Deputatul Viorel Băltărețu, alături de mediul de afaceri. Ce propuneri legislative are
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 05 Mai 2022, 10:17
- Politica
- Ascultă știrea
Deputatul USR PLUS de Cluj, Viorel Băltărețu, organizează în această perioadă o serie de dezbateri cu antreprenorii români, ce au ca punct de pornire inițiative legislative recente, gândite să sprijine mediul de afaceri.
Potrivit parlamentarului clujean, la Cluj-Napoca, București, Timișoara, Brașov, Sibiu și Iași, antreprenorii sunt așteptați să dezbată aceste proiecte de legi, pe teme de interes precum compensarea concediilor medicale cu taxele în sarcina angajatorilor, finanțarea start-up-urilor sau dezvoltarea incubatoarelor de afaceri.
Prima dintre ele a primit recent aviz favorabil în Consiliul Economic și Social și propune compensarea concediior cu taxele plătite în baza Declarației 112 și obligația statului de a le plăti din prima zi. Întârzierile în decontarea concediilor medicale sunt uneori chiar și de doi ani, lucru care destabilizează bugetul angajatorilor (mai ales al IMM-urilor) care nu au nici un instrument legal să urgenteze deconturile de la CNAS. În scopuri de debirocratizare, inițiativa mai prevede comunicarea prin mijloace electronice a documentelor aferente concediilor medicale.
Al doilea proiect legislativ, o inițiativă a deputatelor USR Oana Țoiu și Monica Berescu, se adresează fondatorilor de start-up-uri, microîntreprinderi și IMM-uri, pe care îi sprijină în atragerea de investitori. Propunerea a fost elaborată în contextul eforturilor legislative de modificare a Legii Societăților 31/1990 și prevede emiterea unei clase de acțiuni executive (cu drept de vot multiplu), ce îi permit fondatorului să păstreze controlul asupra deciziilor, chiar dacă deține un număr mai mic de acțiuni comparativ cu alți investitori.
În prezent, legislația deficitară nu încurajează atragerea de capital local pentru finanțări de peste 5-10 milioane de euro, sume care sunt absolut necesare pentru a asigura competitivitatea în concurența cu start-up-uri străine sau scalabilitatea internațională a afacerii.
“În fiecare oraș, antreprenorii au confirmat două lucruri: primul, că legislația actuală pune piedici în dezvoltarea afacerilor - prin birocrație, lipsă de predictabilitate și o lentoare în adaptarea la ritmul accelerat al schimbărilor din zona privată - și, al doilea, că e mare nevoie de acest dialog între stat și reprezentanții mediului de afaceri.
Normalitatea relației între stat și angajatori trebuie să fie una de respect reciproc: corectitudine din partea antreprenorilor și legi favorabile mediului de afaceri din partea legiuitorului. Efectele vor fi sistemice: dacă mediul de afaceri prosperă, crește nivelul de trai al românilor.
Mă refer aici atât la cei angajați în companiile private, cât și la cetățeni în general, pentru că, pe măsură ce cresc aceste afaceri, crește și nivelul taxelor lor la bugetul statului. De aceea, solicit un pact transpartinic prin care să sprijinim angajatorii români, prin legislație favorabilă, predictibilitate și reducerea birocrației”, a declarat deputatul de Cluj.