Eurodeputatul Daniel Buda trage un semnal de alarmă despre procedurile greoaie de accesare a fondurilor UE
- Scris de Mircea Tatar
- 25 Mar 2017, 22:48
- Politica
- Ascultă știrea
Europarlamentarul PNL, membru al Grupului PPE, a vorbit despre şansa uriaşă pe care o reprezintă aceste fonduri europene pentru România şi a punctat faptul că încă există o birocraţie mare în procedurile de accesare a banilor europeni.
"O primă cauză a acestei incapacităţi de absorbţie a fondurilor europene este o lipsă de viziune, niciun guvern nu a avut capacitatea de a se preocupa îndeajuns să simplifice procedurile. Este inadmisibil ca România să aibă la dispoziţie împreună cu celelalte state UE, 350 de miliarde de euro în cadrul planului Junker şi noi să fim pe ultimul loc la nivel european în ceea ce înseamnă absorbţia acestor fonduri europene", a declarat europarlamentarul Daniel Buda pentru ZIUA de CLUJ.
Daniel Buda a mai afirmat că autorităţile din ţara noastră sunt cele care complică lucrurile în privinţa accesării fondurilor europene.
"Dacă de la Bruxelles vin 2,3 condiţionalităţi, vine România şi mai pune 20-30 de condiţionalităţi. Cel mai mare duşman în ceea ce înseamnă absorbţia fondurilor europene este Curtea de Conturi, pentru că, din nefericire, de foarte multe ori, Autorităţile de Management merg şi cer ajutorul colegilor de la Curtea de Conturi de la Bruxelles, pentru că cei din România pur şi simplu îi sufocă în proceduri. Ori nu se poate ca aceeaşi procedură care este legal conformă cu Regulamentul European să fie în Polonia de-o anumită manieră tratată şi să vadă că este în regulă, iar cei din România să vadă că este o problemă din punct de vedere al Regulamentului European", a spus europarlamentarul clujean.
La conferinţa organizată de europarlamentarul Daniel Buda au participat peste 100 de aleși locali, antreprenori dar și tineri care au accesat până acum sau intenționează să acceseze în viitor fonduri europene pentru a dezvolta comunitățile locale sau pentru a-și înființa propriile afaceri.
"Scopul meu, ca și membru al Parlamentului European este acela de a maximiza accesul românilor la informaţii legate de oportunităţile de atragere de fonduri europene în exerciţiul financiar de până în anul 2020. Astfel, pe lângă informările pe care specialiștii în domeniu prezenți astăzi la conferință le-au făcut în ceea ce privește accesarea fondurilor europene prin mecanismele naționale, și care au fost extrem de utile fie că vorbim de axe pentru zona de Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri) sau fonduri destinate zonei de tineret din bugetul de stat și aici amintesc programul Start Up Nation, am oferit participanților și ghidul realizat de mine pentru accesarea fondurilor europene direct la Bruxelles în domenii precum proiectele de mediu, educaţie, sănătate, protecţia consumatorului, IMM, universităţi şi institute de cercetare", a mai arătat eurodeputatul PNL.
În prezent, Uniunea Europeană gestionează direct aproximativ 24% din fondurile europene, ceea ce reprezintă 35 de miliarde de euro anual, sumele fiind distribuite sub formă de granturi şi contracte europene pe bază de competiţie europeană între aplicanţi din toate statele membre pe baza calităţii proiectelor primite.