Cum explică deputaţii PSD necesitatea referendumului
Potrivit comunicatului citat şi semnat de grupul palamentar al PSD din Cameră, deputaţii acestei formaţiuni au votat, la şedinţa de vot final de marţi, în favoarea adoptării proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea articolului 6 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care se referă la publicarea proiectului de lege de revizuire a Constituţiei în Monitorul Oficial al României şi stabileşte criteriul pentru determinarea datei desfăşurării referendumului.
Proiectul de lege, iniţiat de deputaţi şi senatori PSD - se menţionează în comunicat - are scopul de a asigura o procedură "clară, aplicabilă tuturor iniţiativelor de revizuire a Constituţiei prin intermediul referendumului, începând cu cel care trebuie organizat ca urmare a iniţiativei cetăţeneşti ce se află pe rolul Parlamentului".
Deputaţii PSD menţionează că propunerea legislativă (iniţiativă cetăţenească) privind revizuirea Constituţiei României a fost adoptată de Camera Deputaţilor în data de 9 mai 2017, iar proiectul, iniţiat ca urmare a celor 3 milioane de semnături date de cetăţeni, îşi propune să „înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soţi» în cuprinsul art. 48 alin. (1) din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de «familie» şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie".
„Prin înlocuirea termenului de «soţi» cu expresia «bărbat şi femeie» se asigură implementarea clară a unor expresii consacrate cu puterea unor garanţii destinate ocrotirii familiei, recunoscută drept «elementul natural şi fundamental al societăţii» în art. 16 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Într-un stat de drept, ca formă de organizare democratică, existenţa normelor sociale este un obiectiv necesar, ca bază pentru adoptarea unor reglementări legale. Astfel, adoptarea democratică a legilor trebuie să ţină seama de acea normă socială, regulă sau standard de comportament care sunt împărtăşite de majoritatea populaţiei. În cazul căsătoriei, realitatea socio-culturală românească impune necesitatea confirmării acestei instituţii ca o uniune liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie, întemeiată pe egalitatea de drepturi şi obligaţii şi având ca scop esenţial întemeierea unei familii", precizează deputaţii PSD, în comunicatul de presă citat.
Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei urmează să primească votul Senatului, urmând ca, în cazul în care va fi adoptat, cetăţenii să îşi exprime voinţa, prin referendum, asupra modificării Legii fundamentale a României.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat, marţi, că este interesat ca decizia privind modificarea Constituţiei pe tema redefinirii familiei să fie luată de către români, nu de altcineva, el exprimându-şi speranţa că şeful statului nu va întârzia procedura.
Întrebat cum răspunde celor care apreciază că România va face mulţi paşi înapoi prin acest referendum şi va da un semnal prost în Uniunea Europeană, Dragnea a răspuns: „Pe mine mă interesează să dea un semnal foarte serios în interiorul ţării pentru că eu încă sunt român, voi rămâne român, mă interesează ca această decizie să fie luată de români, nu de altcineva".
Dragnea a spus că el va merge la vot la referendumul de revizuire a Constituţiei, având în vedere că a susţinut public iniţiativa celor 3 milioane de români.
Dragnea a mai spus că în cursul zilei de marţi Camera Deputaţilor a adoptat o completare la Legea referendumului, având în vedere lacuna legislativă existentă privind iniţiativele cetăţeneşti.
„Odată cu adotarea de azi, sigur, după pormulgare, am reuşit încă un pas până la organizarea referendumului pentru refedinirea familiei în Constituţie. Nu putem să facem un calendar pentru referendum că depindem de promulgarea preşedintelui. Din momentul în care va promulga legea, colegii în Senat vor adopta în final legea de modificare a Constituţiei şi de abia de atunci putem estima un calendar. Să sperăm că nu sunt probleme la Cotroceni şi că legea asta va fi promulgată. Sper să nu atace nimeni la CCR, nici nu sunt motive, în aşa fel încât până începe iarna să avem acest referendum, pentru ca românii să se poată exprima", a mai spus Dragnea.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de modificarea a Legii referendumului care prevede că referendumul trebuie să fie organizat în termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului de revizuire a Constituţiei.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, luni, un raport favorabil proiectului operând modificări de tehnică legislativă asupra cărora au revenit şi marţi dimineaţă, după ce plenul a decis să retrimită proiectul la comisie pentru a elimina o prevedere care se repeta, actul normativ fiind supus votului final al plenului în aceeaşi zi.
PSD şi-a fixat, sâmbătă, ca prioritate legislativă, adoptarea rapidă a Legii referendumului, aceasta fiind necesară pentru aprobarea, în Senat, a Legii de modificare a Constituţiei cu privire la definirea familiei, intenţia fiind de a organiza referendumul de revizuire în toamnă.