Emil Boc, luat la întrebări de trei deputaţi clujeni de la PSD, USR şi UDMR. Au fost depuse sesizări la Ministrul de Interne, Prefectură şi CNCD
- Scris de Mircea Tatar
- 03 Iul 2017, 16:51
- Politica
- Ascultă știrea
Csoma Botond şi Adrian Dohotaru au organizat o conferinţă de presă comună, iar Horia Nasra, care nu a putut fi prezent s-a solidarizat cu aceştia şi a trimis câteva întrebări pentru primarul Emil Boc.
Adrian Dohotaru: "'Pentru cine am mărşăluit noi acolo? Poate pentru pescăruşi"
Deputatul USR Adrian Dohotaru a criticat "modul discriminatoriu în care Primăria Cluj-Napoca a tratat cele două comunităţi".
„Îi felicit pe organizatorii Cluj Pride, au făcut un marş superb, fără incidente, erau oameni care s-au solidarizat cu comunitatea LGBT, oameni destinşi, relaxaţi, era un discurs al iubirii faţă de aproape, oricât de divers ar fi acel aproape, faţă de discursul urii pe care l-am văzut în Piaţa Avram Iancu.
Pe de altă parte, condamnăm modul discriminatoriu în care primăria a tratat cererile comunităţilor implicate, preferând să tergiverseze apoi să marginalizeze o comunitate şi să o favorizeze pe cealaltă, în centrul oraşului. Până la urmă pentru cine am mărşăluit noi acolo, poate pentru pescăruşi. Nu ne vedea nimeni acolo, zeci de cereri au fost tergiversate de primărie când locul acestui marş era în centrul oraşului", a afirmat Dohotaru.
Deputatul UDMR şi-a indreptat tirul criticilor spre persoana unui funcţionar din primărie, Ionuţ Ţene, care a promovat recent un concurs pentru postul de şef al Biroului Cultură-învăţământ din primăria clujeană şi care a fost unul dintre funcţionarii care şi-a pus semnătura pe autorizaţia celor două manifestări publice.
Sesizări la Ministrul de Interne, Prefectură şi Consiliul pentru Combaterea Discriminării
"Eu am depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării prin care contest faptul că domnul Ioan Vasile Ţene a ajuns şef peste cultură în primărie. Într-un oraş în care doreşte să aibă un dialog intercultural, o persoană care a făcut nenumărate afirmaţii discriminatorii la adresa minorităţilor naţionale, etnice, sau sexuale, inclusiv religioase, nu poate să fie într-un asemenea post.
Cred că nu poate să dea dovadă de obiectivitate şi părerile sale extremiste de pe Napoca News sau de pe alte portaluri sau apropierea lui faţă de Noua Dreaptă îl fac o persoană inadecvată să aibă o asemenea poziţie în primăria municipiului.
Nu cred că prezenţa domnului ţine la primărie face cinste Clujului, indiferent că suntem români, maghiari sau aparţinem unei alte religii sau facem parte din comunitatea heterosexuală sau comunitatea minoritară LGBT. Avem o poziţie comună.
Am cerut CNCD să constate un eventual caz de discriminare, iar consultându-ne cu jurişti ne gândim să promovăm şi o acţiune în justiţie, în contencios administrativ, pentru că numai aşa am putea invalida concursul şi numirea domnului Ţene în această funcţie.
Mi se pare suspect că numai domnul Ţene a fost singurul candidat pentru această funcţie, iar printre condiţiile de concurs nu a figurat şi una referitoare la conduita unui funcţionar public care va avea atribuţii în domeniul culturii în municipiul nostru", a fost de părere Csoma Botond.
Adrian Dohotaru, cunoscut activist civic în trecut şi participant la marşul LGBT, a declarat că va depune două sesizări în legătură cu incidentul din Piaţa Avram Iancu, una la ministrul de Interne Carmen Dan şi una la Prefectura Cluj.
„Cu privire la incidentul din Piaţa Avram Iancu, ne solidarizăm cu Oana în lupta împotriva discursurilor bazate pe ură şi discriminare şi, dacă va dori să continue lupta pe tărâmul legal, ce o sfătuim este că poate să depună o plângere la Parchetul Cluj-Napoca, întrucât faptele săvârşite de organizatori, fie ei membri ai Noua Dreaptă, se pot încadra la art. 193 din Codul Penal, lovire sau alte violenţe.
În acelaşi timp depun după conferinţa de presă câteva sesizări. Sunt sesizări adresate şi doamnei Carmen Dan, în principiu cerem o anchetă să vedem modul în care s-a comportat Jandarmeria în Piaţa Avram Iancu.
De pildă, o chestiune care nu a fost abordată de Jandarmerie, în momentul în care mai mulţi participanţi la marş pun mână pe o astfel de persoană, trebuia să se sesizeze instant. În acelaşi timp avem şi către Prefectura Cluj o sesizare", a susţinut deputatul. El a spus că Boc ar trebui să-şi ceară scuze în numele administraţiei oraşului, pentru modul în care au fost gândite şi planificate aceste acţiuni ale Primăriei Cluj-Napoca.
Deputatul PSD Horia Nasra: "Multe ne separă, însă comunitatea ne unește"
La conferinţa celor doi trebuia să fie prezent şi deputatul Horia Nasra, care se află la Bucureşti şi care a trimis pe reţeaua de socializare Facebook, câteva întrebări primarului Emil Boc:
"Astăzi am ratat o conferință de presă, poate inedită, alături de colegii Csoma Botond și Adrian Dohotaru. Multe ne separă, însă comunitatea ne unește în fapte bune, cred :) Fiind în București nu pot decât să redau pe această rețea de socializare cele patru întrebări pregătite pentru conferința de presă:
1. Au trecut mai bine de patru luni de când alături de dl. Adrian Dohotaru, la propunerea ministrului Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea, i-am solicitat printr-o scrisoare deschisă, oficial, dlui Emil Boc, un punct de vedere cu privire la posibilitatea realizării în Cluj-Napoca a unui proiect-pilot de buget participativ care să stea la baza unei propuneri legislative la nivel național.
Până astăzi nu am primit nici un răspuns, în dubla calitate de cetățean și deputat. Când veți binevoi, domnule primar, să răspundeți unei cereri care are un număr de înregistrare - (76358/1/13.02.2017)?
2. Când veți organiza o dezbatere publică cu privire la viitorul Parcului Feroviarilor, proaspăt transferat de guvernul Mihai Tudose din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a orașului?
3. Nimeni nu vă condamnă conservatorismul, dle. primar, însă în anul 2017 considerați că o manifestație a drepturilor civile trebuie lăsată „la margini" în timp ce o contramanifestație marca Noua Dreaptă este încurajată să fie organizată în centrul Clujului multicultural?
4. Considerați că zicerile „banda pocăiţilor" către neoprotestanți, „criza refugiaţilor e de fapt o invazie musulmană organizată" sau „Târgu-Secuiesc este un fel de cartier Molenbeek din Bruxelles" sunt compatibile cu coordonarea „Biroului învăţământ, cultură, culte, sport, societate" din Primăria Cluj-Napoca? Domnule Emil Boc, încurajați extrema dreaptă, fascismul?"
Emil Boc:"Cererile au fost aprobate, cu respectarea dispozitiilor legale"
Primarul Clujului Emil Boc a făcut, pe Facebook, câteva precizări despre cum au fost autorizate cele două manifestări publice din weekend.
„Marşul LGBT a fost aprobat, conform legii, pe traseul solicitat de către organizatori. Cererile au fost aprobate, cu respectarea dispozitiilor legale, în ordinea depunerii lor. (Prima cerere LGBT, din 8 iunie, nu a fost aprobată întrucât pe traseul solicitat, Piata Avram Iancu - Piaţa Unirii, fusese aprobat un alt eveniment public, Opera Aperta.
Ulterior, în 12 iunie a fost depusă cererea pentru adunare publică de către Partidul România Unită doar pentru Piaţa Avram Iancu, iar în 14 iunie au fost depuse cereri de către LGBT pentru locaţii care nu au putut fi aprobate, întrucât aveau ca punct de plecare Piaţa Avram Iancu.
Solicitările au fost respinse întrucât, potrivit legii, nu puteau fi aprobate două adunări publice care aveau o parte din traseu suprapus. Ulterior, în 21 iunie LGBT (Asociaţia Go Free) a depus o altă solicitare pentru traseul unde a avut azi (sâmbătă, n. red) loc adunarea, traseu care a fost aprobat, conform legii", a spus Boc, răspunzând unui comentariu pe pagina sa de Facebook.
Andra Cordoş, unul dintre organizatorii marşului LGBT, prezentă la conferinţa de presă a celor doi deputaţi, a declarat că au fost depuse 22 de cereri de autorizare a marşului la Primăria Cluj-Napoca, dintre care 21 au fost respinse iar ultima, acceptată, pe traseul menţionat, pe malul Someşului, între podurile Garibaldi şi Napoca.