Ei visează să salveze PNL (III). Viorel „Trump” Cataramă, proiecte utopice pentru o Românie cu mâna întinsă

Ei visează să salveze PNL (III). Viorel „Trump” Cataramă, proiecte utopice pentru o Românie cu mâna întinsă
Încheiem astăzi prezentarea moţiunilor candidaţilor la funcţia de preşedinte PNL cu programul celui care s-a auotintitulat „un mic Trump al PNL”, Viorel Cataramă.

Moţiunea lui Cataramă conţine un singur mesaj adresat partidului, căruia îi cere să nu mai facă, în mod inutil, ochi frumoşi alegătorilor cu mâna întinsă. „Electoratul dreptei este reprezentat, în special, de persoanele care muncesc şi creează PIB-ul ţării, adică plus valoare. (...) Adversarii noştri politici vor fi întodeauna mai buni decât noi în a aborda votanţii de stânga; pierdem vremea tot încercând. În schimb, oamenii care muncesc din greu au fost uitaţi. Ei sunt buni numai să plătească taxe şi impozite mari. Oamenii cu bun simţ sunt sufocaţi de mitocănia care a invadat spaţiul public", clamează Cataramă.

În continuare, candidatul îşi face cunoscute o seamă de proiecte care se subsumează perfect principiilor sale de libertarian pursânge: privatizare la maximum, limitare drastică a contraproductivelor ajutoare sociale şi un stat care nu are a-şi băga nasul în bunul mers al economiei. O selecţie a celor mai interesante, dar şi radicale măsuri propuse ar începe cu închiderea robinetului care risipeşte banul public pe ajutoare sociale nemeritate.

„Anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă (segmentul 18- 62 ani) şi reexaminarea tuturor situaţiilor de pensionare pe caz de boală, diminuarea sărăciei urmând a fi realizată prin stimularea muncii; în acest sens, al doilea salariu va fi scutit de taxe. Cea mai bună formă de protecţie socială este un loc de muncă, iar în Romania sunt suficiente locuri de muncă disponibile", spune Cataramă.

Privatizarea masivă a învăţământului, în special a celui superior, este o altă măsură propusă de candidat, care oferă şi soluţii pentru achitarea taxelor de şcolarizare de către viitorii studenţi. „Privatizarea integrală a învăţământului superior (cu excepţia domeniilor care ţin de siguranţa naţională), a 25% din învăţământul mediu. Învăţământul superior nu este obligatoriu în România.

În primul rând familia are obligaţia să-şi susţină copiii la universităţi, iar, dacă acest suport nu este suficient, studenţii au datoria sa muncească pentru a-si completa bugetul. Studenţii pot, de asemenea, să contracteze împrumuturi de la bănci, aceste împrumuturi urmând a fi returnate după terminarea facultăţii. Este stimulat, în acest fel, interesul pentru ocuparea, imediat după absolvire, a unui loc de muncă bine plătit. Iar pentru studenţii cu adevărat excepţionali (minimum media 9.00 la terminarea liceului) şi provenind din familii foarte sărace, statul va aloca burse care să acopere costul integral al şcolarizării", propune Cataramă.

La rând urmează privatizarea serviciilor de sănătate. „Privatizarea spitalelor şi a sistemului public de asigurări de sănătate, dublate de reglementarea obligativităţii asigurărilor de sănătate; statul va păstra în administrare toate serviciile medicale de urgenţă. (...) O primă variantă pentru bătrânii fără resurse, este ca de aceştia să aibă grijă copiii. Aşa cum părinţii au obligaţia să aibă grijă de copii, tot aşa, aceştia din urmă au obligaţia să aibă grijă de părinţi când aceştia ajung la bătrâneţe.

Dacă acest lucru nu este posibil, pentru persoanele trecute de 62 de ani (pensionari) şi care nu au posibilitatea achiziţionării unei asigurări de sănătate, se va înfiinţa Fondul Naţional Imobiliar. Pentru aceste persoane va exista posibilitatea transferului unei părţi a averii proprii, cum ar fi locuinţa, către acest fond (cu condiţia să locuiască în respectivele imobile până la sfârşitul vieţii), iar în contrapartidă vor primi asigurări de sănătate", sugerează Cataramă.

Candidatul la funcţia supremă în PNL vrea să ia dreptul statului de a impune un salariu minim pe economie, acesta urmând a deveni „o componentă a negocierilor dintre patronate şi sindicate". Şi nu se opreşte aici. El vrea să îi ia statului un alt instrument de manipulare a economiei libere de piaţă. „Eliminarea posibilităţii ca, prin decizii ale executivului sau legislativului, să se stabilească sau să se plafoneze preţuri ori tarife", decretează Cataramă.

El mai cere stoparea aruncării banilor contribuabililor pe Valea Sâmbetei prin subvenţionarea societăţilor de stat falimentare. „Eliminarea concurenţei neloiale între agenţii economici cu capital de stat şi cei privaţi; în acest sens se vor interzice subvenţiile acordate unor societăţi de stat în pierdere - de exemplu TVR, Tarom - atât timp cât în România funcţionează, cu profit, atât televiziuni private cât şi companii aeriene particulare", solicită Cataramă.

Mai mult, el încearcă să protejeze şi banii comunităţilor locale de „prădătorii" ong-işti. „Folosirea banului public de către autorităţile locale pentru sponsorizări sau acţiuni similare va fi permisă numai după consultarea cetăţenilor prin referendum", spune Cataramă.

Candidatul nu ezită să se opună şi favoritismelor nejustificate acordate bisericii. „Acordarea de facilităţi fiscale către biserică numai pentru acţiuni caritabile (construcţia şi administrarea de spitale, cămine pentru bătrâni, adăposturi pentru copii sau persoane defavorizate)", propune acesta.

În fine, cunoscutul om de afaceri, este de părere că administrarea ţării trebuie făcută de oameni care şi-au demonstrat abilităţile manageriale. „Promovarea oamenilor de afaceri în administraţia centrală şi locală a ţării. Ei sunt cetăţenii României care au performat în diverse domenii. Ei vor şti să performeze şi în administrarea ţării", conchide Cataramă.

 

Etichete
Comenteaza