie listele de candidaţi să fie finalizate. „În 25 septembrie va începe campania de strângere a celoor 28.000 de semnături de susţinere cerute de lege şi e firesc să spunem oamenilor pentru cine vom strânge semnături", a explicat Csoma.

Potrivit cutumei, în UDMR, toţi cei care doresc să candideze sunt supuşi unui vot, candidaţii urmând să fie ordonaţi pe listă în funcţie de numărul de voturi obţinute. Ceea ce rămâne la latitudinea organizaţiilor este stabilirea celor care au drept de vot şi, implicit, de selecţie a candidaţilor care vor ocupa locurile eligibile.

Or, tocmai aici este miza lui Csoma, pentru că singurul obstacol pe care îl are de depăşit este cel al votului. Pentru a fi sigur că va ajunge deputat, Csoma va trebui să obţină cele mai multe voturi dintre toţi cei care îşi doresc o candidatură la Camera inferioară, astfel încât să ocupe primul loc pe listă.

Conform votului politic de la alegerile locale, UDMR Cluj va obţine garantat un singur mandat de deputat, dacă redistribuirea resturilor (adică a voturilor care nu completează un mandat întreg) s-ar fi făcut, aşa cum era până în 2008, la nivel judeţean, UDMR Cluj ar mai fi obţinut un mandat de deputat şi unul de senator.

Numai că noua lege electorală a revenit la votul pe listă, dar, pentru ca viitorul parlament să reflecte cât mai fidel nivelul de reprezentativitate dat de vot la nivel naţional, redistribuirea mandatelor nealocate direct se va face la nivel naţional, ceea ce înseamnă că UDMR Clujul nu poate fi deloc sigură pe mandatele de deputat şi senator pe care, eventual, le-ar putea primi la redistribuire.

De aceea Csoma are mare nevoie să obţină cele mai multe voturi la scrutinul intern pentru a fi deschizător de listă. Or, pentru aceasta e extrem de important cine va vota. Teoretic există trei variante. Cel mai uşor controlabil de căre preşedintele UDMR Cluj ar fi ca ordinea candidaţilor pe listă să fie stabilită de o structură de conducere a organizaţiei judeţene, eventual alcătuită din delegaţi ai organizaţiilor locale. O altă soluţie ar reprezenta-o un vot dat de toţi membrii UDMR din judeţ, convocaţi, aşa cum s-a mai întâmplat, în sala Operei Maghiare.

În fine, varianta cea mai democratică, dar şi cel mai greu de controlat ca rezultat al votului (sugerată nu degeaba de Mate, care nu e în cele mai cordiale relaţii cu Csoma), ar fi un scrutin organizat în tot judeţul, cu secţii de votare organizate în sediile UDMR din teritoriu, la care să poată vota toţi cetăţenii de etnie maghiară, indiferent că sunt membri ai UDMR sau nu.

Csoma susţine că nu are nici o preferinţă din acest punct de vedere. „Decizia va aparţine Consiliului Permanent Judeţean. În ce mă priveşte, sunt deschis pentru absolut orice modalitate de vot", a declarat Csoma.

Etichete
Comenteaza