Daniel Morar s-a lăsat greu

Daniel Morar s-a lăsat greu
Politicienii clujeni cu studii juridice apreciază că procurorul clujean ar fi trebuit să plece mai de mult din fruntea Parchetului General.

Multă lume i-a cerut demisia imediat după ce a fost nominalizat de preşedinte drept judecător la Curtea Constituţională. CSM i-a prelungit, însă, mandatul pentru şase luni, printr-un act administrativ contestat de guvern şi pus sub semnul întrebării chiar şi de Traian Băsescu.

Tocmai cuvintele preşedintelui par să-l fi determinat pe Morar să demisioneze, acesta invocând, de altfel, pierderea sprijinului de la Cotroceni printre motivele gestului său. Parlamentarii clujeni cu studii juridice susţin, în majoritatea lor, că gestul lui Morar ar fi trebuit să vină mai devreme şi continuă să ceară eliminarea influenţei politicului în justiţie.

Senatorul PSD Alexandru Cordoş apreciază că demisia lui Morar ar putea grăbi revenirea justiţiei la o funcţionare normală. „Cred că unii dintre reprezentanţii justiţiei au amestecat puternic justiţia cu politicul şi de aici au apărut aceste tensiuni şi nereguli în justiţie, vedem ce s-a întâmplat şi la CSM. Politicienii să-şi vadă de politică şi cei din justiţie să-şi vadă de activitatea lor profesională. Sigur, ministrul Justiţiei şi preşedintele se pot exprima, dar pe chestiuni de procedură, nu pe nume de persoane. Cei din justiţie trebuie lăsaţi să-şi facă ordine singuri. În ce-l priveşte pe Daniel Morar, el s-a aflat în centrul multor scandaluri, a fost nominalizat la Curtea Constituţională, i-a expirat mandatul, deci cred că demisia sa e un gest care vine cam târziu, dar fiecare face aşa cum consideră. Sper că demisia sa va uşura procedura nominalizării noilor şefi de parchete", a comentat Cordoş.

Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, militează, la rândul său, pentru neimplicarea politicienilor în problemele justiţiei. „Demisia este un act de voinţă unilateral şi aici nu avem ce comenta. În rest, politicienii să nu se implice în ce se întâmplă în justiţie, să luăm act de această demisie şi procedura numirii noilor procurori-şefi să meargă mai departe, la avizarea CSM şi apoi la preşedinte, care să facă numirile în funcţii. Să-i lăsăm pe cei din justiţie să-şi rezolve problemele singuri", a comentat Tişe.

Liderul grupului UDMR din camera inferioară, Mate Andras Levente, şeful UDMR Cluj, apreciază, la rândul său, că demisia lui Morar trebuie să vină mai repede. „Procedura i se putea prelungi interimatul pe funcţie, dar cred că trebuia să demisioneze mai de mult, când a fost nominalizat pentru Curtea Constituţională, ar fi fost mult mai moral", a declarat Mate.

Comenteaza