Cum se apără PNL în scandalul promovării cărții lui Nicolae Ciucă

Cum se apără PNL în scandalul promovării cărții lui Nicolae Ciucă
| Foto: news.ro

Reprezentanții Partidului Național Liberal au ieșit cu o explicație publică în legătură cu panourile de promovare a cărţii „Un ostaș în slujba țării”, scrisă de liderul formațiunii politice, Nicolae Ciucă.

Partidul Naţional Liberal precizează că acţiunile de promovare actuale reprezintă o activitate firească de informare a publicului despre activitatea partidului şi a preşedintelui formaţiunii, Nicolae Ciucă, realizate într-un mod "perfect transparent şi legal", subliniind că panourile publicitare nu au fost destinate exclusiv promovării cărţii liderului PNL, fiind utilizate şi pentru evenimente precum Congresul Partidului Popular European şi pentru Ziua partidului.

"Partidele politice beneficiază de subvenţie din partea bugetului de stat, potrivit legii. Fiecare partid îşi stabileşte priorităţile legate de promovarea activităţilor sale, în funcţie de canalele de comunicare de care este interesat (presă scrisă ori audiovizuală, mediul online, outdoor, pliante etc.). De altfel, PNL - precum şi celelalte partide - foloseşte aceste fonduri pentru a promova activitatea partidului, conducerea formaţiunii, candidaţii, atât prin campanii de panotaj outdoor, cât şi alte metode. Toate partidele investesc sume din subvenţie pentru comunicare, presă şi propagandă şi se înscriu în firescul comunicării politice, cu respectarea legii. Primul lider de partid care a beneficiat de o asemenea promovare a fost Cătălin Drulă, pe atunci preşedintele USR. În prezent, un alt lider de partid - George Simion, preşedintele AUR - îşi promovează, în acelaşi mod, un plan electoral prezentat în afara perioadei legale pentru acest tip de campanie. Dintre formaţiunile politice, PSD a cheltuit cele mai mari sume pentru activităţi de promovare. Aşadar, acţiunile de promovare actuale reprezintă o activitate firească de informare a publicului despre activitatea PNL şi a preşedintelui partidului, realizate într-un mod perfect transparent şi legal", se arată în comunicatul PNL transmis, joi, AGERPRES.

PNL subliniază că panourile publicitare au fost rezervate şi contractate încă din luna februarie 2024 pentru întregul an, având în vedere toate campaniile electorale şi materialele de promovare ale partidului.

"Aceste panouri nu au fost destinate exclusiv promovării cărţii preşedintelui, fiind utilizate şi pentru evenimente precum Congresul Partidului Popular European şi pentru Ziua Partidului", mai precizează sursa citată.

PNL consideră că, în calitate de principal partid al dreptei, este "important ca oamenii să cunoască experienţa şi viziunea preşedintelui partidului, principalul vector de imagine al formaţiunii".

"Credem că este extrem de utilă - pentru corecta informare a opiniei publice - o comparaţie a sumelor investite de PNL cu cele alocate de alte partide pentru întregul mix de comunicare. Manifestarea aceleiaşi transparenţe ar trebui să vină din partea tuturor partidelor. Spre deosebire de alte formaţiuni politice, PNL a răspuns întrebărilor venite din partea presei", menţionează liberalii.

Liberalii precizează că volumul urmează să fie lansat în perioada următoare, iar toate veniturile vor fi direcţionate către susţinerea unor iniţiative caritabile.

"Scopul acestui comunicat este informarea corectă a opiniei publice şi combaterea intoxicărilor oponenţilor politici, care cheltuie sume exorbitante din subvenţia primită din bani publici pentru amplificarea acestor atacuri", conchid liberalii. 

Comenteaza