Daniel Buda vrea să limiteze vânzarea României la metru pătrat

Daniel Buda vrea să limiteze vânzarea României la metru pătrat
Europarlamentarul clujean Daniel Buda apreciază că nivelul la care a ajuns înstrăinarea terenurilor agricole din România a devenit o veritabilă problemă de siguranţă naţională.

Liberalul clujean din Parlamentul European susţine că, prin intermediul unui raport, a solicitat unificarea, la nivelul Uniunii Europene, a procedurilor privind vânzarea de terenuri agricole către străini. „Am solicitat proceduri şi condiţii unice la nivel european, deoarece România se află în faţa unei chestiuni care ţine de siguranţa naţională. Mai mult de 45% din terenurile agricole sunt, în acest moment, în mâinile străinilor, lucru care, pe termen mediu şi lung, ne va afecta.

Nu trebuie să interzicem vânzarea terenurilor agricole către străini pentru că asta ar contraveni tratatelor la care România este parte, dar ar trebui impuse condiţionalităţi pentru acest lucru. De exemplu, în Franţa, dacă vrei să cumperi un teren, ca străin, trebuie să demonstrezi că ai afinităţi faţă de acel loc, că ai trăit cel puţin zece ani în acea zonă şi că vrei cu adevărat să faci agricultură acolo.

Ar fi o măsură contra sperculei cu terenuri şi a concentrării terenurilor. Nici guvernul Cioloş, nici guvernulo Tudose n-au venit cu un proiect de lege coerent în acest domeniu. Îi cer premierului Tudose să prezinte public stadiul acestui proiect pe circuitul guvernamental, pentru că încă n-a intrat în circuitul parlamentar. Orice zi de întârziere duce la diminuarea suprafeţei agricole a României, iar premierul Tudose este părtaş la un act care afectează siguranţa naţională", a spus Buda.

Eurodeputatul clujean mai reclamă faptul că fermierii străini ar face concurenţă neloială celor autohtoni. „Multe terenuri cumpărate inclusiv de cetăţeni din afara UE sunt ţinute doar pentru subvenţie. Fermele străine sunt ajutate, prin diferite mecanisme, să aibă mai mult de 2.000 de vaci, în vreme ce fermierilor români li se interzice să aibă mai mult de 2.000 de vaci. În plus aceştia primesc sprijin financiar din partea ţărilor de origine, având astfel acces la tehnologii mai înalte decât cele la care au acces românii, cărora le fac, în acest fel, concurenţă neloială", a explicat Buda.

Comenteaza