Şefii de partid i-au găsit salvator viceprimarului incompatibil

Şefii de partid i-au găsit salvator viceprimarului incompatibil
“Instanţa îşi va spune cuvântul în cazul Gheroghe Şurubatu”, a declarat peşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, după ce a fost acuzat de PNL Cluj că s-a dat la fund şi, în calitate de apărător al Agenţiei Naţionale de Integritate prin ultimele declaraţii politice, a uitat să ia poziţie în speţa de incopatibilitate a viceprimarului PDL.

Pentru că s-a grăbit să dea un verdict în cazul său, fără să-i ia în calcul punctual de vedere şi documentele transmise, viceprimarul Şurubaru a confirmat, ieri, că va ataca în instanţă decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost găsit în stare de imcompatibilitate la primăria Cluj-Napoca.

Cazul de incompatibilitate al viceprimarul Clujul Gheroghe Şurubatu a devit prilej de acuze între liderii de partide clujene: "Unde sunteţi domnule Buda" vs. "Cine sunteţi dumneavoastră domnule Petran?! Şi eu fac eforturi să îmi aduc aminte cine aţi fost sau cine sunteţi!". Preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran a acuzat conducerea PDL Cluj, mai precis pe Daniel Buda că îl ţine în braţe pe Şurubaru, după ce s-a erijat, public, în apărător al principiilor şi legii ANI. "Domnule fost-deputat, Daniel Buda, astăzi, când ANI s-a pronunţat asupra stării de incompabilitate a viceprimarului PDL, Gheorghe Şurubaru, vă solicităm să faceţi publică poziţia dumneavostră în legătură cu acest subiect. Sunteţi sau nu sunteţi apărătorul principiilor Legii ANI, pentru că aşa cum spuneaţi e o chestiune imorală şi de legalitate? Constatăm că după că vă erijaţi în mare apărător al ANI atunci când Gheorghe Şurubaru, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca şi mâna dreaptă a primarului Boc, este declarat incompatibil şi acuzat de fals în declaraţii de către ANI, pur şi simplu preferaţi să tăceţi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. La fel aţi făcut şi în cazul arestării lui Sorin Apostu, când dumneavoastră, preşedintele PDL Cluj, aţi dispărut pur şi simplu din peisajul public în momentul în care procurorii au descoperit "bubele" din capul liderului PDL Cluj", a sesizat preşedintele Petran. Acesta a cerut preşedintelui PDL să revină la starea de imparţialitate şi să îşi exprime opiniile neiertătoare în cazul care ar putea să pună Clujul pe hartă ca oraşul în care consilierii PDL sunt preocupaţi doar de satisfacerea intereselor de partid.

Daniel Buda a ţinut să atragă atenţia lui Petran că nu a reuşit să se remarce cu nimic în spaţiul public, de când e consilier USL, mai mult, nici nu a avut preocupări legate de activitatea ANI atunci când consilieri locali sau deputaţi din PNL de la Cluj au intrat în mod clar şi de netăgăduit sub incidenţa prevederilor legale a conflictului de interese. „Împrejurarea că, pentru domnul Gheorghe Şurubaru s-a pronunţat o decizie ANI, este o dovadă că această instituţie este independentă şi ea lucrează dar, până la pronunţarea unei decizii definitive, şi domnul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, iar instanţa îşi va spune ultimul cuvânt. Niciodată însă, nimeni de la PDL, indiferent de cine a fost vorba, nu a intervenit în justiţie, aşa cum o face astăzi PNL şi PSD, încercând să îşi subjuge justiţia în cel mai comunist mod posibil. Niciodată PDL nu a modificat o lege în interesul partidului, aşa cum o face astăzi USL cu Legea ANI. Rămân mai departe un susţinător al independenţei acestei Agenţii, urmând ca de fiecare dată instanţa să aibă ultimul cuvânt", a subliniat Buda. Acesta a mai cerut liderului Petran să renunţe la limbajul de mahala, fiind profesor universitar şi să se întoarcă la problemele judeţului. "Şi nu vă mai întrebaţi unde sunt eu! Eu sunt aici, lângă dumneavostră, încercând să vă salvez din mocirla urât mirositoare în care vă afundaţi în fiecare zi. Păcat că nu prea reuşesc...", a completat Buda. În tot acest război al comunicatelor, primarul Emil Boc a preferat să rămână rezervat în declaraţii. "Nu ştiu să fi venit confirmarea domnului Şurubaru. El va analiza decizia şi va stabili dacă va contesta sau nu în instanţă", a declarat, ieri, Boc.

Viceprimarul Gheorghe Şurubaru a declarat, ieri, pentru ZIUA de CLUJ că va ataca decizia ANI în contencios administrativ. "Având în vedere că luni am transmis un punct de vedere şi documente la ANI iar ei, marţi, au dat raportul de evaluare prin care au constatat incompatibilitatea, atunci înseamnă că nu au ţinut cont de actele transmise de mine. În mod cert atac în instanţă decizia ANI. Sunt nevinovat şi de aceea am încredere în justiţie", a spus Şurubatu.

De două ori viceprimar. Prima dată, incompatibil

Agenţia Naţională de Integritate a constatat marţi existenţa stării de incompatibilitate şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Gheorghe Şurubaru, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. Gheorghe Şurubaru s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2012 - 30 mai 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca şi calitatea de administrator al Euro Divers, arată ANI Înainte de constatrea ANI privind incompatibilitatea lui Şurubaru, prefectul judeţului a a emis un astfel de act, pe baza datelor oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care confirma starea de administrator la respective societate a viceprimarului. Atunci Şurubaru şi-a dat demisia din funcţie, dar la câteva minute a fost ales din nou viceprimar de către majoritatea PDL-UDMR din Consiliul Local.
Dacă instanţa dă câştig de cauză ANI, atunci Şurubaru va trebui eliberat din funcţie iar interdicţia de ocupa o funcţie publică timp de trei ani va intra în vigoare odată cu decizia instanţei.

 

Comenteaza