CTP: De ce nu suntem la Paris? România văzută din Vest e "specialistă în trădări"
- Scris de Ziua de Cluj
- 18 Feb 2025, 07:41
- Politica
- Ascultă știrea

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a explicat că România este văzută în Vest ca o ţară oportunistă, care a trădat mereu, iar contextul politic actual a accentuat şi mai mult latura "trădătoare" a neamului românesc, motiv pentru care nu am fost invitaţi la Paris.
"De ce nu suntem la Paris: „România a fost sărită la Paris”, aud în stânga și în dreapta. „Iar suntem ținuți la colț”. Se evocă ajutoarele pe care le-am dat Ucrainei, sistemul de apărare Patriot pe care i l-am cedat, granița lungă pe care o avem cu ea, dreptul nostru de a participa la reconstrucția de după război.
Argumentele sunt corecte, dar nu se ține seama de un lucru: prima țară neinvitată este Ucraina. Pentru că acum, la Paris, nu e vorba de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. E vorba de războiul Americii lui Trump împotriva Uniunii Europene, război declarat prin cuvântarea vicepreședintelui Vance. „Cel mai mare dușman al Europei nu e Rusia, e în interiorul ei”, a zis cauboiul călare pe măgar, adică guvernul social-democratului Scholz din Germania e mai periculos pentru Europa decât Putin! Iar valorile democrației sunt apărate dacă în Germania vor guverna neonaziștii AfD și în România naționaliștii-extremiști antieuropeni.
Cu un președinte provizoriu, cu un guvern care se poate rupe în orice moment, cu cel mai important general al Armatei aflat sub cercetare penală, cu candidatul preferat al Kremlinului pretinzând că primește rapoarte de la serviciile secrete și nefiind întrebat nimic de niciun organ, cu o influență a Rusiei, aliatul antieuropean ad-hoc al lui Trump, puternică și penetrantă, este România o țară invitabilă?
Ehei, alta ar fi fost situația dacă era cg președinte... Omul lui Dumnezeu ar fi știut „să nu stea în genunchi”, să își folosească piciorul ca „să pună piciorul în prag” și mâna ca „să dea cu pumnul în masă”, una peste alta, ce să mai, ca „să dea cu ei de pământ”, ca la judo...", a explicat Cristian Tudor Popescu într-o postare pe Facebook.
Cu o zi înainte CTP făcea o revizie a "trădărilor" României în ce priveşte alianţele asumate în ultima parte a istoriei. "În primul război mondial, deși avea din 1883 un tratat secret de alianță cu Austro-Ungaria, România nu l-a respectat, declarându-se neutră. Mai mult, a intrat în război în 1916, atacând Austro-Ungaria și Germania. Înfrântă, a făcut pasul în spate față de puterile democrate, Franța și Anglia, încheind pacea separată de la Buftea, în mai 1918, cu Puterile Centrale. Apoi, în noiembrie 1918, dovedind un oportunism ridicol, ne-am declarat beligeranți alături de Antantă pentru o zi înainte de sfârșitul războiului, ca să fim primiți la masa învingătorilor.
În al doilea război mondial, am părăsit iarăși tabăra democrată, trecând de partea Germaniei naziste. Pe care am trădat-o apoi pentru Rusia stalinistă.
Așa arată România văzută din Vest – specialistă în schimbat macazul, ca să nu zic în trădări. Acum, am tot auzit întrebarea: Și noi, între America, UE și Rusia, ce să facem? O parte din dilemă e rezolvată: Trump se bate pe umăr cu Putin. Așa că, răspunsul ar fi să facem temenele în fața găștii de cauboi a lui Trump, doar-doar ne-o băga în seamă, zic românoșii Mîrga. „Ca să fim cu ei, trebuie să fim ca ei”, plusează ceușistoiul Dungaciu de la Academie. Adicătelea, să avem și noi trumpul nostru.
Politică înaltă, creieri groși – nu mă duce capul până acolo. Eu știu că sunt european, și pace. Sau război. Că fac parte din Uniunea Europeană, nu din Federația Statelor Unite. Nu-mi doresc ca România să devină al 51-lea stat american – nici nu ne ia Trump. Că aș vrea, pentru o dată în istorie, să nu fim macagii. Să împărtășim aceeași soartă, bună sau cruntă, cu civilizația și cultura Europei", a scris CTP.