Video Emil Boc, la ZIUA LIVE: „Resping orice formă de confruntare între America și Uniunea Europeană”. Ar fi „cea mai mare greșeală a istoriei”

Emil Boc, la ZIUA LIVE: „Resping orice formă de confruntare între America și Uniunea Europeană”. Ar fi „cea mai mare greșeală a istoriei”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a realizat, la ZIUA LIVE, o „fotografie” a frământărilor și provocărilor de pe scena politică internațională a momentului, în contextul unor întâlniri la nivel înalt foarte importante.

SUA și Rusia s-au reunit marți, în Arabia Saudită, la nivel înalt, cu scopul, oficial, de a relua legăturile diplomatice, întrerupte odată cu invazia din Ucraina. Europenii se declară însă îngrijorați, pentru că neoficial, s-ar discuta și despre o pace în Ucraina, în absența reprezentanților acestei țări și ai UE.

Nemulțumirile europenilor vin și pe fondul unor declarații ale liderilor americani despre bătrânul continent, cum a fost recentul discurs al vicepreședintelui SUA, J.D Vance, în care a menționat și anularea alegerilor prezidențiale din România, pe motive „șubrede”.

Primarul Emil Boc a subliniat că totuși, e bine că există un dialog, însă că între Europa și America nu ar trebui să existe dispute, și nici un război comercial.

„E bine că toată lumea discută cu toată lumea, dialogul niciodată nu a făcut rău. În al doilea rând, nicio pace trainică în Ucraina nu va reuși fără prezența la masă a Ucrainei și a Uniunii Europene, Uniunea Europeană, care are același sprijin, contribuție de sprijin militar la adresa Ucrainei, precum SUA. Sumele sunt echivalente, nimeni nu își poate aroga din această perspectivă cuvântul final, fără dialog.

În al doilea rând, președintele Trump și J.D Vance, dacă au dreptate în unele chestiuni, acestea sunt două, după părerea mea. În primul rând spunând că America nu-și mai poate permite să asigure finanțarea apărării voastre, a UE, fără să contribuiți și voi la nivelul la care contribuim și noi.

America a contribuit mai mult la securitatea europeană decât securitatea europeană asigurată de propriile țări UE, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, așa este.

Pentru prima dată am văzut un răspuns prompt și coerent, din partea UE, președinta Comisiei Europene la Conferința de la Munchen a spus- da, vom mări cheltuielile pentru apărare, iar acestea nu vor intra în calculul deficitului excesiv. O Uniune care are aproape 500 de milioane de oameni nu poate să își permită în continuare să nu-și asigure propria securitate. Dacă vine bonus America, bravo, dar nu trebuie să stai să te bazezi pe altcineva.

(...)Europa nu este pregătită să treacă la nivelul unei armate europene, și nici nu trebuie să se treacă la așa ceva. Dimpotrivă, armatele naționale sunt simbolurile statelor naționale și nu trebuie să dispară”, a declarat Emil Boc.

În opinia sa, primul mesaj în ce privește apărarea și securitatea, este coordonarea achizițiilor publice ale UE.

„Eu resping orice formă de confruntare între America și Uniunea Europeană este cea mai mare greșeală a istoriei, ca cele două mari forțe democratice ale acestei lumi, UE și America să intre într-un război comercial, în dispute strategice fundamentale, ar slăbi fundamental libertățile de pe acest continent și din lume. Ar fi un semnal și un îndemn pentru toți autoritarii din lume că pot avea cale liberă să construiască dictaturi și nu democrații”, a completat Boc.

Mai mult, primarul a atras atenția de asemenea, că discursul lui J.D Vance de zilele trecute, nu s-a referit doar la România, „El, acolo (în discurs -n.red) mai folosește cel puțin alte patru exemple pentru a spune că pe bătrânul continent democrația e în pericol, libertatea de exprimare nu este respectată și valorile fundamentale ale democrației nu sunt respectate. Nu sunt de acord cu această afirmație, dar nu înseamnă că nu accept un punct de vedere de la un partener, noi cu SUA suntem parteneri”, a mai spus Emil Boc.

 

 

Comenteaza