Europarlamentarul clujean Vasile Dîncu (PSD): „Va deveni raportul Draghi un roadmap al viitorului Europei?”

Europarlamentarul clujean Vasile Dîncu (PSD): „Va deveni raportul Draghi un roadmap al viitorului Europei?”

Liderul PSD Cluj, europarlamentarul Vasile Dîncu, atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă Europa zilelor noastre și se oprește și asupra observațiilor făcute de Mario Draghi, fost prim-ministru italian, în planul său privind soluțiile pentru viitor.

Raportul Draghi este un semnal de alarmă pentru economia europeană, blocată între SUA și China.

Vasile Dîncu spune că Raportul Draghi este, de fapt, despre putere. Europa a pierdut din putere, spune europarlamentarul.

„Va deveni Raportul Draghi un roadmap al xiitorului Europei? Raportul Draghi este despre putere. Nu este doar despre economie sau despre investiții masive în competitivitate sustenabilă. Ne spune multe lucruri pe care le știam, dar forța lui vine din faptul că ne vorbește despre o amenințare existențială pentru Uniune.

Europa noastră a pierdut din putere, în ultimele decenii, atât din forța economică, dar și din puterea simbolică, din soft power. Dar cea mai mare pierdere s-a produs în capacitatea de apărare și de securitate, garanții pentru toate elementele dezvoltării și ale vieții bune.

Într-o Europă transformată de neoliberalism, industriile și finanțele s-au ocupat numai de obținerea unui profit cât mai mare, adică despre o altă formă de competitivitate. Nu s-a mai investit destul în cercetare, am produs în China multe lucruri și ne-am ocupat mai mult problema de optimizare a costurilor, ceea ce a fost o mare capcană. Cum să crească productivitatea dacă ne bazăm doar pe Asia pentru importurile de tehnologie, pe materiale și forță de muncă ieftine?”, spune Dîncu.

Liderul PSD Cluj mai atrage atenția că trebuie luate rapid decizii în privința securității UE.

„Vom avea timp să analizăm pe rând și soluțiile, dar și unele naivități ale raportului Draghi, dar trebuie să începem de undeva și avem de luat o decizie majoră legată de securitatea UE, prin reducerea dependenței de alte țări terțe, deoarece trăim timpuri periculoase, în care dependențele devin vulnerabilități geopolitice.

Primul lucru necesar este gestionarea mai bună a tuturor dependențelor strategice și un amplu program comun pentru investiții în apărare. Un program comun semnifică și o viziune comună și resurse investite în comun. Din nefericire, acum nu avem o viziune comună în privința produselor industriei militare și asta produce vulnerabilități în privința standardizării și interoperabilității. (...)Este necesar să ne uităm cu seriozitate la acest raport, să ne prezentăm urgențele și să acționăm rapid.

Dacă acest raport, cu unele corecții și completari necesare - probabil având unele lacune în zona socialului, în cea a investițiilor, pe dimensiunea competențelor, a importanței resursei umane și reconsiderarea sistemelor educaționale - nu va deveni baza unui roadmap, atunci restul planurilor sau strategiilor politice nu-și vor mai avea sens deoarece Europa își va pierde atractivitate, forța modelului și puterea imensă pe care a avut-o”, mai spune Dîncu.

Comenteaza