Cum l-a readus Ponta pe Băsescu la Cotroceni, cu un SMS din Cape Town

Cum l-a readus Ponta pe Băsescu la Cotroceni, cu un SMS din Cape Town
Ziua citirii verdictului Curţii Constituţionale în parlament a prins PSD-ul şi PNL-ul pe poziţii antagonice. Până la urmă, „ordinul de zi” a venit din Africa de Sud.

Ceea ce trebuia să fie o formalitate de câteva minute - citirea unui document în plen - s-a lungit câteva ore datorită unor veritabile bâlbâieli, indecizii şi, cel puţin aparent, datorită unor neînţelegeri din USL. Până la urmă PNL şi PSD i-au deschis lui Traian Băsescu uşa palatului Cotroceni, la comanda scrisă a lui Victor Ponta.

Poate pentru prima oară de la înfiinţare, USL a dat ieri impresia unui mecanism gripat. Încă dinainte de ora anunţată pentru începere şedinţei, 15, plenului camerelor reunite, surse citate de presa centrală afirmau că, dacă liberalii deciseseră să boicoteze şedinţa, pentru a nu asigura cvorumul necesar acestui penultim pas procedural înaintea reinstalării lui Traian Băsescu în funcţie, social-democraţii aveau intenţii exact opuse, drept dovadă, câţiva parlamentari PSD semnaseră deja în condica de prezenţă. Mai mult, cel considerat a fi eminenţa cenuşie a PSD-ului, Viorel Hrebenciuc declarase public că boicotarea plenului „nu ajută la nimic".

Totuşi, după jumătate de oră de la ora oficială, în sala plenului erau doar parlamentarii PDL, UDMR şi progresişti, cvorumul de şedinţă nefiind îndeplinit. Şedinţa este amânată pentru ora 16, timp în care grupurile reunite PNL şi PSD încercau să se pună de acord. Pauza avea să se prelungească însă până aproape de ora 17, când zvonurile dădeau ca şi stabilit boicotul USL, social-democraţii lăsându-se convinşi să nu participe doar pentru a nu crea disensiuni în alianţă. Deja televiziunile centrale anunţau că Traian Băsescu va mai avea de aşteptat până să-şi reia prerogativele de preşedinte.

Totul avea să fie răsturnat de un SMS trimis de Victor Ponta subordonaţilor săi din PSD. Aflat în Africa de Sud, la Congresul Internaţionalei Socialiste, premierul cerea parlamentarilor social-democraţi să intre în sală şi să asigure cvorumul. Astfel încât, cu două ore întârziere, şedinţa a început.

Aşa cum anunţase în prealabil, fostul primar la Braşovului, senatorul liberal Ioan Ghişe a încercat să convingă parlamentarii că judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) nu şi-au făcut treaba şi, în plus, şi-au depăşit atribuţiile invalidând referendumul şi afirmând că Traian Băsescu trebuie să-şi reia funcţia. Ghişe a cerut amânarea şedinţei până CCR va redacta un raport privind organizarea referendumului şi va intra în legalitate cu decizia legată de validare. Numai că în sală se aflau parlamentari USL doar cât să asigure cvorumul de şedinţă, nicidecum majoritatea politică, astfel încât solicitarea lui Ghişe a strâns doar 20 de voturi favorabile, fiind respinsă. Semn că au executat doar un ordin al şefului lor, asigurând, scriptic, cvorumul, în momentul în care judecătorul Ştefan Minea a început să citească textul deciziei CCR, parlamentarii USL au părăsit sala.

Deputatul PSD Cornel Itu susţine că a rămas consecvent deciziei pe care o anunţase cu o zi în urmă în ZIUA de CLUJ. „Am mers la grup şi le-am explicat colegilor raţiunile pentru care n-am cum să particip la plen, pentru că eu trebuie să reprezint oamenii pe care i-am îndemnat să meargă la referendum şi să voteze DA, după care am plecat. Mai târziu am văzut şi eu, la televizor că s-a făcut cvorumul, dar nu ştiu ce discuţii au mai fost şi cum s-a ajuns la această decizie. Oricum, decizia CCR o consider nedreaptă, o decizie care ridică multe semne de întrebare", a declarat Itu.

El apreciază că a existat un deficit de comunicare în interiorul USL. „În mod normal judecătorilor Curţii trebuia să li se pună nişte întrebări, trebuia să li se lase două, trei zile să răspundă şi abia apoi să se revină în parlament cu o decizie mult mai bine aşezată. Dacă era o gândire comună de la bun început în acest sens, în USL, se putea face lucrul ăsta, s-ar fi mobilizat parlamentarii şi propunerea senatorului Ghişe ar fi fost aprobată. Din păcate n-a existat această gândire comună. Poate, pe moment, au existat şi probleme de comunicare. Parlamentarii au venit din vacanţă, s-au întâlnit pe grupuri, separat, a fost o sincopă regretabilă, din punctul meu de vedere", a spus Itu. El crede că recvenirea lui Băsescu la Cotroceni va intensifica mişcările de stradă. „Probabil că, până la urmă, strada şi va impune punctul de vedere, deşi, într-o democraţie, nu strada, ci instituţiile statului trebuie să decidă, dar aceste instituţii ar trebui să lucreze în slujba celor mulţi", a comentat Itu.

În schimb, senatorul PNL Marius Nicoară neagă existenţa vreunui conflict în interiorul USL. „În principiu, USL a hotărât de la început să nu facem ca PDL, să nu recurgem la boicot. Că au existat unii parlamentari care au decis să nu participe la plen, a fost decizia lor personală, dar noi am respectat ce am decis şi am fost acolo şi am asigurat cvorumul şi nu doar Victor Ponta a cerut să asigurăm cvorumul şi Crin Antonescu a cerut acelaşi lucru. Nu s-a discutat de boicot. Într-adevăr, iniţial n-am fost în sală, dar asta deoarece eram în şedinţa reunită a grupurilor", a explicat Nicoară.

El susţine că propunerea lui Ghişe n-a avut nici o şansă de reuşită pentru că ar fi venit prea târziu. „Am discutat în grup propunerea foarte bine documentată a domnului Ghişe. Din păcate a venit prea târziu, mulţi parlamentari nu erau în Bucureşti, n-aveam cum să-i asigurăm majoritatea", a explicat Nicoară. Şi el este de părere că întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni nu va calma deloc lucrurile. „Din păcate viaţa publică şi viaţa politică nu se vor detensiona", a spus Nicoară.

Fireşte, cu totul altfel se văd lucrurile din cealată parte a baricadei. „A fost o zi lungă, pe care, în mod cert, istoria o va memora ca pe o zi aparte. Din fericire, până la urmă, Constituţia a primat în faţa intereselor de partid", a comentat deputatul PDL Daniel Buda. În privinţa solicitării senatorului liberal, Buda e tranşant: „Propunerea domnului Ghişe a fost atât de idioată, încât nici nu merită s-o comentez". Şeful PDL Cluj are un mesaj şi pentru milioanele de români care au cerut demiterea lui Băsescu. „Vreau să cred că, de mâine, vom redeveni o Românie normală, în care fiecare să ne facem treaba, la putere sau în opoziţie, în interesul românilor şi mai vreau să cred că perioada următoare le va demonstra celor 7,4 milioane de români care au votat pentru demiterea preşedintelui, că s-au înşelat", a afirmat Buda.

„Bâlbâiala" din USL a fost remarcată şi de deputatul UDMR Mate Andras Levente. „Se pare că nu s-au pus de acord şi de aici au apărut neînţelegerile", a spus Mate. El apreciază că soluţia avansată de Ghişe s-ar fi situat în afara Constituţiei. „Propunerea domnului Ghişe nu se încadra în prevederile Constituţiei. Nu poţi demite un preşedinte printr-o hotărâre a parlamentului. Sper că odată cu ziua de astăzi (ieri - n.red.) criza politică va lua sfârşit", a conchis Mate.

 

 

Comenteaza