Fostul vicepremier Vasile Dâncu: "Politica noastră este total falimentară în acest moment, avem politicieni de carton"
- Scris de Mircea Tatar
- 03 Mar 2017, 23:40
- Politica
- Ascultă știrea
Profesorul Vasile Dâncu a fost întrebat, printre altele, de ce există un conflict de mai bine de 25 de ani în societatea românească?
"Pentru că a scăzut calitatea clasei politice, pentru că este mai greu să construieşti un proiect de unitate, un proiect naţional, de societate, decât să înjuri. Să faci politică negativă este de asemenea foarte simplu. Apoi este greu să devii erou dacă cauţi pacea, echilibrul. Ori la noi, politicienii vor să fie eroi peste noapte.
Dacă eşti un individ paşnic, care vrei să construieşti spitale, care vrei să construieşti şcoli, sigur că nu o să devii erou peste noapte, eşti erou peste noapte dacă te lupţi cu preşedintele, cu premierul, dacă te lupţi cu miniştri, atunci poţi să devii un erou, de carton, evident, pentru că tipul de politică care nu lasă nimic în urmă este grevată în primul rând de politicieni de carton.
Am tot vorbit de oameni de afaceri de carton, de capitalism de carton, dar avem din păcate asemenea oameni în toate zonele, probabil avem şi în zona intelectuală, acest fenomen al falselor valori, al falselor criterii", a susţinut cunoscutul sociolog clujean.
Vasile Dâncu a mai afirmat că la noi politienii, chiar şi cei tineri, sunt preocupaţi doar de imagine.
"Politica noastră este total falimentară în acest moment de aceea eu cred că trebuie să o luăm de la zero. (...) Facem aceleaşi greşeli cu fiecare ciclu electoral. Asta înseamnă că nu avem o elită pregătită pentru a conduce. Am văzut oameni tineri care ajung într-o funcţie peste noapte, umblă numai să-şi facă imagine. Dintr-o dată devin mari vedete şi îşi verifică imaginea şi comandă sondaje. Ori emoţionalizarea asta a politicii este foarte periculoasă la noi", a spus fostul vicepremier din Guvernul Cioloş.
Profesorul Vasile Dâncu a combătut şi o altă deficienţă a clasei politice româneşti, lipsa unei selecţii pe criterii de competenţă a viitorilor demnitari.
"La noi mai există o tendinţă: lipsa de criterii de selecţie a partidelor atunci când duc oameni în spaţiul public. Eu nu cred că poţi să-ţi permiţi să promovezi ca partid într-un post ministerial pe cineva care nu are studii, care n-are experienţă şi care n-are peformanţă într-un domeniu. Aşa ceva este contraproductiv pentru societate", a arătat fostul vicepremier.