Culisele şi filmul ascensiunii întrerupte a lui Seplecan la conducerea judeţului

Culisele şi filmul ascensiunii întrerupte a lui Seplecan la conducerea judeţului
O şedinţă maraton cu desfăşurare halucinantă, cu trupe de asalt, fani şi vedete de la Bucureşti, cu jigniri şi ameninţări, cu răsturnări incredibile de situaţie, totul pentru înlocuirea unui vicepreşedinte din funcţie. Visul de mărire al lui Seplecan a fost îndeplinit doar pe jumătate pentru că oamenii săi n-au fost capabili să voteze corect.

Cu jumătate de oră înaintea debutului şedinţei de Consiliu Judeţean (CJ) care ar fi trebuit să-l propulseze pe Mihai Seplecan la comanda judeţului, prin sala de şedinţe deja mişunau activişti ai principalelor formaţiuni politice, dar şi indivizi cu înfăţişări dubioase. Omul cheie al momentului era consilierul ex-PPDD Axente Husar. Cu o zi înainte el bătuse palma cu PNL şi PDL, urmând ca votul lui să fie cel care urma să încline balanţa în favoarea celor care pregătiseră „lovitura de palat". Fostul său partid, care mai are doi reprezentanţi în CJ, se înţelesese deja cu social-democraţii să-l apere pe Ioan Oleleu, cel vizat pentru a fi debarcat din funcţia de vicepreşedinte, în vreme ce UDMR anunţase de mult că nu va susţine acest demers. A intrat în sală, s-a aşezat în scaun şi a şi fost flancat de două personaje cu figuri aproape lombrosiene, oameni ai PPDD, care lansau o ultimă tentativă de a-l convinge să „revină pe calea cea dreaptă". Imediat a apărut un body-guard liberal care i-a întrebat de sănătate, fiind cât pe ce să asistăm la un conflict fizic. În cele din urmă, cei doi s-au retras, dar liberalul an rămas planton, veghindu-i lui Husar fiecare mişcare. „După ce m-au exclus din partid, acum vin să mă roage să votez cu ei. Dumneavoastră ce-aţi face în locul meu?", se adresează Husar jurnaliştilor.

Liberalii au venit cu artileria grea, în frunte cu vechiul prieten al lui Seplecan, deputatul Ludovic Orban. Cel consider favorit la poziţia numărul doi din ierarhia PNL, cea de secretar general, la congresul de la finele lunii, avea să se implice mai mult decât activ în desfăşurarea evenimentelor, strângând liste cu semnături, consiliind sau felicitând oamenii noii majorităţi sau participând la toate dezbaterile grupurilor PNL şi PDL. O apariţie exotică a fost a celebrului suporter al alb-negrilor, cunoscut drept „Hiena". „Am venit să-l susţin pe Mişu, pentru că e prietenul nostru bun", explică el, după care face poze pentru presă alături de favoritul său. În premieră absolută, de când e consilier judeţean, Seplecan apare la costum cu cravată, batistă şi butoni roşii. „Am ales roşu să le arăt celor din PSD că nu sunt duşmanul lor, eu vreau unitate", a spus Seplecan.

Liderul social-democraţilor, Remus Lăpuşan, a venit cu o listă pe care avea notate şi mai avea să noteze, în funcţie de evoluţia evenimentelor, motive de contestare. Şi a început încă din debutul şedinţei, susţinând că, în ciuda demisiei consilierilor Roland El-Hayes şi Rareş Pop, aceştia ar trebui luaţi în calcul la stabilirea cvorumului de şedinţă şi, ce era mai important, la calculul majorităţii absolute necesare coaliţiei PNL-PDL în ducerea propriului scenariu la bun sfârşit. N-a avut succes, aşa că baza de calcul a rămas 34 de consilieri cu majoritate de 18 şi nu 36, cu majoritate de 19. După care, cum executorii judecătoreşti la care apelase n-au avut succes, împreună cu Oleleu a ajuns aproape să-l implore pe Seplecan să semneze, ca lider cu delegare al PNL Cluj, documentele necesare intrării la validare a supleantului PSD Creistian Matei. Nu doar că n-a dat curs cererii, dar Seplecan a refuzat până şi să-şi explice decizia.

Propunerea grupurilor PNL şi PDL de introducere pe ordinea de zi a celor patru proiecte de hotărâri privind debarcarea lui Oleleu, numirea lui Seplecan vicepreşedinte, acordarea interimară a atribuţiilor de preşedinte aceluiaşi Seplecan şi desemnarea lui Horaţiu Catarig să exercite tot interimar atribuţiile de vicepreşedinte în lcoul lui Seplecan avansat la preşedinţie, s-a constituit într-un nou lung prilej de contestări din partea PSD, duelul celor două tabere purtat cu diverse articole din lege sau din Regulamentul de funcţionare a CJ, a fost ca de fiecare dată, arbitrat de secretarul CJ, Simona Gaci. Nici acum social-democraţii n-au avut succes, aşa că s-a ajuns la vot. Acesta a fost momentul în care votul lui Husar a făcut diferenţa. Cu exact 18 voturi, planul ascensiunii lui lui Seplecan a fost inclus pe ordinea de zi.

Dacă social-democraţii n-au reuşit să-şi aducă omul în plus în CJ, au făcut-o democrat-liberalii. Cu 20 de voturi, Marinel Andro a redevenit consilier judeţean. Orban a mers să-l felicite. Mare eroare! Dan Canta n-a ratat momentul. „Am asistat la umilinţa maximă a unui deputat PNL, care a felicitat un om pe care, cu câteva zile în urmă, îl înjura pe toate posturile de televiziune", a venit comentariul lui Canta. „Când l-aţi înjurat pe Andro la televiziune?", vine întrebarea reporterului. „Niciodată", vine răspunsul unui Orban mirat. Oricum, din acest moment, PNL-PDL nu mai aveau nevoie de votul lui Husar, aavând asigvurată majoritatea absolută doar cu aportul propriilor consilieri. Cu toate acestea, Husar a continuat să voteze alături de noua majoritate până la sfârşit. De acum nimic nu mai părea să stea în calea realizării planului lui Seplecan, lucrurile trebuind să se desfăşoare fără probleme.

Momentul votului pentru eliberarea lui Oleleu din funcția de vicepreședinte a provocat o nouă dispută, în momentul în care social-democrații au cerut vot secret cu urnă și cabină de vot. „Puciştii" au părut, pentru un moment descumpăniţi, se aşteptau la vot secret cu consolele electronice de vot. După noi dispute, au cerut o primă pauză de consultări. În pauză, Orban a venit să-i mulţumească lui Husar şi să facă schimb de numere de telefon. De peste masă, Lăpuşan îi arată obrazul aceluiaşi Husar. După ce şi-au reevaluat strategia, grupurile PNL-PDL au acceptat votul cu urna. Oleleu este demis cu 19 voturi: PNL-PDL plus Husar. Preşedintele comisiei de validare anunţă, însă, că voturile pentru demitere au fost completate cu culori diferite. Canta explodează: „Ce-i asta, culori diferite, transformăm CJ într-un circ? Ăsta n-a mai fost vot secret, a fost vot controlat. E o ruşine a CJ! Să se folosească o singură culoare, albastră". „Îi recomand domnului Canta să-şi vadă de pixul lui", calmează lucrurile liberalul Dorel Secară

Şi apare neprevăzutul care prăbuşeşte tot scenariul PNL-PDL. În competiţia pentru funcţia de vicepreşedinte rămasă vacantă după demiterea lui Oleleu se înscriu în competiţie Seplecan şi... Oleleu. Mai înainte, în speranţa fragmentării voturilor, social-democraţii mai propun doi candidaţi: Axente Husar şi Horaţiu Catarig. Ambii refuză. „Terminaţi cu jocurile", le cere Catarig. Se votează tot cu buletine de vot, după care comisia de validare se retrage să numere voturile. Şi trece timpul şi trece. La un moment dat, Oleleu apare râzând: „Nu le-a ieşit, au numai 17 voturi, au prea multe voturi nule". „Puciştii" pun de o şedinţă de urgenţă, împreună cu Orban. Procedura de vot cerea să se scrie DA în dreptul numelui celui ales şi NU în dreptul numelui celuilalt. Nouă consilieri, printre care şi Husar, au pus doar DA, fără să mai pună NU. Comisia anunţă rezultatul: Seplecan 17 voturi, Oleleu 9 voturi şi 9 voturi nule. Nici un candidat nu a întrunit majoritatea calificată de 18 voturi, pentru a fi ales. Încep noi dezbateri dacă trebuie sau validate sau nu cele 9 voturi, dacă mai poate fi reluat votul sau nu. Din nou Gaci este la mijloc. La un moment dat, având impresia că a fost jugnită, cedează nervos şi părăseşte şedinţa. Dezbaterile continuă, dar fără prezenţa secretarului CJ, şedinţa de consiliu nu se poate desfăşura în condiţiile legii. Preşedintele interimar, Vakar Istvan, merge şi o readuce în sală. Democrat-liberalii cer din nou 15 minue pauză de consultări, dar propunerea cade la votulm prin ridicare de mână. Cer din nou 9 minute de pauză şi vot electronic. În premieră absolută, o pauză de consultări este aprobată prin vot electronic.

La revenire, planul e clar, după epuizarea ordinii de zi, se va cere şedinţă de îndată pentru alegerea unui nou vicepreşedinte. Cum rocada Vakar - Seplecan la comanda judeţului nu poate fi considerată urgenţă, deci nu poate fi subiect al unei şedinţe convocate de îndată, ultimul pas în ascensiunea tânărului liberal rămâne pentru următoarea şedinţă ordinară, peste o lună. Seplecan renunţă la cravată. Între timp, Catarig este ales „locţiitor al locţiitorului". „Dacă îţi cere partidul, accepţi", se justifică el în faţa ironiilor. După o nouă intonare a imnului de stat, Lăpuşan califică şedinţa de îndată drept o mascaradă şi anunţă retragerea grupului PSD, dar Vasile Sălătioan rămâne în sală. Consilierii PPDD plecaseră deja, Husar a rămas. Seplecan îşi pune la loc cravata şi este ales, fără emoţii, cu 19 voturi pentru şi şapte anulate. După aproape şapte ore, devine, în sfârşit, vicepreşedinte CJ.

„Putea fi mai scurtă (şedinţa - n.red.), dar a fost multă vorbărie, am fost şi jignit de un domn consilier pe care nu-l cunosc, deşi eram oaspete aici, dar asta e. A fost o şedinţă grea, PSD a acceptat foarte greu înfrângerea şi au încercat să blocheze procedura prin toate mijloacele posibile. Consider că a fost o zi foarte importantă, pentru că la Cluj a avut loc prima bătălie a alianţei PNL-PDL cu PSD. De aici înfcepem procesul de reconstituire a tuturor majorităţilor în consiliile judeţene şi locale în care putem. Astăzi la Cluj s-a dat un semnal pentru tată ţara", a declarat, la final Orban. „Curăţenie, audit intern, fără politică în CJ, continuarea proiectelor, o administraţie a bunului simţ, cinstită şi corectă", şi-a definit Seplecan ambiţiile în noua funcţie. „Ce înţelegeţi prin «curăţenie»?", este întrebat. „Nu ştiu, să vedem ce vom găsi acolo", a răspuns noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

 

Comenteaza