Deputat clujean solicită politici publice de creştere a demografiei

Deputat clujean solicită politici publice de creştere a demografiei
Deputatul clujean Aurelia Cristea le solicită parlamentarilor politici publice care să stimuleze creşterea demografică, în contextul în care în 2011 România s-a confruntat cu spor natural negativ, iar în ultimii 20 de ani 12 judeţe şi-au pierdut un sfert din populaţie. "La actuala rată a fertilităţii, fără vreo intervenţie sau vreo politică publică privind demografia, avem în faţă un dezastru pe care îl vom lăsa pe spatele copiilor şi nepoţilor noştri: la finalul secolului, ar urma ca România să aibă 34% din populaţie în vârstă de 65 de ani sau peste", atrage atenţia parlamentarul.

Cristea a oferit mai multe date publicate de profesorul Vasile Gheţău cu privire la ultimul recensământ din România, din 2011.

"În 2011, potrivit recensământului, populaţia stabilă a României număra 19,04 milioane de cetăţeni, număr pe care populaţia noastră l-a atins prima dată în 1965, pe fondul unui spor natural de 115.000 de persoane. În 2011, am avut spor natural negativ de 55.000 de persoane. 12 judeţe din România şi-au pierdut un sfert din populaţie în ultimii 20 de ani. Pe acest fond, mai adăugaţi şi faptul că, între 1994 şi 2011, rata fertilităţii la românce a fost de 1,3-1,4, copii, în timp ce pentru simpla înclocuire a generaţiilor e nevoie de o rată de 2,1 copii", subliniază Cristea, într-un comunicat transmis presei.

"Profesorul Gheţău arată în studiul său că, pentru a echilibra la limită această previziune, că începând din 2013 şi până în 2075 am avea nevoie de o rată a fertilităţii de 2,1 copii. 2013 e aproape trecut. Şi fiecare an care trece ne apropie de acel viitor în care oamenii vor fi o povară pentru semenii lor", mai specifică deputatul.

Parlamentarul de Cluj le solicită colegi să contribuie atât la elaborarea unor politici publice care să stimuleze creşterea demografică, dar şi schimbarea mentalităţii.

"Acesta este apelul unei mame. Lăsaţi, stimaţi colegi, luptele mărunte şi declaraţiile <incendiare>, şi haideţi să începem să construim o Românie în care venirea pe lume a unui copil să nu fie privită cu scepticism şi spaimă de către părinţi. Şi pentru asta e nevoie să acţionăm atât prin politici publice care să stimuleze creşterea demografică, dar şi printr-o schimbare de mentalitate", arată Aurelia Cristea.

Comenteaza