E gata tandemul PNL-Cioloş. Urmează PSD-Dâncu?
- Scris de Mircea Tatar
- 17 Oct 2016, 17:30
- Politica
- Ascultă știrea
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat duminică seara la Antena 3, că PNL şi USR vor susţine propunerea ca actualul premier Dacian Cioloş să ocupe această funcţie şi după alegerile din decembrie. Gorghiu a mai spus că platforma de principii şi valori pe care urmează să o lanseze Dacian Cioloş, ar putea însemna startul unei campanii cu Dacian Cioloş candidat pentru postul de prim-ministru.
Unii analişti politici clujeni văd gestul şefei PNL ca o mişcare de imagine, în tentativa liberalilor de a mai creşte în sondaje. „Având în vedere că liberalii nu stau foarte bine în sondaje, singura lor şansă să mai crească un pic este să se lipească ca notorietate, ca imagine, de „omul momentului" care se opune PSD, sau pe care PSD nu-l place, care este Dacian Cioloş. Ei încearcă să facă un transfer de imagine care să le mai crească scorul pe care îl au acum. Altfel, eu nu cred că dragostea PNL-ului pentru Cioloş e atât de mare. Au fost şi câteva momente mai tensionate între premier şi PNL de când a preluat mandatul, un asemenea exemplu este cel de la începutul anului când PNL presa foarte tare Guvernul Cioloş să dea ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi, ori acesta a refuzat şi a spus că e atributul parlamentului", a declarat politologul George Jiglău, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a UBB.
Politologul clujean este de părere că PNL nici nu prea are alte variante de candidaţi pentru funcţia de prim-ministru. „PNL nici nu a făcut altă nominalizare de candidat pentru funcţia de premier. La nivel de leadership, nu s-a produs un soi de înnoire în ultimul an, sunt cam aceiaşi oameni, nu au o persoană nouă, cu o imagine bună, cu o notorietate bună pe care să o scoată în faţă, în acelaşi timp nici nu sunt oameni foarte experimentaţi. Cioloş e cam singura lor şansă acum", a spus George Jiglău.
Sociologul clujean Ioan Hosu, şi el cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a UBB, crede că prin acest anunţ, PNL încearcă mai degrabă să testeze reacţia opiniei publice şi a propriilor membri. „Cred că PNL-ul este în precampanie şi încearcă să vadă care ar fi gradul de aderenţă, probabil şi în interiorul partidului, dar şi în afara partidului, la acest scenariu", este de părere sociologul Ioan Hosu.
Sociologul clujean susţine că PNL-ul are încă un drum lung de parcurs până să ajungă la guvernare. „Nu cred că putem vorbi despre Cioloş în acest moment ca şi viitor premier. Trebuie văzut cum vor arăta rezultatele alegerilor din decembrie şi cum va arăta viitorul guvern. PNL-ul încă mai are de lucrat serios în această campanie, pentru ca să obţină rezultate altele decât le prefigurează sondajele în acest moment, pentru a se gândi la guvernare", a mai spus Hosu.
În timp de PNL-ul îl are pe Cioloş ca şi candidat de premier, PSD-ul are o mare problemă, după declaraţia preşedintelui Iohannis, care a spus că nu va desemna oameni cu probleme penale. În condiţiile în care Liviu Dragnea, cerut premier de mai mulţi lideri social-democraţi, are o condamnare penală, cu suspendare e drept, PSD-ul va trebui cel mai probabil să se reorienteze.
În aceste condiţii, analiştii politici văd ca şi posibil candidat al PSD pentru funcţia de prim-ministru pe actualul vicepremier Vasile Dâncu, care recent, într-un interviu pentru Bloomberg a afirmat că şi-ar dori să devină prim-ministru, dacă ar avea susţinerea unei forţe politice importante dedicată unui program de schimbare rapidă a României.
„Categoric aceasta ar fi persoana pe care o pot scoate la înaintare. Cred că până şi Dragnea îşi dă seama că nu are cum să intre într-un conflict cu preşedintele, desemnarea premierului este exclusiv atributul preşedintelui, iar apoi e treaba premierului desemnat cum îşi negociază majoritatea şi cum îl votează parlamentul. Deci e clar că nu-l va pune pe Dragnea. Şi atunci, Vasile Dâncu e o variantă categoric bună pentru PSD. Dacă ne uităm la toate atacurile dinspre PSD spre Guvernul tehnocrat, Dâncu nu apare deloc în discuţie, apare Cioloş, apar alţi miniştri, de Dâncu nu zice nimeni absolut nimic, cu toate că Vasile Dâncu, cel puţin ca atribuţii, are pârghii importante în acest guvern, a avut pe mână o felie importantă din ceea ce Guvernul Cioloş şi-a asumat la investire, şi anume reforma administraţiei. Şi dacă ne amintim, a fost un moment, acum vreo lună, în care Cioloş a spus că se aştepta la mai multe chestiuni acolo, pe când dinspre PSD nu a venit absolut nici un fel de critică în ce priveşte reforma administraţiei", a afirmat pentru ZIUA de CLUJ analistul politic clujean George Jiglău.
Politologul clujean aduce în susţinerea opiniei sale şi faptul că PSD a mai nominalizat un tehnocrat drept candidat pentru funcţia de prim-ministru, pe Liviu Voinea, după căderea Guvernului Ponta, dar preşedintele Iohannis l-a preferat pe Dacian Cioloş.
Sociologul Ioan Hosu îi vede şi el pe Cioloş şi Dâncu ca jucând un rol important în viitoarea putere politică care va conduce România după alegeri. „Variantele Cioloş-Dâncu cu siguranţă o să aibă un cuvânt important de spus în viitoarele configuraţii ale puterii în România, indiferent că se numesc Guvernul României sau altfel. Ei ar putea ocupa poziţii importante în reprezentarea statului în plan intern sau în plan extern", a precizat Ioan Hosu.