Deputatul Radu Moisin anunță: „Legea achizițiilor publice este acum mai clară și eficientă”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 30 Iun 2022, 09:58
- Politica
- Ascultă știrea
Potrivit deputatului PNL Cluj, inițiativa legislativă vine la pachet cu prevederi care au drept scop să creeze un cadru legislativ mai clar și mai eficient, care să maximizeze performanțele autorităților locale, cât și cele ale operatorilor economici.
Radu Moisin este inițiatorul principal al acestei propuneri legislative și susține că a făcut toate eforturile necesare pentru a ajunge cât mai repede și în plenul Camerei Deputaților, după ce, fusese adoptată în plenul Senatului la sfârșitului anului 2021.
„Legea achizițiilor publice este acum mai clară și eficientă!
După ce, la finalul anului trecut s-a adoptat în plenul Senatului, astăzi (miercuri - n.red.), propunerea legislativă pentru modificarea Legii 98/2016 privind achizițiile publice a fost adoptată și în plenul Camerei Deputaților cu 262 de voturi din 287 (Plx 499/2021).
Fiind inițiatorul principal al acestei propuneri legislative, am fost prezent la ședințele comisiilor Senatului în care a fost dezbătută și ulterior, am depus toate eforturile necesare pentru a ajunge cât mai repede și în plenul Camerei Deputaților.
Inițiativa legislativă vine la pachet cu prevederi care au drept scop să creeze un cadru legislativ mai clar și mai eficient, care să maximizeze performanțele autorităților locale, cât și cele ale operatorilor economici:
1. Răspunderea pentru erorile de legislație pe care le creează multiplele acte normative în materie să fie asumată de statul român, astfel încât, în situația unui cadru legal contradictoriu, să nu mai fie sancționate instituțiile publice de bună-credință cu amenzi sau corecții financiare care sunt plătite tot din banii cetățenilor;
2. Corelarea prevederilor din legea achizițiilor publice cu cele din hotărârile de guvern subsecvente pentru a avea un cadru legal unitar și coerent;
3. Rezolvarea situațiilor în care câștigătorii unor licitații mari refuzau să continue procedurile pentru fiecare componentă de lucrări, care au creat multiple blocaje în practică;
4. Introducerea unor termene clare de depunere a documentelor de către ofertanți;
5. Obligarea efectivă a autorităților publice să efectueze plăți directe către subcontractanții declarați, măsură ce va salva mulți antreprenori de la mari blocaje financiare”, a transmis parlamentarul clujean.