Video Deputatul Radu Moisin explică legea care rezolvă deficitul de medici din UPU: „La Cluj nu este cazul”

Deputatul Radu Moisin explică legea care rezolvă deficitul de medici din UPU: „La Cluj nu este cazul”
| Foto: Facebook.com/RaduMarinMoisin

Plenul Camerei Deputaţilor a reglementat, miercuri, crearea unui mecanism legal prin care unităţile de primiri urgenţe din spitalele regionale sau judeţene care dispun de resurse suplimentare să poată sprijini unităţi similare din spitalele de pe raza altor judeţe şi, de asemenea, să poată asigura pentru serviciile publice Salvamont sau Salvamont - salvaspeo componenta operativă medicală necesară pentru misiunile de salvare specifice.

Deputatul PNL Cluj Radu Moisin a vorbit, la ZIUA LIVE, despre legea care rezolvă deficitul de medici din cadrul Unităților de Primiri Urgențe (UPU).

Spre deosebire de alte inițiative legislative pe care le co-inițiezi fără să aduci neapărat un aport la acestea, în cazul acesta este inițiată de colega mea Cristina Vecerdi, deputat de Brașov, fost șef al UPU-SMURD Brașov. Cunoșteam și eu această problemă din practică și din cercetări. I-am spus și ei asta. De la ea, de la mine și de la alți colegi s-a născut această idee.

De exemplu, UPU-ri mai mari cum este cel din Oradea ajuta orașe mai mici care aveau deficit de medici de urgență, cum este Zalăul de exemplu, cu personal. Această activitate era nereglementată din punct de vedere legal și își asumat anumite riscuri persoanele în cauză.

Această lege vine să reglementeze faptul că este posibil și 100% legal ca acolo unde există mai mulți medici de urgență, ei să poată ajuta structurile mai mici fie din alte județe, fie din localități mai mici. La Cluj nu este cazul, pentru că noi avem un deficit de medici de urgență. Dar în alte județe precum Bihor sau Brașov această lege va ajuta”, a explicat Moisin.

„Certificarea personalului medical se realizează conform criteriilor stabilite de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor montani din România, Corpul Român Salvaspeo, sub coordonarea DSU. Modul de colaborare se stabileşte printr-un Protocol de colaborare semnat de conducerea spitalului, medicul-şef al UPU, respectiv şeful serviciului public Salvamont sau Salvamont - salvaspeo", stipulează actul normativ.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Comenteaza