Europarlamentarul clujean Vasile Dîncu: „Discuția despre TikTok și rețele nu este numai o problemă românească”

Europarlamentarul clujean Vasile Dîncu: „Discuția despre TikTok și rețele nu este numai o problemă românească”

În plenul Parlamentului European a avut loc, în această săptămână, dezbaterea ”Informarea greșită și dezinformarea pe platformele de comunicare socială, precum TikTok, și riscurile aferente pentru integritatea alegerilor în Europa”.

Liderul PSD Cluj, europarlamentarul Vasile Dîncu, a susținut câteva măsuri, în contextul ultimelor discuții legate de alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

„Cred că discuția despre TikTok și rețele nu este numai o problemă românească, așa cum a fost expusă în ultimele săptămâni, ci tinde să devină o problemă a întregii Uniuni Europene.

Este foarte adevărat că TikTok, prin modalitatea în care este structurat algoritmul său, simplifică excesiv și polarizează comunicarea politică. Însă nu putem să dăm vina doar pe rețelele sociale pentru ceea ce se întâmplă, pentru atitudini sau comportamente politice, pentru că, în acest moment, și în politică simplificăm foarte mult.

Spre exemplu și în Parlamentul European, suntem împărțiți, dincolo de grupurile politice, în proeuropeni și suveraniști sau patrioți. A-i eticheta pe unii parlamentari drept proeuropeni înseamnă că ceilalți nu sunt cu Europa sau că Europa ar avea ceva care este împotriva intereselor naționale.

(...)Am spus tranșant, la dezbaterea de marți din plenul Parlamentului European, că nu interzicerea este soluția, ci reglementarea.

Legislația pe care o avem la nivelul Uniunii Europene este importantă și ne ajută; aceasta doar trebuie aplicată riguros.

Sunt câteva aspecte urgente pe care trebuie să le avem în vedere:

- Implementarea Digital Services Act (DSA), adoptată deja din 2022, la nivelul tuturor țărilor membre, mai ales componenta Digital Markets Act (DMA) care prevede necesitatea consimțământului utilizatorului înainte de prelucrarea datelor cu caracter personal pentru publicitatea targetată în rândul utilizatorilor platformelor online. Sancțiunile maxime pentru nerespectarea obligațiilor ajung la 10% din cifra de afaceri anuală globală sau până la 20% în caz de recidivă;

În paralel cu Digital Services Act, să nu uităm că în UE se aplică din 2016 Regulamentul general privind protecția datelor (General Data Protection Regulation 679/2016). O strictă evaluare și monitorizare a modului în care platformele digitale respectă Regulamentul, la nivelul fiecărui stat membru, este obligatorie. Și în acest caz, sancțiunile pentru nerespectare sunt importante;

- Actualizarea legislațiilor electorale naționale și adaptarea lor la comunicarea și marketingul digital trebuie să devină o prioritate;

De asemenea, ENISA (EU Agency for Cybersecurity) poate dezvolta proiecte în care să implice companii private sau institute de cercetare din țările europene pentru a crea, împreună, instrumente capabile să identifice conținut fals sau manipulat ori conținut care dezinformează sau incită la ură și să creeze, totodată, un sistem de avertizare rapidă la nivelul țărilor membre”, spune social democratul clujean.

Totodată, în opinia lui Dîncu, odimensiune importantă a discuției despre rețelele sociale este legată de protejarea copiilor și a tinerilor pentru că sunt disponibile deja studii numeroase care demonstrează, spre exemplu, nocivitatea TikTok asupra copiilor și adolescenților.

„Cred că este necesară și la nivel european inițierea unei dezbateri pe marginea accesului la rețele sociale utilizatorilor până la vârsta de 16 ani.

Cu sau fără limitare, platformele digitale trebuie să fie obligate să creeze și să pună în aplicare mecanisme solide de verificare a identității utilizatorilor, aceste mecanisme ar combate și proliferarea fenomenului conturilor false”, mai spune europarlamentarul clujean.

 

Comenteaza