Cu cine va guverna USL judeţul Cluj

Cu cine va guverna USL judeţul Cluj
Noii vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean vor fi nominalizaţi de USL şi UDMR. Este vorba de Ioan Oleleu, respectiv Vakar Istvan, urmând ca reprezentanţii PPDD să ocupe şefia unor comisii de specialitate.

Dacă la Consiliul Local PDL a reuşit într-un mod bizar să-şi unească forţele cu UDMR, la Consiliul Judeţean situaţia va fi alta. Preşedintele Horea Uioreanu a anunţat că va avea o largă majoritate în forul administraţiei judeţene, în parteneriat cu UDMR şi chiar cu PPDD. Astfel, posturile de vicepreşedinţi vor fi preluate de reprezentantul PSD, Ioan Oleleu, şi de cel al UDMR, Vakar Istvan. Reprezentanţii PDL nu ştiu încă dacă vor nominaliza vreun candidat pentru acest post. Oricum, neavând decât 12 voturi, le-ar fi imposibil să obţină câştig de cauză.

Într-un cadru festiv, liderul administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, a depus vineri jurământul, susţinând oficial că va reprezenta intersele tuturor clujenilor şi că va colabora cu absolut toate partidele, chiar şi cu cel din opoziţie (PDL). Printre discursurile de felicitare rostite în tot acest cadru la adresa noului preşedinte, singura persoană care a găsit de cuviinţă să-şi amintească de Alin Tişe, cel care a condus anterior preşedinţia Consiliului Judeţean, a fost preşedintele Tribunalului Cluj, Sorina Siserman. Acesta a ţinut să-i mulţumească lui Tişe pentru modul în care a reprezentat interesele judeţeului şi, de asemenea, l-a felicitat pe Horea Uioreanu, care a câştigat un mandat de preşedinte la alegerile din 10 iunie, pentru următorii patru ani.

După învestirea preşedintelui, prima şedinţă oficială a forului administrativ judeţean ar urma să aibă loc astăzi. "Eu mi-am dorit o largă majoritate în plenul Consiliului Judeţean şi am reuşit să obţin asta, printr-o înţelegere cu PPDD şi PDL, a transmis liderul administraţiei judeţene, Horea Uioreanu. Acelaşi lucru nu s-a întâmplat însă la nivel local, unde UDMR a decis să încheie alianţă cu PDL. Liderii de partide s-au ferit însă să explice decizia de a-şi împărţi puterea într-un mod atât de bizar. În toate celelalte oraşe cu populaţie maghiară, UDMR a ales să susţină USL, care deţine în prezent puterea la nivel central.

Singura excepţie a făcut-o la nivelul administraţiei locale Cluj-Napoca. "Noi am încercat să-i determinăm să încheie parteneriat şi la primărie cu USL, dar nu au dorit lucrul acesta", s-a limitat să spună Uioreanu, având în vedere că el a participat direct la negocierile cu maghiarii. În permanenţă s-a preconizat că în cazul în care UDMR nu va accepta o alianţă la pachet, pentru judeţ şi pentru municipiu, atunci ar putea să piardă influenţa de la nivel judeţean. Această situaţie era posibilă având în vedere că USL îşi putea permite ca la Consiliul Judeţean să lase UDMR-ul în opoziţie, dat fiind faptul că obţinea majoritate doar cu ajutorul PPDD. Cu toate acestea, USL nu numai că a păstrat alianţa cu UDMR-ul la judeţ, însă îi mai oferă şi un post de vicepreşedinte

"Îmi doresc o largă majoritate, aşa încât am ţinut să-i avem parteneri şi pe colegii de la UDMR", a explicat Uioreanu. El a mai precizat că va colabora foarte bine şi cu cei trei consilieri ai PPDD, astfel că le va oferi posturi de conducere, la alegere, în cele IV comisii de specialitate ale Consiliului. Astăzi, aşadar, ar urma să fie convocată prima şedinţă a forului judeţean, în care se vor constitui comisiile de specialitate şi, de asemenea, vor fi aleşi şi cei doi viceprşedinţi, Ioan Oleleu, de la PSD, şi Vakar Istvan, de la UDMR.

 

 

Comenteaza