Două milioane de lei şi patru vagoane de lemn, ca să alegem 14 parlamentari

Două milioane de lei şi patru vagoane de lemn, ca să alegem 14 parlamentari
Sloganul „democraţia costă" este cum nu se poate mai bine ilustrat de costurile financiare şi nu numai ale procesului electoral în judeţul Cluj.

O mică pădure „a fost sacrificată" doar pentru organizarea alegerilor din judeţul Cluj. Două milioane de lei, din care mai mult de trei sferturi o reprezintă retribuţia membrilor birourilor celor 652 de secţii de votare, este costul financiar al alegerilor de la noi din judeţ.

Instituţia Prefectului a contractat deja tipărirea buletinelor de vot şi a autocolantelor care vor fi aplicate pe cărţile de identitate, pentru alegerile din 9 decembrie, cu Imprimeria „Ardealul". Pentru cei 597.538 de alegători din judeţ vor fi tipărite 1.314.586 de buletine de vot, reprezentând câte două buletine pentru fiecare alegător (pentru cele două camere ale parlamentului) plus 10%, conform legii. Pentru tipărirea acestor buletine de vot, au fost alocate nu mai puţin de 34 de tone de hârtie. Potrivit specialiştilor în domeniu, cu cele mai moderne tehnologii, pentru obţinerea unei tone de celuloză, din care se face o tonă de hârtie, sunt necesari 4,78 metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că, doar pentru tipărirea buletinelor de vot necesare în judeţul Cluj au fost consumaţi peste 160 de metri cubi de lemn, adică aproximativ patru vagoane de masă lemnoasă. Dacă adăugăm cantitatea de hârtie consumată de competitorii electorali pentru materialele de campanie (afişe, fluturaşi, scrisori etc.), putem spune că, doar pentru organizarea alegerilor în judeţul Cluj a fost sacrificată o mică pădure.

Din punct de vedere financiar, hârtia necesară buletinelor de vot costă aproximativ 75.000 de lei, în vreme ce costurile cu tipărirea şi transportul buletinelor de vot, au fost estimate de Prefectură la aproximativ 290.000 de lei. Dar cei mai mulţi bani, în procesul de organizare a alegerilor, se vor duce spre plata celor peste 4.500 de membri ai birourilor secţiilor de vot din judeţ. Conform HG 889/2012, fiecare membru al unui astfel de birou primeşte o indemnizaţie de 85 de lei pe zi, pentru maxim trei zile, în vreme ce preşedinţii birourilor şi locţiitorii lor pot primi aceeaşi indemnizaţie pentru cel mult cinci zile. În plus, în ziua votului, fiecare membru al biroului plus membrii personalului de pază primesc câte zece lei pentru a-şi cumpăra băuturi răcoritoare, cafea sau gustări. Totalul estimat de prefectură pentru retribuirea acestui personal se ridică la aproximativ 1.600.000 de lei. Adăugând costurile cu timbrele autocolante, confecţionarea de ştampile şi tuş, (celelalte materiale necesare - urne şi cabine de vot, mobilier fiind reutilizabile) suma necesară organizării alegerilor în judeţul Cluj se învârte în jurul a două milioane de lei. Numai că, spre deosebire de alegerile locale, când cheltuielile au fost acoperite de la buget dar banii au fost recuperaţi ulterior de la autorităţile locale, de această dată costul alegerilor va cădea exclusiv în sarcina bugetului de stat.

Funar vrea să legifereze... la BEJ

La jumătatea campaniei electorale s-au adunat la Biroul Electoral Judeţean (BEJ)doar şapte sesizări, majoritatea aparţinându-i, ca de obicei, preşedintelui PRM Cluj Gheorghe Funar şi, tot ca de obicei, cu excepţia ultimelor două, care n-au apucat să fie analizate, toate au fost respinse pe motiv că cererile lui nu sunt prevăzute în lege. În fapt, sub forma unor sesizări, Funar a trimis la BEJ veritabile iniţiative legislative, ţinând cont că solicitările lui ar presupune modificarea legilor în vigoare. El a cerut instalarea de camere video în secţiile de votare, înserierea buletinelor de vot, acceptarea utilizării tricolorului pe materialele electorale şi interzicerea sondajelor de opinie cu 15 zile înaintea datei alegerilor. În ultimele două sesizări, înregistrate ieri la BEJ, Funar contesta afişele electorale în limba maghiară şi numărul insuficient de panouri electorale oficiale amplasate în judeţ. Tot ieri a apărut o prima sesizare cu alt expeditor, în cazul de faţă, USL, care se plângea că, la cererea Primăriei clujene, angajaţii firmelor de salubritate le-au îndepărtat afişele electorale de pe stâlpii Electrica, deşi USL avea un contract încheiat cu societatea respectivă. 

 

 

 

Comenteaza