Firea: Până la această oră, sunt patru-cinci propuneri de candidaţi pentru premier. Sunt şi doamne

Firea: Până la această oră, sunt patru-cinci propuneri de candidaţi pentru premier. Sunt şi doamne
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, din informaţiile pe care le deţine, până la această oră, Partidul Social Democrat are circa patru-cinci propuneri de candidaţi pentru funcţia de premier, pe listă fiind şi doamne.

"Din câte ştiu eu, până la această oră, sunt circa patru-cinci propuneri de candidaţi, şi colegi din partid, şi oameni de stânga, chiar dacă nu au carnet de partid, care au colaborat cu noi. Sunt şi doamne", a declarat Gabriela Firea, într-o intervenţie telefonică la România Tv.

Edilul șef al capitalei a precizat că noul lider de la Palatul Victoria trebuie să ştie să-şi alcătuiască echipa.

"Un om care să aibă o reputaţie de netăgăduit, să fie un om onest, un profesionist, un om care, aş adăuga eu, să ştie să coordoneze echipe, să ştie să îşi impună respectul pentru că, dacă este ceva de reproşat fostului manager al a Guvernului este această lipsă a calităţii de a crea echipe integrale", a mai spus Firea.

Surse din PSD au declarat, vineri, că prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, sunt, la acest moment, variantele social democraţilor pentru funcţia de premier, o decizie în ce priveşte varianta finală urmând a fi luată luni, prin vot, în CExN numele prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu a fost vehiculat ca prezumtivă propunere de premier din partea coaliţiei PSD-ALDE şi în decembrie 2016, câns s-a format Guvernul Grindeanu.

Georgescu este în acest moment vicepreşedinte al CA al BNR, prim-viceguvernator BNR şi membru în Comitetul European pentru Risc Sistemic. El a fost deputat PDSR în două legislaturi (1996-2000 şi 2000-2004), timp în are a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor. La finele anului 1992, Florin Georgescu a fost numit ministru al Finanţelor Publice în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, poziţie pe care a rămas pe toată durata guvernării PSD, până la alegerile din 1996. Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta (7 mai 2012 - 21 decembrie 2012). El a fost apropiat, de-a lungul timpului, de Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Victor Ponta.

Pe de altă parte, Mihai Fifor este unul dintre social-democraţii cei mai apropiaţi, în timp, de liderul PSD Liviu Dragnea. Fifor a fost propulsat, ca urmare a sprijinului acordat de Dragnea, în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, în urma unei propuneri făcute de la microfon de către Dragnea. Fifor s-a declarat surprins atunci când a venit pe scenă pentru a le cere votul celor circa 400 de membri ai Consiliul National. Tot Dragnea i-a încredinţat, recent, lui Fifor, funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru ancheta alegerilor prezindenţiale din 2009, pe care ar fi trebuit să o prezideze chiar liderul PSD. Fifor a fost, în mandatul trecut, şi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana. O altă funcţie încredinţată de Dragnea lui Fifor a fost cea de lider al senatorilor PSD. Recent, ca urmare a sancţionării, funcţia de lider de grup deţinută de Şerban Nicolae a revenit, în cadrul unui CExN, lui Fifor.

Alte nume vehiculate au fost Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, președintele organizației de femei a social-democraților, și Carmen Dan, ministrul demisionar al Internelor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că va desemna un premier după ce va asculta "toate părţile" şi va trage concluziile, afirmând că majoritatea va fi verificată în Parlament.

Comenteaza